Foto herover: Pil Wolby
Ja, det er opskriften fra Vegetarkontakt
En mørk og stormfuld (?) decemberaften tilbage i 2016 lagde en kreativ fyr ved navn Chris denne opskrift på mock duck på det hedengangne vegetarkontakt.dk. Inden moderne sociale medier fuldstændig overtog cybersociosfæren, var Vegetarkontakt STEDET hvor man kunne komme i kontakt med andre vegetarer og veganere. Her blev udvekslet opskrifter, frustrationer, længsler og andet godt.
Vegetarkontakt er desværre lukket på ubestemt tid. Men opskriften på mock duck a la Chris er stadig ret efterspurgt, især omkring juletid. Derfor har jeg spurgt manden bag, om jeg ikke nok må være sød at lægge den her på PlantePusherne og give den et trygt forever-home. Simpelthen for at gøre opskriften nemmere søgbar, skalérbar, delbar, printbar, illustrerbar og hvaddetellershedderaltsammen-bar. Den eneste lille mikroskopiske ære, jeg har i den forbindelse, er, at foreslå tilføjelsen af det oplagte ‘–mas’ i slutningen af den oprindelige titel ‘Mock duck a la Chris’ …
Mock duck – vegetarisk alternativ til and

Mock duck er et populært kødfrit alternativ til and. Det kaldes immiteret and og laves af seitan. I modsætning til de fleste andre ‘køderstatningsprodukter’, så er seitan og mock duck faktisk en ældgammel kinesisk opfindelse. Noget med nogle buddhistiske munke, som var/er vegetarer. De fandt de ud af, at når man vasker al stivelsen ud af hvedemel, så står man tilbage med hvedeproteinet, som både smager og mætter godt. Og som – uagtet at det nok ikke direkte har været hensigten – helt naturligt har en meget kødlignende konsistens. Som en ekstra feature har nogen besluttet at præge overfladen af seitan til mock duck mekanisk. Det giver indtryk (pun) af ‘andeskind’.
Og hvis man ellers kan håndtere gluten, er seitan i mine øjne i bund og grund et ret lødigt produkt. Det er ikke vold-forarbejdet eller tilsat en hel masse for at opnå en bestemt konsistens, smag eller udseende. Som det fremgår af dåserne oven over, er vi med mock duck liiige skridtet væk fra det pureste grundprodukt. Men lad nu julefreden sænke sig, og så behøver vi ikke tale mere om det …
Mock Duck kan købes i asiatiske supermarkeder fysisk og online,
samt i veganske butikker online.
De koster i omegnen af 30 kr. +/- per dåse.
Køb i god tid, da der er rift om dem – og ofte udsolgt – lige op til jul.
Sådan får du mock duck til at smage af en masse
For at få en masse smag ind i mock duck’en, skal den marinere, så længe som muligt. Et par timer er minimum, men hvis du er tjekket, så lader du den trække 2-3 dage før den skal tilberedes. Chris opfordrer ovenikøbet til at give den en omgang massage mens den marinerer. Men det er muligvis bare fordi han er sådan et omsorgsfuldt menneske 🫶.
Her er den smidt i en frysepose, og efterfølgende er luften suget ud, for optimal marinering 🤓 I virkeligheden meget praktisk, da logistik ofte gør det nødvendigt at forberede julemaden i forvejen og nemt kunne tage den under armen på vej til familiens skød, så kun den afsluttende tilberedning forestår selve juleaften.

Foto: Jeanne Kirk Halkjær
Mock duck a la Chris-mas
Redskaber
- 1 frysepose til marinering
- 1 rent viskestykke til at tørre mock duck’en
- 1 skål med saltvand
INGREDIENSER
- 4 dåser Mock Duck (fås online og asiatiske butikker )
Marinade
- 1 dl madlavningsolie (det vil sige en rimelig neutralt smagende olie*)
- 5 tsk sojasauce
- 1 tsk røget paprika
- 2 tsk tørret merian
- 2 tsk tørret timian
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1 tsk salt
- 1 tsk kværnet 5-korns peber
- 1 knsp stødt muskat
- 5 hele nelliker
- 1 appelsin (saften herfra)
- 2 spsk mørk sirup
Til juleversionen bruges evt. også
- 250 gr svesker
- 3 røde æbler
SÅDAN GØR DU
Forberedelse
- Hæld væden fra Mock Duck-dåserne i en si eller et dørslag, og skyl dem godt med koldt vand. Tip: nogle bruger væden som base for en brun sovs.
- Læg dem i skålen med saltvand, for at trække dåse-lagen ud, imens du laver en AWESOME marinade:
- Lav marinaden ved at blande olie, sojasauce, røget paprika, merian, timian, rosmarin, salt, peber, muskat, nelliker, appelsinsaft og sirup i en skål.
- Hæld saltvandet fra din Mock Duck, og dup den forholdsvist hårdt med dit viskestykke, så de bliver så tørre som muligt. Riv de største stykker i mundrette størrelser og smid stykkerne ned i plastikposen.
- Hæld marinaden over din Mock Duck i plastikposen og pres eller sug al luften ud af den (f.eks. med et sugerør). Sno posen og bind en knude så den holder tæt. Og begynd at massere marinaden ind i din Mock Duck.
- Lad nu Mock Duck'en stå og trække inden du tilbereder den. Mindst et par timer, men helst i 2-3 dage i køleren.
Tilberedningsmetoder – efter færdig marinering
- 1 – TRADITIONEL, JULET TILBEREDNING🤶🏻🎄🎁Skær æblerne i tern og hak sveskerne i små stykker.Fordel æble/sveskeblandingen jævnt i bunden af et ildfast, let smurt fad.Fordel mock duck'en udover og giv det cirka 20-30 minutter ved 175°C grader i en forvarmet ovn* (se evt. note).Retten er færdig, når Mock Dock'en begynder at blive sprød i kanterne.
- 2 – A LA KONFITERET AND 👨🏻🍳🔪Hvis du gerne vil have en oplevelse der minder om konfiteret and, så hæld Mock Duck'n samt en del af marinaden op i en pande og steg det ved mellemhøj varme. Fisk lige nellikerne op, de er træls at tygge i, hvis man overser dem på gaflen.
- 3 – GRILL ♨️Hvis du er rigtig boss, så smider du din Mock-duck på kuglegrillen og giver den 20-25 ved indirekte varme – det gør hele oplevelsen SÅ meget bedre.
Serveres med det traditionelle juletilbehør <3 Få et inspiration til en komplet, vegansk juletallerken her
TIPS & NOTER
PlantePushernes bemærkninger: Varmluft eller ej. I opskriften er angivet, at der bruges varmluft. Min umiddelbart indskydelse er nej og hear me lige out: Ved varmluft, suges luft og fugt rundt i og ud af ovnen – og dermed ud af ingredienserne. Det kan være ekstra smart hvis ovnen f.eks. er meget fyldt. Og det går hurtigere, hvis du f.eks. tilbereder en kompakt steg. Men det betyder også, at nogle retter, kan blive mere tørre end højst nødvendigt. Jo mere overflade fødevarer har, jo mere fugt afgives der naturligvis fra den – I’m looking at you, trevlet mock duck. Disclaimer: Jeg aldrig har prøvet at tilberede mock duck, MEN hvis jeg var mig og skulle lave mock duck a la Chris-mas, ville jeg klart overveje at enten bruge almindelig varme eller måske dække den til (for at holde på fugt) og så give den grill til sidst. Eller eventuelt kun varme den ved hjælp af grill for at få noget sprødhed. Men naturligvis holde øje undervejs. Det kan du også overveje, hvis du er bekymret for – eller har erfaring med – at din mock duck bliver for tør med varmluft. Det gælder om at finde en balance mellem at få den stegt (uhmmmm sprød) og kogt (uhmmmm saftig). NB Mock duck kan i princippet spises direkte fra dåsen, så der er ikke noget, der kræver en bestemt temperatur. Det er ren ‘smag og behag’. *Olie: Ingen kommentarer.
Hvor meget mock duck skal jeg beregne per person?
Mock duck mætter rigtig, rigtig meget og ligger solidt i maven. På den måde minder det om kød, og det kan være godt at tænke med, når du overvejer mængden.
Der er 280 gr ren mock duck pr dåse. Så af fire dåser får du 8 portioner a 140 gr. eller 5 (store) portioner a ~224 gr. En tommelfingerregel siger 200 g ‘kød’ i alt pr. person til en julemiddag. Det vil sige, at hvis du serverer en steg som f.eks. Morsbrød ved siden af, skal du måske kun beregne 100 gr mock duck. Så kort sagt giver opskriften her 5-10 portioner alt efter om det er tilbehør eller hovedretten – sandsynligvis med lidt rester.
Og helt ærligt, har det overhovedet været jul, hvis der ikke er lækre madrester? Nej vel, sats hellere lidt for meget end meget for lidt.
Kan mock duck gøres glutenfri?
Nej og nej og et kæmpestort nej. Mock duck består nemlig primært afseitan, og hvis der er noget, der er komplet modsat af glutenfri, så er det seitan. På en skala fra 1 til 10 over glutenholdige ting, hvor nul er vandet i en hermetisk lukket drypstenshule fra før mennesker havde deres gang på jorden, vil seitan være en selvskrevet 10’er. Det består ca 99% af det reneste pureste gluten, grundigt renset for alt hvad der ikke var gluten. Det er hvedemel, der er vasket grundigt så al stivelsen er væk og kun hvedeproteinet gluten er tilbage.
Den originale opskrift
Her er et screenshot af den oprindelige opskrift, bjerget fra det store mørke internet. Til dem, der foretrækker den uden alle mine nymodens og korreksende, fedtede fingeraftryk. Klik & kig eller klik & print.
God jul fra mig – og helt sikkert også fra den gode Chris, tak for opskriften og for lov 🙏🏽❤️





Skriv et svar