Nu må der nisses! Tomatnisser? Nissetomater…? Jeg blir aldrig helt enig om hvad de skal hedde, men DU bestemmer i hvert fald selv hvad de skal være fulde af – jeg har et par forslag til dig herunder.
Jo mindre du ryster på hånden når du laver dem, jo mindre fulde, ser de ud 😉
For et par år siden faldt jeg over en amerikansk opskrift på nogle fine julemænd lavet af jordbær (bloggen er desværre ikke aktiv længere) fyldt med kokosflødeskum. Det var en af de opskrifter hvor man tænker – det MÅ jeg prøve! Men altså jordbær på et dansk julebord? Det er vist lige outrageous nok til det danske julepublikum. Så den måtte fordanskes og jeg satte mig for at finde noget:
1) hvidt som kunne bruges til ansigter og
2) rødt som var nogenlunde spidst i den ene ende og kunne fyldes med det hvide.
Begge dele måtte tilhøre ENTEN det salte eller det søde køkken OG være nogenlunde tilgængeligt i Danmark i november/december måned.
Jeg havde for nyligt set Hugh Whittingstall fra River Cottage lave en pastinak pure og da Irma så havde tilbud på deres Marzano-tomater faldt tiøren. Jeg lavede en vegansk pastinakpuré og fyldte den i de udhulede tomater. De fik øjne af Nigellefrø – også kaldet Jomfru i det grønne – og blev arrangeret på spinatblade. Desværre fik jeg lavet pastinakpuréen for tynd til formålet og derfor lignede det færdige resultat mildest talt en gruppe forvirrede, mentalt udfordrede nissemænd. Desuden blev pastinakpuréen lidt gullig så diagnosen gulsot kunne smides i bunken. Så jeg har nu et par andre forslag, hvide og lækre.
Første forsøg, for to år siden…
De blev en tand pænere her i andet forsøg 🙂
De blev en tand pænere her i andet forsøg 🙂
Blommetomater til venstre, San Marzano til højre. Daterino kan også bruges.
Fyldte tomatjulemænd - sjove julemandshapsere til julebordet
INGREDIENSER
- 10 San Marzano (Daterino eller blommetomater find de mest spidse små tomater du kan. 5 cm +/- i længden er passende. Køb de solmodnede eller lad dem modne hjemme i nogle dage.)
- Lidt nigellafrø eller lignende til øjne (du kan også bruge sorte sesamfrø)
FYLD - her er 3 forslag:
- 1 portion Hjemmelavet vegansk smøreost (Det tager ca 10 min. - lav den gerne dagen inden. Lav evt. en forsimplet udgave: Du behøver ikke presse osten men kan hænge den op pakket i et viskestykke så den drypper af over køkkenvasken eller en skål i en halv time. Pres den sidste valle ud og skrab smøreosten ned i en skål. Krydr med salt, peber lidt citronsaft/eddike og evt. gærflager. Drøn det hele grundigt igennem i 2-3 minutter med en stavblender, minihakker el. lign. til den er helt blank.)
eller
- 1 portion hjemmelavet vegansk feta (Stavblend den grundigt efter presning fremfor at skære den i tern)
eller
- 1 pakke Violife Greek White block (Kan blendes og bruges som den er.)
SÅDAN GØR DU
- Tomater: Skær et par millimeter af tomaternes bund altså den mindst spidse ende, så de kan stå selv. Skær toppen af cirka 1/4 nede af tomaten. Med en spids kniv kan du forsigtigt skrabe det meste af kernerne ud, både af 'kroppen' og af 'hatten'. Det bliver dine gæster rigtig glade for, så de ikke står med tomatsplat udover deres fine juleoutfit hvis de bidder nisserne over.
- Saml nisserne: Kom ost eller den afkølede blomkålsmos i en plastikpose så du kan sprøjte det på tomaterne. Klip først et lille hul på et par millimeter i posen og lav totten på nissehuen og evt. knapper på maven. Klip hullet i posen lidt større (ca 1-1,5 cm i diameter), fyld først tomat-'kroppen' op og læg en høj klat ovenpå som skal blive til hoved. Kom nissehuen på og pres den hvide masse lidt fladere så det passer nogenlunde med et ansigt. Brug pegefingeren eller en tandstik eller lignende til at få fumlet øjene på plads, fugt evt. fingeren med lidt vand først. Føler du dig krea, kan du klippe endnu et lille hul i posens andet hjørne og lave en slags skæg på julemændene. Så meget selvtillid havde jeg ikke lige denne dag, men jeg regner med at prøve det næste gang.
- Arranger gubberne på noget grønt fx spinat. Jeg dryssede lidt mel over vha. en lille si. Men endelig ikke for meget hvis du også drysser det på selve nisserne! Og vælg noget som kan spises råt, her er hvedemel f.eks. ikke super rart at få i munden. Find evt. på noget bedre 😉 Flormelis ville være oplagt hvis ikke det var fordi det virker smagsmæssigt totalt upassende. Skal de transporteres vil jeg foreslå at du tager mos/ost på pose, tomater og Nigellafrø separat med i bøtter og samler på stedet. De holder formen bedst på køl, men kan godt stå ved stuetemperatur til en buffet.
Tina Aabo Sørensen
Måske jeg spørger dumt. Men er det bare alm feta du blender, og intet andet?
Tak for ide 😃
Glædelig jul
– hvor købte du øjnene?
Kh Tina
Nina
Nej 😉 det er ikke bare almindelig feta. Det er en hjemmelavet smøreost/creme fraiche af sojamælk.
Sidenhen har vi jo fået flere slags smøreost på markedet og Violifes Block ost ala feta ville være perfekt!
Bh Nina
Haha, Nina 🙂 Dine skriverier er bare så sjove at læse – jeg håber, et forlag en dag får øje på dig, så du kan komme til at tjene den kasse, du fortjener.
Tak. Legolas, det er dejligt at høre at man kan lokke folk til at læse med selvom det ‘bare’ er opskrifter 🙂
kh
De er geniale
Tak 🙂
Hvor er de søde!!
Super godt fundet på!!!
//Line
Hi hi, det er sjovt det med sneboldkamp 😀 Vildt flot fundet på, de er så flotte søs!
Ha ha, det er næsten ikke engang løgn. Det var bare da jeg var ved at rydde det hele væk og puldselig lå de der og lignede nogen der havde lavet ballade 😀
Du kan i øvrigt GODT glæde dig til en af mine næste opskrifter, diu diuuuu! Jeg tænker SÅ meget på dig her mens jeg sidder her og laver den 😉