Nogle vil mene at det er liiige 3 uger for sent – jeg hælder nu mest til at det nærmere er 49 uger for tidligt at lave et blogindlæg om at lave sin egen julekalender. Men i al beskedenhed; når man får en så fremragende idé som en pindisjulekalender (aka bananisjulekalender) så skal den bare deles. ASAP. Så nu er du i hvert fald godt forberedt til at lave din helt egen hjemmelavede økologiske, sukkerfri julekalender næste år. Jeg skal nok minde dig om det en gang i november 😉 Og til de mange, der spørger: Formene kan købes her.
Jeg bliver tit spurgt hvor jeg får mine idéer fra. Så her et udpluk fra en indre samtale, min hjerne havde kørende forleden imens jeg sad og læste Rasmus Klump i Undervansdsbåd højt for Røskva:
-Hey, Nina, du skal finde på noget mad at tage med til juletamtam nede i børneren næste uge.
-Ja det er rigtigt. Og det skal være lækkert og inspirerende.
-Ok, hvad kunne det være?
–Frækkedeller er altid et hit.
-God idé. Hvad med noget til ungerne?
-Altså det er jo altid sjovt at lave bananis!
-Det kan du ikke nå! Til så mange og på så kort tid – uden at stresse. Og desuden har du haft det med før…
-Det er rigtigt…Måske kunne man bare lave det til Røskvas stue?
-Tjoh…men bananis er jo ikke super julet…?
-Nej men man kunne måske jule dem op.
-?
-Jamen med julefigurer? Og grøn is!
-Ja?
-Så kunne man lave en med nissehue. En julemand. En gave. Og et juletræ.
-Og så bare flere af de samme?
-Ja, jeg kan ikke lige komme på flere julesymboler.
-Nej, der er nok ikke flere.
-Nåh jo, en pakke, julesok, de der skarpe blade og julehjerter…
-Orv ja, rigtig flettet!
-Ja! Af en skive rødbede og en skive gulerod. Og en julesok og brune is med peberkagefigurer – af kokosflødeskum og HEY!
-Hvad?
-HEEEYYY!
-HVAD?
-Hvad med en bananisjulekalender!
-?
-24 bananis med forskellige julede figurer og så får man én hver dag i… resten af december.
-Det… det er en pisse god ide!
-Ja ikk?
-Jo, kunne du ikke have fået den for to uger siden…?
-Jo, det havde været fedt. Men jeg kan stadig nå det. Og så laver jeg bare en masse is til et blogindlæg så andre kan blive inspirerede og så tager jeg halvdelen med ned til børnehaven og så får Røskva 1 om dagen resten af december.
-Det lyder top fedt. Læs lige Rasmus Klump færdig, så kan vi se på det bagefter…
Så efter at Røskva var faldet i søvn hed det skitsering og dagen efter kunne jeg så gå i gang.
Selve isen er som sædvanligt lavet af banan. Se alt hvad du behøver at vide om at lave bananis her. Den grønne er farvet med lidt spinat, den brune med cacao og den røde med lidt rødbedesaft. De første to omgange smed jeg i en ismaskine som jeg er så heldig at have. De mørkegrønne stammer bare fra en banansmoothie jeg fik til frokost dagen efter.
Til figurer har jeg bla. brugt banan og æble dyppet i mandarinsaft. Desuden er der brugt en tynd skive kogt blomkål til noget nisseskæg. Jeg har også kogt både en hel rødbede og en hel gulerod og skåret tynde skiver med en tyndskræller eller endnu bedre, mandolinjern. De mister en masse farve hvis man koger skiverne alene, så lad være med det 🙂 Jeg har brugt Nigellafrø til øjne og til væger i lysene.
Nogle ting er stukket ud med kageudstikkere. Resten er klippet med en saks. Ja, det var ren juleklip og -klister. Bare med kogte grøntsager.
Jeg havde tænkt at det kunne være sjovt at flette et lille simpelt julehjerte af ‘farverne’ rødbede og gulerod. Det var ikke særlig svært men tilgengæld farvede rødbeden det hele rødt så man slet ikke kan se detaljerne (til venstre i billedet). Så det fungerede bedre at klippe firkanterne ud separat (til højre i billedet).
‘Pakkerne’ er lavet ved først at klippe en firkant, klippe den over to gange så du har 4 små firkanter. De blev lagt op i formen og så skar jeg med en kniv ‘gavebåndet’ af en strimmel gulerod og lagde op. Silikoneformene er så glatte at man nemt kan skubbe tingene rundt og på plads. Og tage dem op og klippe til indtil de passer. Grangrenen er lavet af et spinatblad hvor jeg først har klippet den ene halvdel af bladet af og til sidst klippet ‘frynser i den anden halvdel og twistet den så ‘grannålene’ blev spredt lidt ud.
Især rødbede farver afsindigt meget og derfor lagde jeg skiverne på noget sugende papir inden jeg klippede. Ellers flyder farven gerne ud og farver omgivelserne. Af samme grund kan det være en idé at starte med at fryse rødbedefigurerne inden du kommer resten af figuren ned til – som fx hjertet her i billedet nedenunder.
For at figurerne lægger sig helt fladt i silikoneformen kan det være en god idé at smøre en ille smule agavesirup på den side som skal vende nedad, inden den lægges i isformen,
Peberkage-isene er lavet ved at tage det tykke fra en dåse skilt kokosmælk og først røre det fri for klumper. Det puttede jeg i en lille tragt lavet af et stykke bagepapir (ikke madpapir). Med det har jeg tegnet figurerne. Øv dig lidt først hvis du ikke har rutinen, for det er noget fnidder at arbejde med! – især fordi ord skal skrives spejlvendt 😉
De blev smidt en tur i fryseren for at kunne holde formen når isen blev hældt over.
Også her er det vigtigt at sørge for at isen kommer helt tæt omkring figurerne for at undgå lufthuller i den færdige is. Jeg hældte lidt op og fordelte det rundt omkring kokosflødeskumsfigurerne med en tandstik eller træspyd. Det er noget pussenussearbejde og kan kun undgås hvis din ‘is’ er helt flydende når du hælder den op (hvilket tilgengæld giver en ret krystalliseret is).
Jeg plejer at pakke de færdige is ind i små stykker madpakkepapir: læg pindisen midt på et stykke madpapir med tegningen nedad. Fold først den ene side og så den anden side henover. Kram toppen sammen og snur den 180º rundt og fold/pres den ned langs bagsiden af isen.
Jeg spekulerede lidt over hvordan nummer 24 skulle skille sig ud. Udover at den blev hjerteformet (formen er herfra) og fik tallet ’24’ på sig (jeg har sådan nogle her taludstikkere) så fik den en kerne af mørk chokolade som Røskva er helt vild med. Jeg havde en skål stående med rester af smeltet chokoladen eftersom jeg lige havde lavet Bountyer til en god vens fødselsdag. Chokoladen blev smeltet igen igen over vandbad mens bananisen kørte i ismaskinen. Formen blev fyldt halvt med bananis, så choko og så bananis igen. Desuden dækkede jeg til sidst den fryse is med mere smeltet choko. Der kom så meget chokolade på at man næsten ikke kan se pindisen, men er det ikke noget med, at når det er chokolade, så er det ok…?
Smid dem i en kurv eller kasse. Gerne delt i to portioner så du ikke behøver hive alle ud hver dag. Der samler sig nemlig en lille smule mere kondens på dem, hver gang de hives ud i varmen.
Tips
– Køb mini-magnum-isformene samt hjerteforme og træispinde her
– Det super smarte ved en hjemmelavet julekalender med bananis, er, at den kan laves i rigtig god tid. Så start engang i midten af november og pak isene godt ind efterhånden så der ikke dannes hvidlig kondens på dem. Før du ved af det har du 24 pindis klar til at give en heldig modtager 🙂 (og hvis det kniber med tid eller planlægning, så behøver du jo strengt taget ikke have ALLE is klar 1. december, så de kan også laves løbende.
Maiken
TAK – Sikke en fantastisk idé!! Det ville mine børn ELSKE som julekalender – de må glæde sig 11 mdr endnu 😉
Nina, PlantePusherne
Ja jeg ville virkelig ønske at den var dukket op i mit hoved lidt før! Men så er vi da godt forberedte til november, ikkå 😉