Thousand island dressing i vegansk udgave. Den er lavet uden olie, fordi jeg er typen, der gerne vil undgå at hælde olie indenbords – men gerne vil fråde i snasket mad!
Jeg har for nyligt haft et par burger-relaterede aha-oplevelser. Her gik det op for mig hvor sindsygt godt det smager hvis man både har ketchup og en form for creme fraiche dressing i sin burger. De to smager bare himmelsk idet de mødes på tungen og er en af de situationer hvor helheden er større end summen af enkeltdelene.
“Fars nylon eller creme fraiche dressing?”
Det er der selvfølgelig andre end mig, der har opdaget, nemlig dem, der i sin tid opfandt thousand island dressing. Og jeg har ved den søde grød, indtaget min andel af af den tidligere i livet. Jeg husker min ungdom som en tid, hvor lyserødt klister under kaldenavnet fars nylon holdt sammen på vores generation og generøst blev distribueret på alt der indeholdt bare skyggen af salat. Det sidste spørsmål fra enhver steakhouse-kok der ville hvide hvilken, af de to klassiske dressinger du ønskede på din bestilling lød: “Fars nylon eller creme fraiche?”
Så jeg fik hurtigt bikset min egen version af en vegansk thousand island sammen og den er allerede blevet brugt flittigt til at snaske diverse frokoster op med. Og hvis du ikke har spist thousand island dressing siden slutningen af 1980’erne så er du muligvis ved at være klar til at begynde igen…
Brug den i rigelige mængder til
BURGER
PITABRØD
SALAT
(jep – 80’erne har ringet: Iceberg/kinakål, agurk, blege tomater, så har vi balladen)
MADPANDEKAGER
SANDWICH
Det kan næsten blive for meget af det gode, men hvis du insisterer,
skal jeg da ikke forhindre dig i at bruge den som dip til dine
CHIPS
eller dine
OVNKARTOFLER
Opskrift på fedtfri pommes fritter HER
Thousand island light
Nu er det her jo ovenikøbet en thousand island light, idet den ikke er lavet på basis af olie eller mayonaise. Jeg har i stedet brugt sojayoghurt og jeg må sige at jeg synes at det fungerer super godt. Det er især løgpulveret, der giver den der ekstra rundhed til smagen, som ellers kunne savnes pga fraværet af olie. Så hvis du ikke har løgpulver, vil jeg varmt (men bestemt) anbefale dig at skaffe det. Vi bruger det til rigtig mange ting i vores veganske køkken.
Vegansk thousand island dressing (oliefri)
INGREDIENSER
- 2 dl neutral planteyoghurt (f.eks. alpro)
- 60 ml ketchup
- 1/2-1 tsk løgpulver
- 1/2 tsk sød paprika
- 1/2 tsk salt (eller sojasauce)
- 1 knsp mild karry
- 2-3 spsk kapers (eller 3 spsk finthakkede syltede agurker eller 5 små cornichoner)
- friskkværnet sort peber
Hvis du vil have den stærkere kan du røre et eller flere af følgende i, alt efter ønsket styrke:
- 1/2-1 tsk mellemstærk dijon sennep
- 1 drys chili
- Lidt ond karry ( i stedet for den milde.)
SÅDAN GØR DU
(Sørg for at der ikke er klumper i krydderierne da de ellers kan være svære at røre ud - kan f.eks. nuldres mellem fingrene eller sies igennem en lille te-si)
- Alle ingredienser - undtagen kapers/syltede agurker - røres grundigt sammen.
- Kapers hakkes igennem (agurker/cornichoner endnu mere fint) og røres i.
- Dressingen kan bruges med det samme eller stå og trække nogle timer inden brug.
Mette Larsen
Af hjertet tak for denne nemme opskrift.😊 Jeg brugte (som ét af dine forslag) 5 små cornichoner. Det smagte super duper lækkert 😋😍
Nina
Dejligt – ja man kan godt forstå at thousand island er en populær dressing ikkå <3 Tak!
kh Nina
Jeg må indrømme at jeg aldrig har hørt udtrykket “fars nylon”, men jeg har spist masser af salat og klassikeren rejecocktail med den røde dressing. Din udgave her skal jeg da prøve for kinakålen har fundet vejen tilbage i mit køleskab.
Hvis du siger ‘fars nylon’ og ‘thousand island’ RIGTIG hurtigt vil du høre at det lyder overraskende ens 😉 Jamen de to er jo meant to be, så jeg håber du nyder dressingen 😋
Kh Nina
Det var de glade TIM OG GORDON dage i 90’erne. Det var dem der fandt på udtrykket FARS NYLON.
Den opskrift må vi prøve. 😊
Nåååhr det var dem! Der ringer en lille klokke 🙂
Bh Nina
Hvor skriver du ægte morsomt. Fars nylon-der gik nogle minutter før tiøren faldt selvom jeg også florerede i 80erne.
Det var jo sådan det lød på alle grill-barer og steakhouses når det afsluttende spørgsmål faldt om hvilken dressing der skulle pryde bestillingen: “Fars nylon eller creme fraiche?” 😀 Og så ved jeg ikke om det var Tim og Gordon der gjode os alle opmærksomme på at det lød sådan 😉
Kh Nina