Her kommer så den udvidede opskrift på soja fraiche hvor jeg viser hvordan du kan lave ægte syrnet vegansk creme fraiche af sojamælk. Hjemmelavet mandel fraiche eller hasselnødde-creme fraiche kan sandsynligvis også bruges og syrnes, men her mangler jeg selv erfaring 🙂
Smagen bliver ikke helt ligeså syrlig som når man syrner komælksprodukter (og det hænger ikke kun sammen med manglende sukkerstoffer). MEN du kan sagtens opnå den helt rigtige SLAGS syrlighed som prikker de helt rigtige steder på tungen, nemlig smagen af mælkesyre, som man også opnår når man syrner modermælk fra en ko. Det gær man ved at tilsætte mælkesyrebakterier, som danner mælkesyre. Og ja, mælkesyre opnået på denne måde er – på trods af navnet – 100% vegansk og mælkefrit. For at hjælpe den helt rigtige smag af syrlighed kan du faktisk også købe ren mælkesyre (som er vegansk) og smage den til med det. Til dig, der allerede har stiftet bekendtskab med min populære soja fraiche: Det er præcis samme procedure med at skille og si sojamælken, for at syrne tilsætter du så bare lige mælkesyrebakterier bagefter. Og venter.
Har du ikke læst mit grundkursus ‘Kunsten at syrne plantemælk’, så er der 3 ting du skal huske når du laver syrnet soja fraiche:
RO
Når den er stillet til syrning, skal du ikke røre rundt eller ryste den undervejs. Hav tålmodighed og vent de 12-24 timer. PLUS de minimum 4 timer som Soja Fraichen lige skal stå og køle ned i køleskabet når de syrningstiden er overstået. NU må du spise den. Dette punkt er ikke HELT så vigtig med en fast masse som soja fraiche. Det er nemmere at komme til at forstyrre processen når du f.eks. laver en sojayoghurt.
RENLIGHED
Sørg for at være renlig med alle dine redskaber undervej, så undgår du at uønskede bakterier vokser i din Soja Fraiche. Det er vigtigt nu hvor den skal stå ikke-nedkølet over længere tid: Inden du går igang, så vask hænder og brug helt rene – eventuelt skoldede – glas og redskaber undervejs. Jo længere syrningen skal vare jo mere renlighed kræves.
REGELMÆSSIGHED
Soja fraichen foretrækker en konstant temperatur. En varm sommerdag med varme nætter kan du nøjes med at pakke den ind i et enkelt tæppe, men i de kolde måneder skal den pakkes godt ind, så du undgår t temperaturen svinger for meget. Her hjælper det også at bruge en bøtte hvor der kun lige er plads til soja fraichen uden for meget luft ovenover, da luft ikke holder så godt på varmen. Se eksempler på indpakning i ‘Kunsten at syrne plantemælk‘.
Sådan ser processen ud, når du laver hjemmelavet, syrnet soja fraiche
Først skal proteinstofferne skilles fra vallen. Det sker, når du hælder syre i sojamælken. Ved at røre ganske forsigtigt en enkelt gang eller to, kan du så fordele syren lidt bedre i mælken så alle dele bliver skilt.
Når du skal hælde den op i klædet til afdrypning, er det en god idé at gøre det forsigtig, så valle og proteinsoffer forbliver mest muligt adskilt. På den måde er det nemmere at si vallen fra.
Jeg synes at ophængning er den nemmeste måde at si vallen fra, men du kan nok også nøjes med at lade den dryppe fra i en si beklædt med et viskestykke. Sier du 6 dl valle fra får du en tykflydende soja fraiche, mens 7 dl valle efterlader en noget tykkere soja fraiche.
Når du åbner viskestykket igen, er det bestemt ikke et kønt syn, der møder dig. Men det ændrer sig – bare vent og se.
Efter at du nu har tilsat mælkesyrebakterier (jeg bruger disse, men andre kan sagtens bruges, bare de har været opbevaret korrekt, altså køligt) og tålmodigt har ventet på at den syrner natten over kan du give den en grundig tur med blenderen eller i foodprocessoren. Så har du til sidst en lækker tyk mælkefri soja fraiche som du kan bruge nogenlunde som du ville gøre med en ganske almindelig creme fraiche lavet af komælk. F.eks. blandet med friske krydderurter og brugt som dip til chips eller grøntsagsstænger. Mmmmmmm!
Syrnet soja fraiche 9% - vegansk creme fraiche
INGREDIENSER
- 1 L neutral sojamælk (*)
- 3/4 dl friskpresset citronsaft
- 2 spsk vand
- 2 kapsler mælkesyrebakterier (andre mærker kan også bruges)
- 1/4 lille tsk fint salt
- 1/2 tsk rørsukker
Desuden skal du bruge en kasse eller andet som du nemt kan isolere med en masse dyner/hø/krøyerkugler eller hvad du nu har til rådighed. Kassen stopper du godt til og pakker så du nemt kan stoppe bøtten med soja fraiche ind når den er klar til at stille til syrning. Se mit grundkursus Kunsten at syrne plantemælk
SÅDAN GØR DU
SKIL SOJAMÆLKEN arbejd 5 minutter – vent 10
- Soyamælken skal være LIDT varm så skiller den nemmere og har en perfekt temperatur til syrningen. Så lun den LIDT i en gryde til du med bagsiden af hånden vurderer den til at være nogenlunde samme temperatur som dig (37 grader hvis du har et termometer).
- Bland vand, salt og citronsaft sammen i en skål og rør til det er så opløst som muligt..
- Hæld så mælken ned i, idet du fordeler den mest muligt ved at hælde den ned forskellige steder - IKKE ved at røre i mælken! Rør forsigtig rundt en (og kun 1!) enkelt gang for at fordele citronsaften så der ikke er nogle hvide områder men kun klar valle som illustreret her. Lad det stå uberørt i 10 minutter.
SI MÆLKEN arbejd 5 minutter - vent 20
- Hæld den skilte soyamælk op i et viskestykke (eller stofble, mouselin el. lign.) lagt ovenpå en si. I princippet kunne du bruge en skål fremfor en si, men det her er en god måde at få skilt det meste væske fra til at begynde med. Jeg har tidligere lagt soja fraichen i pres for st skille væsken fra, men nu hænger jeg den bare op i et stykke stof, det er en del nemmere. Lad den hænge i omkring 20 minutter. Til sidst kan du klemme lidt ekstra valle fra med hænderne. Let presset hvis der i stedet for klar valle begynder at komme hvidt ud gennem viskestykket. Jo mere pres, jo tykkere creme fraiche. Hvis den bliver for tyk, kan du justere ved at blande den med lidt plantemælk inden den bruges.
STIL DEN TIL SYRNING arbejd 1 minut, vent 12-24 timer
- Åben viskestykket og skrab den løse, grynede og ikke særligt kønne tofu ned i en ren glasbøtte med låg. Åben kapslerne med mælkesyrebakterier og hæld dem ned i, eller tilsæt frisk sojayoghurt. Rør rundt med en ren ske og skru låget på. Varmen fra da du lunede mælken, til omkring 40 grader vil være nok til at aktivere mælkesyrebakterierne. Pak den grundigt ind som beskrevet tidligere i indlægget. Nu starter syrningen og du kan godt væbne dig med tålmodighed. Den skal stå lunt ved nogenlunde konstant temperatur i 12-24 timer.
STIL DEN PÅ KØL mindst 1 time
- Når de 12-24 timer er gået kan du skrue låget af og dufte om processen er gået godt. Den skal dufte mildt syrligt. Så stiller du glasset med soja fraiche i køleskabet og lader den køle helt ned i nogle timer. Lader du den stå 12-24 vil den blive endnu mere syrlig.
BLEND DEN SMOOTH 3 minutter
- Når den er kølet helt ned, kan du begynde at blende den enten med foodprocessor eller stavblender. Kom evt. sukker i og blend i flere minutter indtil det er HELT blank og fin.
TIPS & NOTER
Syrnet vegansk creme fraiche kan også i en håndevending laves til en vildt lækker cremet, syrlig friskost/smøreost. Her presser du mindst 7 dl valle fra, så bliver den meget fast i konsistensen. Tilsæt f.eks. løgpulver, hvidløgspulver, peber og dild – go home Philadelphia! Få mere inspiration i min opskrift på hjemmelavet smøreost.
Johanne Høygaard Larsen
Hej 🙂
Super side du har 🙂
Jeg skal bare lige høre, tror du man kan bruge lactocare kapsler som mælkesyrebakterie?
Mvh Johanne
Nina
Takker 🙂 Hvis de består af aktive mælkesyrebakterier, så kan du godt. Jeg kender ikke selv mærket. Så umiddelbart ja, men ingen garantier. Hvis eksperimentet fejler kan det være pga kapslerne.
Vh Nina
Hej 🙂
Som opdateret tilføjelse til din instant fraiche skriver du at æblesyre giver mere autentisk smag (erstatning for citronsaft) . Gælder det også når man bruger denne opskrift hvor man syrner med mælkesyrebakterier
Både ja og nej. Jeg vil nærmest mene at det er overkill at syrne din soja fraiche hvis du har skilt den med æblesyre. Men hvis du hzr fulgt opskriften og brugt citronsaft og syrnet, så kan æblesyren evt bruges til lige at forstærke syrligheden 🙂
Vh Nina
Jeg skal lige være sikker, åbner du kapslerne? 😀
– Tak for en rigtig god side! Jeg lavede bagte kartoffeler med ski*nkesalat igår, og min ellers ikke-veganske kæreste
var vild med dem så det var et hit! 🙂
Uh hvor lækkert! Ja, de skal åbnes så pulveret kan drysses ud 🙂
Vh Nina
Hvor længe holder det sig?
Omtrent fire til seks dage lidt afhængigt af hvor syrligt det er blevet og hvor renlig du har været med beholder og så videre 🙂
Vh Nina
Jeg har bare kommet soyamælk øko i en youghurt maskine med 1/4 tsk bulgarsk yoghurt mælkesyrebakterier. Eller det jeg havde taget fra sidste gang. 16 -24 timer i maskinen og en nat i køleskab og en stavblender, så er den cremet og dejlig. Men den er ikke syrlig, nærmest uden smag. Skal jeg tilsætte citron, salt og sukker? Og hvorfor går det helt galt når jeg vil lave kokos yoghurt, og bruger samme fremgangsmåde?
Hej Jessie 🙂 Ja det kan være svært at få samme syrlige smag i hjemmelavet planteyoghurt. Du kan tilsætte citron, men det er ikke helt det samme, jeg kommer snart med noget på Bloggen som kan bruges. Skriv dig eventuelt op til mit nyhedsbrev hvis du ikke allerede har gjort det den burde komme om et par opskrifter.
Hvis du bruger kokosmælk altså det, man drikker, så indeholder det er slet ikke nok proteiner til at blive tykt under en syning. Som skrevet iindnlægget er der mange, der bruger fed kokosmælk, altså det man kender fra dåse. Men det er ikke lige så godt som soyamælk det virker bare typisk, fordi det er tænkt fra starten af.
I øvrigt kan det være at de bulgarske mælkesyrebakterier ikke er lige så kraftige. Prøv eventuelt dem jeg anbefaler i indlægget for en kraftigere syrlighed 🙂
Vh Nina
Hej 🙂
Nybegynder forvirret! Skal man både have mælkesyre og mælkesyrebakterier i?
Kh Simone
Nej 🙂 Du skal have mælkesyrebakterier – og så laver de mælkesyren for dig. Det er lidt forvirrende 😉
Vh Nina
Kan man bruge mælkesyrepulver?
Vh Agnete
Du kan bruge det til at justere syrligheden. Og visse typer mælkesyrer kan du også bruge til at skille sojamælken. Du kan IKKE bruge det til at syrne med, her skal du du bruge mælkesyreBAKTERIER – var det svar på dit spørgsmål? 🙂
Vh Nina
Hej!
Dine links til mælkesyrebakterierne virker ikke. Hvad er det for nogle du bruger? 🙂
– Petra
Så er de reparerede! Tak 🙂
Perfekt! 😀