Vegansk glasur? Kan man ikke bare lave det med vand!? I princippet jo. Men når du først har prøvet med aquafaba (altså det der kikærtevand), så vil jeg gætte på at du aldrig går tilbage til vandudgaven igen 🙂
Fordelen ved at lave en sprøjteglasur med aquafaba fremfor vand, er at den er hårdere og stivner meget bedre så du nemt kan lave dekorationer. Desuden bliver den også meget smukt hvid, altså KRIDhvid og den hærder også op og bliver helt sprød når den er helt tør – præcis ligesom hvis den var lavet med æggehvider. Bare rolig, den bliver ikke hård som sten, så man kan sagtens knække figurerne med tænderne – uden at knække tænderne. Dog vil man normalt ikke bruge den til at dække en hel kage i et tykt lag.
Smager glasuren så ikke af kikærter?
Nej. På ingen måde. Den smag er komplet druknet i sukker, så det skal du slet ikke bekymre dig om.
Du kan både bruge glasuren til at lave små figurer, der bruges til at pynte kager med, eller du kan sprøjte den direkte på f.eks. din veganske kransekage, f.eks. den fra Kærlighed og Kikærter eller den lidt simplere udgave fra Mia Sommer.
Herunder er glasuren med vilje lavet lidt tyndere (altså en større andel aquafaba) så den flyder overdådigt ud over kagen. Det er lidt længere tid om at hærde på den måde og bliver lidt mere porøs. Men se hvor lækkert fyldig den ser ud!
Skal du pynte kransekage behøver glasuren ikke at være helt så kraftig som til figurer. Jeg brugte til kransekagen cirka forholdet 1:10 (1 del aquafaba til 10 dele flormelis målt på volumen). Du kan prøve dig frem ved at tage lidt glasur op med en ske og se om det løber, når du lægger en tynd strimmel på en skrå overflade. Men vil du lave figurer og tegne på kager er det en god ide at bruge en større mængde flormelis og lave det i forholdet 1:12.
Ekstra tip: Økologisk flormelis kan købes online, hvis du ikke lige har en helsbiks i nærheden.
Æggefri sprøjteglasur
-Har du brug for en mindre mængde, så bare hold dig til blandingsforholdet 1:10 eller 1:12.
-Jo større andel flormelis, jo fastere bliver sprøjteglasuren (og dermed hårdere at sprøjte med) og jo fastere bliver de færdige figurer.
-Lægger du den på køl, bliver den også fastere, så pas på med at varme den mellem hænderne.
-100 ml flormelis = 50 gram.
-Regn med at den færdige glasur fylder 2/3 af mængden af tilsat flormelis (3 dl flormelis giver altså ca. 2 dl glasur)
SÅDAN GØR DU
I alle opskrifter på sprøjteglasur med aquafaba som findes derude, angives ingredienser til at lave en kæmpe portion. Men hvor tit er det lige du skal bruge 8-10 dl glasur? Jeg vil skyde på at der maksimalt går 3 dl til en lille/medium kransekage. Egentlig skal aquafabaen piskes luftig inden sukkeret kommes i, men det er temmelig svært hvis du kun laver min lille portion her. Så gør i stedet sådan her:
- Hæld aquafaba og eddike i en smal og gerne høj beholder (så vælter der ikke flormelis ud i hele køkkenet) - der skal stadig være plads til dit piskeris.
- Rør det meste af flormelisen i, med en almindelig spisekniv. Når det er rørt ud, kommer du resten i. Du skal ikke være bange for flormelisklumper, de bliver rørt ud når du pisker.
- Pisk det så i flere minutter, til det er kridhvidt og blankt. Justér konsistensen ved at enten komme LIDT mere flormelis eller LIDT LIDT mere aquafaba i. Den skal være MEGET tyk.
TIPS & NOTER
Tip til at pynte kransekagen
Når du laver det klassiske ‘tungemønster’ på kransekagen, så er det en stor hjælp at bruge en rigtig sprøjteglasur fremfor glasur lavet med vand. Sprøjteglasur er meget nemmere at arbejde med og giver derfor et flot resultat. (Jeg vil ikke træde i det, men kransekagen på coverbilledet her var mit første forsøg med vegansk sprøjteglasur nogensinde. Overhovedet).
Du kan sagtens lave en god sprøjtepose af bagepapir, se den allerbedste metode her.
Det er en god idé at have et godt fast greb om din sprøjtepose, hvor tommel- og pegefinger klemmer sammen om posen ovenover glasuren – eller gør som i videoen, der linkes til ovenfor. Sørg for at al luft er presset ud først og pres så lidt glasur ud på bord/skærebræt inden du kaster sig over kagerne. Hold et forsigtigt, men jævnt pres, når du først begynder at sprøjte glasur på. Og lad være med at tænke alt for meget over hvordan du mon får glasuren til at lave tungemønsteret. Bare tænk på det som at du skal tegne et helt simpelt zig-zag mønster på et stykke fladt papir og så sørg for at ensarte din bevægelse, så du bevæger hånden lige langt ud til hver side hele tiden. Så skal glasuren nok lægge sig pænt – og med ‘pænt’ mener jeg først og fremmest ensartet hele vejen – uden at du behøve at bekymre dig om, hvordan den lige lander på kransekagen. Bare lad som om at du skal lave en nogenlunde ensartet zig-zag linje med hænderne henover et fladt stykke papir:
Du behøver heller ikke tænke på at føre glasuren op og ned ad siderne, på kransekagen, bare ‘tegn’ i samme højde et par centimeter over kransekagen, så skulle den gerne falde SÅ fint – helt selv.
Klik på billedet her og print tal du kan lægge under bagepapir og bruge som skabelon:
Det kræver lidt øvelse at lave helt fantastiske dekorationer – mine her krævede derimod ikke så meget øvelse;) Kig evt. rundt på nettet efter royal icing decorations, der er som sædvanligt rigtig meget inspiration at hente.
For at vise skeptikere at den altså bliver HELT hård når den hærder:
Kan jeg farve glasuren?
Jeg legede lidt med farverne og indkogte både en portion aquafaba sammen med lidt (ægte) blåbær som blev smukt lilla og én med et par skiver rødbede dere lev fint lyserød. Det går muligvis ud over glasurens finish (den er ikke så blank i overfladen) men det KAN også skyldes, at jeg kom for meget flormelis i OG ikke rørte den længe nok i de farvede udgaver.
Normalt vil jeg anbefale at bruge oliefri frugtfarve til aquafaba når det bruges i f.eks. marengs, men eftersom den ikke behøver at blive pisket luftig til glasur, så tror jeg ikke at det vil være et problem hvis farven indeholder olie.
Få i øvrigt mere inspiration til hvordan du kan indfarve aquafabaen og dermed få helt naturligt farvet vegansk sprøjteglasur i mit indlæg om naturlig, hjemmelavet frugtfarve.
Godt nytår derude og tak fordi du følger med på bloggen 🙂
Malene
Hej!
Har du nogen erfaring med at fryse kransekagerne med glasuren på?
Mvh Malene
Nina
Nej, men jeg har al grund til at tro at det vil gå helt fint 🤗
Forsinkede hilsner
Nina
Har ledt i evigheder efter sådan en opskrift til julens første veganske peberkagehus! Kan det holde sammen på et peberkagehus? Hvilken konsistens skal det så have?
Det kan det godt. Det skal bare være ret tykt 😊
Hvad med at bruge smeltet sukker? Det brugte jeg da jeg lavede det med mormor som lille 😍
Fik du lavet et peberkagehus?
Kh Nina
Hej,
Kan du anbefale en opskrift på kransekage? Gerne med aquafaba 🙂
Gott nytt år!
Lotta
Nej, men jeg glæder mig til at prøve at lave den! Jeg gætter på at du allerede har fundet en opskrift (ellers har du travlt 😉 )
Godt nytår!
Nina
Hej og tak for opskriften.
Når kagerne er pyntet, skal de så opbevares på køl eller er stuetempratur fint?
Og ved du om det kan holde sig i længere tid altså fx 2 måneder, hvis de dekoreret kager er i tætsluttede emballage?
Hej Heidi 🤗
Uh jamen først og fremmest, hvilke kager drejer sig om? Det er altså ikke sikkert jeg kan svare på dit spørgsmål uanset. Hvis det er kransekager, så kan de mig bekendt utrolig godt tåle at blive frosset ned. De bliver faktisk endnu bedre af det.
Men er det tørkager, eller …?
Vh Nina
Hej, jeg skal pynte julesmåkager og vil benytte mig af opskriften.
Har du nogen anelse om hvordan jeg bedst laver schweizerpastiller. De oprindelige laves med æggehvide, flormelis og pebermynteessens. Trilles til kugler der trykkes lidt flade og pyntes med dut af mørk chokolade.
Hvis jeg bruger aquafaba bliver de stadig faste men bløde at bide i?
Glædelig jul. 🎅🏼
Hej Else 🙂 Hvor længe har de tørret? Royal icing skal jo stå et døgns tid for at blive stenhård måske er det et spørgsmål om tid?
Vh Nina.
Må vi ikke se et billede af jeres kransekage!
Ha ha, der var skam ikke mere kransekage end du ser på billederne her 😉 Vi holdt en ekstremt low key nytårsaften, så kransekage havde været lidt ude af proportioner. Men den havde selvfølgelig være SINDSYGT flot havde der blot været én 🙂 EDIT: Se billede herunder…
Men nu fik jeg lyst til at finde billeder frem af den vi lavede for nogle år siden. Den er desværre ikke vegansk, men den er lavet helt fra bunden af mandler og rørsukker 🙂
Thank you for this informative post. glazing my cakes and goodies will now have the added dimension of this master recipe.
Have you thought of posting on how to make your own natural alcohol based extracts for meringues?
Have a good New Year
Johanne
No, I’m afraid I don’t have any experience with that. But do you know, that prior to making meringues, you can reduce the aquafaba together with some saffron, beetroot, blueberries and the like to color them?
Happy new year!
Nina