Jeg kan ikke være den eneste der har spekuleret på, om det mon er muligt at lave sin egen fuldfede kokosmælk – eller rettere kokosfløde – til madlavning mm. Jeg er endnu ikke stødt på en opskrift, der forklarer hvordan man gør, så, som så mangen gang før, har jeg selv måttet finde ud af det.
Den model jeg er komet frem til, er en rimelig simpel to-trins raket:
1) Først laves en fuldfed kokosmælk
Her er det vigtigt, at du bruger VARMT vand. Kokosfedt er som bekendt fast ved stuetemperatur (og koldere) så du får det ikke til at slippe kokosnødde-kødet medmindre du bruger varmt vand. Jeg bruger kogende vand fra start, for at være sikker på at det holder sig varmt nok under hele processen.
2) Så skilles kokosfløden/fedtet fra – bum!
Nu skal det hele være KOLDT. Efter at den fuldfede kokosmælk har været lidt tid på køl, vil den allerfedeste del samle sig på toppen. Og det er DET vi er ude efter! Kokosfløden (-fedtet) skal være så stiv som muligt – og det er den mens den er koldt – for at du nemt kan få skilt ‘vandet’ fra.
Enten kan du fiske den fede del op, eller du kan si det igennem klædet igen – denne gang mens det er koldt.
Bli’r hjemmelavet kokosfløde lige så blød og lækker som den man køber?
Nej. Den er bare anderledes i konsistensen og jeg synes klart den egner sig bedt til varme retter, hvor den bliver smeltet helt jævn i konsistensen. Den hjemmelavede kokosfløde er meget fast ved køleskabstemperatur, men kan ved stuetemperatur røres til noget der minder om yoghurt i tykkelsen. Den kan godt fremstå lidt grynet i konsistensen, afhængigt af hvordan den er blevet lavet og kølet ned mm. og det er grunden til at jeg synes den fungerer bedst opvarmet hvor den bliver helt glat. Men prøv dig frem og leg lidt med opskriften – måske opfører kokosfløden sig anderledes hos dig 🙂
Kan det betale sig at lave hjemmelavet kokosfløde?
Det kommer nok an på, hvor vigtigt du synes det er, at undgå belægning fra dåser og papkartoner eller de konsistensforbedrende midler, som selv økologisk kokosfløde kan indeholde. Desuden er der en del emballage at spare, da du kan købe store mængder grov kokosmel hjem fra f.eks. BuyWholeFoodsOnline (eller LØS hvis du er så heldig at bo i nærheden af et emballagefrit supermarked).
Men for lige at breake det ned:
Ud af 200 gram groft kokosmel får du ca 200 gram (2 dl) fed kokosfløde.
Som ‘restprodukter’ – eller skulle vi kalde det bonusprodukter – får du dels hvad man må formode er
affedtet kokosfibermel (ca 3,5 dl)
og dels en noget vandet men dog brugbar kokosmælk (ca. 3,5 dl).
De 200 gr groft kokosmel koster ca. 20 kr og for de penge plus en arbejdsindsats, får du altså alt ovenstående.
Kokosfløden på billedet herunder er blot skilt fra mælken i trin 1 ved hjælp af en si fremfor et ostelærred. Det gi’r i sidste ende en lidt kornet konsistens til den færdige kokosfløde (som til sidst blev siet fra i et ostelærred). Så en si fungerer i en håndevending hvis du ikke har stof til rådighed, men tilgengæld er processen med at skille den fede del fra i trin 2 lidt mere besværlig medmindre altså fløden er HELT stivnet på toppen.
Jeg har brugt økologisk ostelærred, og det fungerer rigtig godt fordi det er tilpas tyndt. Men hvis du kan finde et stykke lagen, en gammeldags stofble eller andet så bør det også fungere. Ostelærredet kan selvfølgelig vaskes og bruges utallige gange, f.eks. til plantemælk, soja fraiche, vegansk feta, mandelyoghurt eller andre opskrifter her på bloggen. Hos os ligger det i redksabsskuffen sammen med mandolinjern, citruspresser og andre ting der tit er i brug.
Fed kokosfløde
INGREDIENSER
- 200 groft kokosmel
- 3 dl kogende vand
Desuden skal du bruge noget tyndt stof til at filtrere kokosmælken med. F.eks.
- nøddemælkspose
- eller ostelærred
- eller et tyndt viskestykke uden struktur
SÅDAN GØR DU
Det er en god ide at starte med at pulverisere kokosmelet, fx i en ren kaffemølle eller en god foodprocessor. Har du ingen af delene kan du spirnge dette trin over.
Trin 1: Lav fed kokosmælk
- Kom den pulveriserede kokosmel i en lille gryde, overhæld med 3 dl kogende vand og kom låg på. Lad det stå og trække i en lille halv time. Det kan også stå længere tid, men det er vigtigt at det stadig er varmt når du fortsætter med næste trin. Opvarm blandingen hvis det er blevet koldt.
- Hæld den varme blanding i en si beklædt med et ostelærred. Lad mælken dryppe igennem og brug til sidst hænderne til at mase kokosmælken igennem. Det tilbageværende i ostelærredet er kokosfibermel. Vær opmærksom på at ikke presse så hårdt at kokosfibermelen kommer med igennem lærredet.
Trin 2: Skil kokosfløden fra
- Nu skal mælken køles ned. Hæld det gerne i en gennemsigtig beholder/glasskål så du kan se når den er skilt. Kom det i køleskabet og lad det stå nogle timer eller natten over.
- Efter noget tid skule du gerne kunne se en tyk kokosfløde lægge sig på toppen og en gennemsigtig væske i bunden. Hvis det øverste lag er helt hårdt, kan du starte med at fiske det op med en gaffel - og dér har du så det meste af din kokosfløde. Hæld så resten af massen FORSIGTIGT i ostelærredet igen og lad den tynde kokosmælk dryppe igennem mens kokosfløden samler sig oppe i klædet. Skrab det sammen og brug det i madlavningen.
Kan det egentlig piskes til kokosflødeskum?
Mit bud er nej. Det er konsistensen ikke god nok til.
Velbekomme 🙂
Helene
Det er en skøn opskrift – jeg undre mig bare over at du skriver at der kan komme 2 dl føde, 3,5 dl kokosmælk og 3,5dl kokos mel ud af det. – det er meget i betragtning af at du kun tilføjer 3 dl vand til de 300g kokos.
HVordan gør du det?
Der bliver jo ekstraheret en del fedt fra Kokosmelet 🤗 det havner primært i fløden og lidt i mælken.
Bh Nina
Dejlig opskrift! Meeeeeen ……—Det kan da ikke passe at man får 9 9 del samlet ud af en portion med 200g kokos og 3dl vand ( 2dl fløde, 3,5 dl mel og 3,5 dl tynd væske) i al fald blev væske delen noget mindre her hos mig.
Altså de 200 gram Kokosmel fylder jo i sig selv vildt meget og som jeg skrev i en anden kommentar:
Der bliver jo ekstraheret en del fedt fra Kokosmelet 🤗 det havner primært i fløden og lidt i mælken.
Og når det så er sagt:
1) der kan være forskel fra gang til gang (pga fedtindhold i kokosmel. Fordi vandet var varmere/koldere. Stoffet sugede mere fordi det var tykt etc)
2) eller måske jeg regnede forkert den dag🤔?
😜
Bh Nina
Kan kokosfiber melet evt bruges til noget efter? Kan det tørres måske… Jeg er så heldig lige at have fået mig en dehydrator.. Kunne man evt dehydreret fiberresterne og bruge dem som mel? Håber det giver mening😜
Ja det forestiller jeg mig at du bare bruger som det kokosfibermel man køber, til bagning mm. <
Kunne man ikke lave kokos sukker ud af det rest kokos fibre ?
Hej 🤗 kreativt tænkt men nej. Kokossukker laves af kokospalmeblomst-sirup.
Kh