Jeg har fået et par forespørgsler på veganske honninghjerter og eftersom jeg har svært ved at modstå en udfordring, har jeg de seneste uger researchet og bagt veganske honninghjerter i en seriøst lind strøm.
Min søgen erfter viden på området, har blandt ført mig forbi youtube og gjort, at jeg har haft denne fantastiske og overordentligt relevante sang på hjernen de sidste uger. Det skal du bestemt ikke snydes for, så … klik nu, du vil jo godt …
Kan man ikke bare bruge sirup i stedet for honning?
Det korte svar er, at det har jeg i hvert fald gjort. Det lidt længere svar er, at jeg også har eksperimenteret med andre måder hvor man kan opnå en endnu mere autentisk konsistens i honninghjerterne. Men sirupsløsningen er nemmest at videregive og giver et ret ensartet resultat. (Hvis ikke du kan finde den sirup jeg anbefaler, så gå i hvert fald efter én med en tykkere konsistens end f.eks. agave).
Brugen af sirup kræver dog lidt mængdejusteringer for at få en dej, der er til at arbejde med. Sirup gør dejen lidt svær at arbejde med fordi den er så tynd at den kræver meget mere mel at give dejen den rette konsistens sammenlignet med en honningbaseret version (her er forholdet altid 1:1 mellem mel og honning). Det gør sammen med den siruppens ikke-så-klistrede-konsistens-ved-stuetemperatur at ‘krummen’ i de færdige honninghjerter ikke bliver heeelt så sej som jeg egentlig gerne ville have det. De er dog stadig bløde og bøjelige og sætter sig i samtlige mellemrum mellem melllem tænderne – præcis som honninghjerter skal gøre. Og nu nærmer det dér jul sig altså, så selvom jeg ikke har opnået perfektionisme (endnu) så synes jeg ikke, at den her kunne vente længere.
Misforstå mig ikke, de her honninghjerter virkelig lækre og jeg er ikke i tvivl om at de kan konkurrere med andre menneskers ikke-veganske, hjemmebagte honninghjerter (især i kategorien etik). Er du fast læser herinde, ved du også at jeg ikke lægger hvad som helst på bloggen. Så jeg vil påstå at du skal være virkelig honninghjerteaffeccionado hvis ikke de her får dit (honning)hjerte til at smelte 🙂 Mine to testpersoner erklærede først “Altså jeg vil gerne smage, men jeg er ikke så meget til honninghjerter” for at få sekunder senere stå og stønne af nydelse.
Døm selv:
Kan jeg ikke bare erstatte ‘dit’ med’dat’?
Når du nu læser opskriften, vil ovenstående spørgsmål helt sikkert melde sig. Altså: Nu har vi jo i forvejen erstattet selve omdrejningspunktet for honningkage, nemlig honningen. Men de øvrige, lidt mystiske ingredienser, der kunne være fristende at erstatte, nemlig potaske og hjortetaksalt (som på trods af navnet ER vegansk), er også med til at give lige præcis den specielle konsistens og tørre fugtig-sejhedhed som kendetegner honninghjerter. Potasken sørger bl.a. for at honningkagerne – som tørrer HELT ud efter bagning – atter suger fugt til sig og de dermed holder sig rigtig længe uden at tørre ud. Sjovt nok gør potasken også at honninghjerter bliver brune.
Jo færre erstatninger du laver, jo tættere kommer du på originalen. Du kan i princippet erstatte hvedemelet med afretningsgrus, men det giver ligesom bare ikke det resultat vi er ude efter. Når det så er sagt, så kan du muligvis godt få et ok resultat ved at erstatte hjortetaksalt med dobbelt mængde bagepulver, men jeg nænner ikke at komme med forslag til erstatning for potaske for det vil virkelig ændre på resultatet. Så hvis du bruger erstatninger, vil jeg ikke høre brok over, at de ikke smager som du husker de traditionelle honninghjerter, okay? 😉 Både potaske og hjortetaksalt fås i øvrigt billigt i de fleste supermarkeder.
Noget andet er, at dejen til de helt gammeldags honninghjerter faktisk skal laves en måned i forvejen! Jep, her er Meyers opskrift f.eks. og her får fordejen altså lov at trække i en hel måned. Den lange syrningsproces er jo også med til at give den helt specielle smag. Ydermere blev der i gamle dage brugt rugmel til honninghjerter – sikkert fordi det fine hvedemel var meget dyrt – men mon ikke dem, de fleste af os kender fra bageren er lavet på hvedemel? Det er i hvert fald hvad jeg har valgt at bruge, men det kunne være sjovt at eksperimentere med delvis rugmel.
Honningkage-fordej: Mel+sirup+krydderier
Advarsel #1
Advarsel #2
Honninghjerterne skifter konsistens FLERE gange: De er bløde lige når de kommer ud af ovnen og bliver først hårde ved nedkøling. Altså MEGET hårde. Fortvivl ej – DET ER MENINGEN – de bliver bløde igen. Når de er kølet ned skal de nemlig lægges til at suge fugt til sig. Der findes mange husmodertricks til formålet, bla. at lægge dem i pose skiftevis med hvidt sandwichbrød eller i en lukket pose med en skrællet kartoffel. Jeg foretrak at lægge dem i en åben beholder på køkkenbordet, med et vådt viskestykke over. Her skal de ligge 3-5 dage (!) for at få den velkendte hård/bløde og tør/fugtige konsistens (som potasken sørger for) samt en meget fyldigere smag. Så bliv ikke skuffet hvis du smager dem direkte fra ovnen, men hav evt. et enkelt hjerte som du mærker på og brækker et stykke af hver dag, så kan du følge med i hvornår du synes de smager perfekt. NU kan de pyntes og spises.
Honninghjerternes holdbarhed
Jeg har opbevaret mine honninghjerter under et viskestykke i køkkenet og de holder sig virkelig godt. Det bedste er faktisk, at de bare bliver bedre dag for dag 🙂 Begynder de at blive tørre, kan du genfugte viskestykket. Til at starte med bliver de meget fugtige i overfladen, men min erfaring er, at det fordeler sig i hele hjerterne. Om almindelige honninghjerter siges det at de holder nærmest uendeligt. Altså at de faktisk kan gemmes til næste jul (dog uden chokoladeovertræk) og kun bliver bedre af det. Jeg kan ikke garantere, at det også gælder denne opskrift, da den jo er lidt anderledes sammensat. Når du synes de har opnået den rette konsistens (fugtighed) så kom dem i en lufttæt beholder.
Bløde Veganske Honninghjerter
INGREDIENSER
(Se TIPS for forslag til erstatninger)
Til chokoladeovertrækning
- 300 gr mørk chokolade (ca. 20 gram pr hjerte a 6 cm diameter)
Hjerteforme. Jeg brugte en på ca. 6x7 cm. De kan muligvis skæres ud i hånden med en lille spids kniv hvis du er lidt fingernem.
SÅDAN GØR DU
FORDEJ
- Bland mel med krydderier og drys først cirka 1/3 af denne blanding i siruppen. Rør til det har en jævn farve og drys endnu 1/3 af melet i. Rør rundt. Fortsæt til det sidste mel er hældt i og brug dine hænder til at ælte sidste omgang mel ind. Ælt hurtigt indtil massen er ensartet og uden sprækker. Bliv ikke ved for længe for så bliver dejen klistret og det bliver nødvendigt at tilsætte mere mel - det vil vi gerne undgå.
- Pak dejklumpen lufttæt og kom den på køl i nogle timer eller et par dage.
DEJ TIL HONNINGHJERTER
- Fordejen skal helst være kølig når du går igang med den. Undlad at varme den for meget op med hænderne, for så bliver den for blød og umedgørlig. Holder du pause i bagningen, så smid dejen på køl imens. Bank/tryk dejen lidt flad og hæld de øvrige ingredienser i, som beskrevet her:
- Rør først potasken op i halvdelen af aquafabaen i en lille skål. Sørg for at den er HELT opløst, dvs ikke flere synlige 'korn'. Hæld blandingen ned til resten af dejen.
- Opløs hjortetaksaltet i den anden halvdel aquafaba. Hold dig for næsen og hæld den over dejen.
- Hæld også den blødegjorte, men ikke varme kokosolie samt citron og salt over. Her er det vigtigt at dejen ikke stadig er iskold, for så stivner kokosolien.
- Ælt ingredienserne hurtigt sammen idet du hele tiden prøver at 'folde dejen ind over midten af sig selv'. Så snart det lader til at være blandet ind i og du står med en ensfarvet dej uden revner stopper du. Ælter du for længe bliver dejen meget blød og svær at arbejde med. Den skal have en fast konsistens lidt som en mørdej Det kan være nødvendigt at drysse lidt ekstra hvedemel over, men brug så lidt som muligt. En kort tur i fryseren kan også få dejen til at makke ret.
RUL, UDSTIK OG BAG HONNINGHJERTERNE
- Tænd ovnen på 175C.Drys rigeligt med hvedemel på bordet. Læg dejen og mas den lidt flad med hænderne, drys mel på og rul forsigtigt ud. Pas endelig på at den ikke bliver for tynd, dejen er i forvejen meget 'flydende' så undlad at trykke hårdt, men lad kagerullen gøre arbejdet. 6-7 mm er perfekt tykkelse til hjerter på 6-7 cm (tjek lige med en lineal hvis du ikke er så stærk i øjemål).
- Stik hjerter ud - så tæt som muligt. Med din tyndeste paletkniv flytter du hjerterne over på en bageplade med bagepapir. Dejen er meget blød, så du kan nemt rette lidt på hjerterne hvis de ryger ud af form under flytningen.
- Børst så meget mel som muligt ud af dejresterne, ælt dem sammen til en jævn dej og gentag udrulning + udstikning.
- Kom honninghjerterne i en forvarmet ovn på 175C. De skal de have omkring 9-10 minutter. Blev de for tynde? (Fyyy...) Så bager du dem omkring 6 minutter.
Hvornår er de færdigbagte?
- Det finder du ud af sådan her: Tryk meget forsigtigt en finger 1-2 mm ned i et af honninghjerterne efter 9 minutter. Efterlader fingeren et aftryk, skal de bage lidt længere. Men hold rigtig godt øje, det kan være de kun lige skal have 1-2 minutter mere. De skal ikke blive brune i kanterne, men være nogenlunde ensfarvede Tag dem ud når et forsigtigt tryk ikke efterlader et mærke.
'EFTERBEHANDLING'
- Nu er de ... IKKE færdige 🙂 De skal køle ned og så skal de ligge i 3-5 dage for at opnå den rette fugtighed (blødhed) og smag. Læg dem i en flad bøtte uden låg men med et vådt viskestykke over. Sådan skal de stå på køkkenbordet og lokke med deres sirenesang indtil de er blevet spiselige.
- Efter nogle dage kan du mærke efter om du synes de har den rette konsistens. De skal jo være lidt seje, let bøjelige men stadig kunne knække over hvis man bukker dem nok. Uden chokoladeovertræk siges det at de kan holde helt til næste jul. Så pynt kun dem du skal bruge indenfor nær fremtid.
PYNT - kan udelades
- Overtræk med chokolade ved at hakke chokoladen fint og smelt den FORSIGTIGT over vandbad. Se hvordan jeg smelter chokolade nederst i indlægget. Dyp hjerterne og lad chokoladen størkne helt.
- Kom glansbilleder på hvis det skal være rigtig rigtigt.
- Eller skriv på hjerterne med vegansk sprøjteglasur.
TIPS & NOTER
Pynt honninghjerterne med chokoladeovertræk eller glasur
Jeg synes ikke at honninghjerter kan undvære chokoladen. Det er virkelig et match made in heaven der løfter honninghjerterne til nye højder. Hvis du bager et ordentligt læs, så pynt kun dem, der vil blive spist indenfor nær fremtid. De bliver IKKE dårligere af at få 2-3 lag skulle jeg hilse og sige. Husk at smelte chokoladen ordentligt (altså langsomt og ikke for varmt), ellers bliver den grå og så ser dine hjerter sådan her ud.
- Hak chokoladen nogenlunde ensartet i små tern. Stil den til langsom smeltning i vandbad (jeg plejer at hakke som illustreret ovenfor). Se eventuelt min quick-guide hvis du ikke er helt fortrolig med chokoladesmeltning.
- Hæld chokoladen i en skål hvor der lige præcis er plads til at dyppe honninghjerterne.
- Vil du lave hul i honninghjerterne til ophæng, så gør det nu. Hullet skal være mindst 5 mm.
- Jeg stak en gaffel skråt ned i bunden af honninghjerterne og dyppede dem så efter bedste evne i chokoladen. Lad dem dryppe lidt af over den smeltede chokolade, før du stiller dem til afdrypning med hjertets spids nedad. Er chokoladen tempereret ordentligt, tørrer de på kort tid.
- Hvis du også vil have chokolade på bundene: Gør det, når oversiden er størknet. Så afslut med at smøre et tyndt lag smeltet chokolade på bundene. Det kan gøres med en almindelig smørkniv. De kan så stilles til størkning – på bundene – på bagepapir eller silikonemåtter.
- Hvis du ikke har tempereret chokoladen, vil den blive grim og grå. Prøv igen mere forsigtigt og dyp hjerterne endnu en gang. Ærgeligt med to lag chokolade, jeg ved det…
- Vent med at stable (eller spise dem) til chokoladen er størknet helt.
- Du kan også skrive på dem glasur (hvor æggehvider erstattes med aquafaba) eller glansbilleder eller farvet kokosdrys.
- Opbevar dine veganske honninghjerter i en luftttæt beholder.
Den Muscovadosirup jeg brugte til honninghjerterne, er desværre udgået af produktion. Har du lyst til at afprøve Pekmez, så går det også under navnet vindruesirup eller rosinsirup. Siruppen skal være ret tyk for at kunne bruges direkte i opskriften. Nogenlunde som den, der demonstreres her, måske lidt mere flydende (sirup nr. 3). Agavesirup vil sandsynligvis være for tynd og den mangler også al den aroma som Muscovadoen tilføjer til honninghjerterne.
Sådan her ville jeg egentlig gerne have haft dem indeni. Men den konsistens er lidt sværere at opnå. Og de er ikke så pæne udenpå. Og flyder en del ud under bagning. Så dem må jeg arbejde videre på før de er helt blog-egnede. Måske kommer der en opskrift på Ekstra Seje Veganske Honninghjerter Med Store Lufthuller her på bloggen en dag. Men jeg kan ikke lige sige hvornår 🙂
Ditte
Hej. Jeg har lige lavet hjerterne glutenfri 🙂
Det var spændende at se om det ville lykkes. Indtil videre er det lykkedes fint. Jeg glæder mig til at smage dem juleaften på lørdag. God jul.
Kram fra Ditte
Nina
Nææææh hvor spændende! Hvordan gik det så … har du en melblanding du vil dele?
Kh og god jul
Nina
Glemte at skrive at – der er videoer på Youtube om indkogning af ahornsirup – men der skal ret store mængder til et glas. 🙂
Hejsa
Blot en kommentar til ahornsirup – i Tyskland har jeg købt indkogt ahornsirup – tyk som fast honning – og sød. Blot hvis der er nogen som vi eksperimentere med en tykkere konsistens 🙂
Tusind tak for tippet ☺️ og god jul!
Kh Nina 🤶🏼
I år vil jeg lave dejen lang tid i forvejen. Skal den bare opbevares i køleskabet indtil den bages?
Det ville jeg i hvert fald gøre 🙂 Hvis man bruger honning mener jeg at der er nogle mælkesyrebakterier i som holder dårlige bakterier væk, men det samme er nok ikke er tilfældet i min opskrift hvorfor kølig opbevaring er at foretrække …
Kh Nina
Super. Tak. Så går jeg i gang med dejen nu.
Jeg glæder mig til at høre hvordan det går <3
Nina
Jeg har lige bagt honningkagehjerterne. Jeg bor i Belgien og har brugt en meget tyktflydende æblesirup.
De ser fine ud.
Jeg har lagt et vådt viskestykke over fadet med en rist imellem så det våde ikke rører kagerne men nu, efter en håndfuld timer, er hjerterne meget fugtigtbløde. Skal jeg måske fjerne viskestykket igen og blot lade dem stå uden?
Ja det har nok været FOR vådt. Jeg ville også fjerne det og så se hvordan det går med bare et tørt viskestykke. Hold øje og sørg for at have rene hænder hvis du tjekker deres konsistens engang i mellem. (Og nøjes med at røre det samme honninghjerte hver gang så du ikke risikerer at ‘grisse’ flere til 😉
Kh Nina
Hej 🤗 Skal viskestykket gøres vådt hver dag eller kun den første dag hvor det lægges over?
Det skal nok holdes fugtigt så de små hjerter kan suge fugt til sig.
Og så vil jeg nok skifte det til et rent hvis der går mere end en uges tid bare for en sikkerheds skyld.
Bh Nina
Jeg glæder mig snart til at bage veganske honninghjerter til min honninggris 😀
Er det varmluft eller alm ovn du bruger? 🙂
Når de skal blødes på, ligger du dem så i et lag eller kan man presse den lidt ?
Jeg må indrømme at jeg bliver lidt i tvivl men er ret sikker på at det er varmluft 🤭 undskyld det er så længe siden, men jer er en varmluft-pige så det er det bedste bud.
Jeg har endnu ikke prøvet at bløde på dem, men næste gang jeg gør det vil jeg sørge for at de IKKE ligger i pres. Det har de bedst af så formen ikke ødelægges. (😜)
Bh Nina
Muscovadosiruppen er desværre gået ud af produktion – kan man mon bruge denne kokossirup i stedet? 🙂 Den ser ud til at være relativt tyk (i hvert fald tykkere end agavesirup).
Mvh Mathilde
Jeg glemte selvfølgelig linket – flot! (EDIT dette er et nyere link, da det tidligere produkt er udgået) https://www.matas.dk/kokosblomst-sirup-oe-250-ml
Ja den ser i hvert fald god ud.🤗 Den ville jeg godt turde prøve. Forsinket tak.
Kh Nina
Hejsa.
Sidste år bagte jeg, for første gang, disse fantastiske veganske honninghjerter…..uha da de var seriøst gode, totalt forførende og vanedannende😍
Nu vil jeg i gang igen, men jeg har et lille aber dabei….. Sidste år puttede jeg hjerterne i en dåse, efter de havde levet på vores køkkenbord et godt stykke tid…..jeg bagte rigeligt 😉
Men, de mugnede….skal man simpelthen bare beholde dem på køkkenbordet, og mon ikke det er fordi, de har haft det for tæt med deres fugtighed….eller kan man måske lægge en tør skive brød ned i dåsen, ligesom man gør ved kokosmakroner?
Kan I give et lille godt råd 🍀😊
Mange hilsner Mette.
Dejligt at du kan lide dem😋
Jo jeg vil helt klart tro at det var det lukkede rum der gjorde at de mugnede. Øv!
Så bare en åben beholder på køkkenbordet – dækket med fugtigt viskestykke. Køleskab er også et bud hvis du ikke har fx komælk stående, som godt kan lide at få andre ting til at smage surt.
Bh Nina
Hej hej 😊
Tak for opskrift, vores dreng på 3 år er opdaget med allergi for både æg og mælk, så du forstår slet ikke hvor meget det betyder at finde sådan en hjemmeside her ❤️🙏🏼
Jeg er ret ny i det her med kikærtevand, så opskriften på honninghjerter er det 1,5 spsk pisket skum eller vandet uden du har gjort noget ved det?
På forhånd tak og rigtig glædelig jul 💕
Dejligt at du har glæde af siden <3 De 1,5 spsk er direkte fra dåsen 🙂
Vh Nina
Tror du at man ville kunne bruge ahorn-sirup eller er denne for tynd? Opskriften ser superlækker ud! !
ahornsirup vil jeg tro giver et alt for stort behov for tilførsel af mere mel. Du kan prøve med andre tyke siruper og se om det virker. Billederne giver dig et nogenlunde indtryk af hvilken konsistens dej du skal gå efter 🙂 Held og lykke – og tak fordi du vælger vegansk mad 😉
Vh Nina
Hej Nina
Jeg har i årevis lavet honninghjerter til at pynte når vi laver julepynt, konfekt og dekorationer omkring den 1 december. I år har jeg lavet de traditionelle med honning (uden æg) som jeg plejer og har så også lavet en dobbelt portion af din veganske udgave. Mine børnebørn på 3 år fik lov at tyvstarte med hvert et (stort) hjerte igår. De var vilde med dem – selv uden pynt. De har ligger i ca 14 dage i en løs tildækket boks og er perfekte i konsistens. Jeg smagte på begges honninghjerter, hvor det ene var med honning og det andet vegansk. Nu tog jeg lige igen et af de veganske for i fred og ro at testsmage og min vurdering er at den veganske opskrift er lidt bedre end den med honning. Smagen og konsistensen er bedre. Det bliver den veganske udgave fra nu af. Tak for at du går så grundigt til værks med opgaverne og giver gode udførlige anvisninger. Jeg brugte forresten hørfrøskum i. Held og lykke med jeres boligsituation 😊
Åh hvor er du sød – hvor er det godt at høre at den veganske var bedst! Fik du fat i den der sirup eller erstattede du den? Super fedt med en grundig tilbagemelding :*
Så fine… Dem må jeg prøve. Jeg har dog et par spørgsmål:
1. Traditionelt lader man forvejen hvile i en længere periode (fra en mdr og op til 1 år) Og så bruges potasken til at blødgøre dejen. Kan man også det med denne opskrift?
2. Hvad har du brugt som krymmel? Det er så flot 🙁
Det skulle være et 😊
1) Det har jeg desværre ikke haft lejlighed til at prøve. men du kunne nå at lave en omgang nu og se hvordan den arter sig om en måneds tid – og stadig have tid til at lave en ny omgang inden jul 🙂
2) Jeg linker til mit kokoskrymmel et sted di indlægget…kokoskrymmel
Vh Nina 🙂
Min dej lå i køleskabet og ventede i over en uge inden jeg bagte dem. Det fungerede godt.
Super godt at vide. Med renlighed kan jeg heller ikke se hvad der skulle få den til at fordærve. I hvert fald på køl 🙂 og også i længere tid.
Men hvis jeg skulle eksperimentere ville jeg undlade at bringe HELE portionen i jeopardy – men kun have fx 1/3 af den ved stuetemperatur som man vist gør med den traditionelle opskrift 🙂
Bh Nina