Sidste jul forsøgte vi os for første gang med hjemmelavede veganske pebernødder. Det viste sig at en gammel opskrift fra Lagkagehuset åbenbart er bomben hvad angår populære opskrifter på hjemmebagte pebernødder. Originalen er uden æg og derfor ekstra nem at vegansiere, hvad mange andre da også har gjort før mig.
Mit første forsøg på veganske pebernødder blev bagt med kokosolie og var af forskellige årsager ikke så vellykket. Men siden da er Smørbar jo kommet til verden og så er det naturli’vis det jeg har brugt!
Da Smørbar hurtigt bliver flydende, smed jeg for en sikkerheds skyld røreskålen på køl inden. Smørcremen forbliver temmelig fast når den holdes kold og det gør også selve dejen mere fast i det. (Jeg har skam set andre slippe afsted med undlade nedkøling – men nu kan DU i hvert fald træffe et informeret valg om hvorvidt det er noget, du vil gøre)
Form først fem pebernødder og bag dem, så du har en idé om størrelsen og bagetiden for resten af dine pebernødder. De skal være ret små i det.
De færdige veganske pebernødder får kun lidt farve (primært på undersiden) og er lyse, sprøde, lette og aromatiske.
Veganske pebernødder a la Lagkagehuset
INGREDIENSER
Det tørre
- 250 gr hvedemel
- 1/2 tsk natron
- 1/2 tsk bagepulver
- 1 tsk kanel (jeg brugte en mild øko kanel)
- 1/2 tsk tørret ingefær (NB: LIDT MINDRE!)
- 1/2 tsk stødt hvid peber (NB: LIDT MINDRE!)
- 1 tsk stødt kardemomme
Det våde
- 125 gr Smørbar eller anden plantemargarine
- 125 gr sukker
- 1/2 dl plantepiskefløde (* se noter)
SÅDAN GØR DU
Start med at komme en skål i køleskabet røreskål, det hjælper med at holde Smørbar fastere i konsistensen. Undlad dette trin hvis du bruger andre plantemargariner.
- Mål alle tørre ingredienser af (mel krydderier natron og bagepulver) og si dem sammen i en skål.
- Pisk Smørbar og sukker igennem i den kolde skål til det hænger nogenlunde sammen. Men det er ikke nødvendigt at sukkeret opløses.
- Hæld sojapiskefløde i og pisk det forsigtigt sammen til en jævn masse.
- Held melblandingen i og rør tingene sammen, gerne med en ske i starten, så du tilfører så lidt hånd varme som muligt og heller ikke ælter dejen. Til sidst samles dejen med hænderne men den skal kun lige være jævn. Æltes den for meget risikerer du at aktivere en masse gluten i melet og så flyder dine pebernødder nemmere ud.
- Lad gerne dejen stå på køl i mindst en halv time eller længere, men det er også muligt at bage pebernødder direkte.
- Hvis dejen er smidig nok, så rulles stænger a 1 cm, som du skærer i stykker a 1 cm.(smuldrer dejen kan du komme lidt mere væske i eller vælge en anden fremgangsmåde til formgivning) De kan enten trilless eller bages om det bages som de er, som en slags postmoderne, kantede pebernødder.
- Skal de være runde, kan du tage bittesmå klumper af dej og trille til kugler på cirka 1 cm i diameter. Kom dem på en bageplade, cirka 60 på hver.
- Bages ved 200C almindelig ovn (ikke varmluft) ca 10 minutter men hold øje efter 8. Brug to bageplader under for at undgå at de får for meget varme nedefra hvilket også kan resultere i at de flyder ud.
De skal kun lige blive gyldne.Tjek evt. om undersiden har fået farve. De er færdigbagt når du forsigtigt holde én uden at ødelægge formen (inden da vil det være for bløde porøse). De bliver helt faste ved afkøling.
Så er der veganske pebernødder til julen! Se alle vores veganske juleopskrifter her 🙂
Martha Væggemose
Tak, Nina, for en virkelig god og forklarende opskrift.
Jeg elsker alle de bagetekniske detaljer du tager med, så jeg undervejs bliver klogere på, hvad der skal til for at det lykkes og hvorfor det er vigtigt eks. Ikke at ælte dejen for meget, fordi det frigiver mere gluten og jeg derfor vil få flade pebernødder. Det stimulerer min forståelse og lidt nørdede biokemi- hjerne godt🤩 Tak.
Nina
Velbekomme 😍 det er noget jeg selv tit savner i opskrifter, derfor går jeg meget op i at formidle sådan noget 🥳 dejligt at det er værdsat 🤓 ♥️
Bh Nina
Har bagt brunkager efter denne opskrift med Naturli smørblok, med rigtig godt resultat. Har nu lige lavet en ny portion med Violifes Vioblok, og det var ingen succes. Dejen var mærkbart mere blød og pebernødderne flød ud, da de blev bagt. Smagen er fin, men æstetisk er de en fiasko.
Tak for feedback! Det er ikke til at sige om det er Violife eller noget andet der har drillet. Men øv at de ikke blev fine og runde!😬
Kh Nina
Hej Nina, ved piskefløden står at man skal se “noter” – men jeg kan ikke se nogen noter? Har du et yndlingsmærk eller slags?
Mvh Grete
Hej 🤗 ja jeg beklager jeg kan se at noterne er forsvundet🤭 jeg brugte soja cuisine. Andre lignende kan bruges.
Bh Nina
To ting. 🙂
1) Hvorfor bruges smørbar og ikke blok?
2) Hvor finder jeg “noter” henne?
Tak for opskriften! De ser rigtog lækre ud! 😀
1) Det var ikke opfundet da jeg lavede opskriften!😅 Men det kan fint – muligvis endnu bedre – bruges 🤗
2) Jeg tror der er sket en teknisk fejl som gør at nogle af mine noter er blevet spist. Men der står ikke noget banebrydende lige i den her.
Bh Nina🤗
Hvilken type piskefløde skal man bruge? Den piskbare fra alpro eller soya cuisine fra naturli?
Jeg brugte soja cuisine 😊
Bh Nina
What a lovely excuse to use up my old tea tins. This year we are making all our presents and these will work a dream. Tiny=adorable. I’m sharing this to my page.
xox
Yes! I was going through my kitchen cabinets to find a suitable bowl/jar when I remembered some of my tins which I’m using for sewing equipment 🙂
XO
Kan man anvende almindelig stødt peber i stedet for hvidt peber? Og kan man undlade ingefær?
Du kan læse lidt om det i ‘noter’ – jeg ville bruge lidt mindre mængde og så har den sorte peber altså en lidt kraftigere form for pebersmag. MEn det kan sagtens være at det er fint nok 🙂
Vh Nina
Hej ☺️
Jeg sad og kiggede på sin opskrift, og synes, at den ser rigtig godt ud- men er der også mulighed for at gøre den glutenfri?
Mvh🎄☺️
Kære Aylin, beklager først og fremmest det sene svar! Det vil kræve nogle test-omgange at gøre den glutenfri, så det kan jeg desværre ikke give et nemt eller hurtigt svar på.
Jeg håber at du fandt en løsning.
Bh Nina