• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PlantePusherne - vegansk mad
  • opskrifter 🔍
  • kogebøger
  • Hvad er vegansk mad?
  • Info
    • Kontakt
    • Om os
    • Om vores opskrifter
    • Copyright – hvad du må og ikke må…
  • ENGLISH 🇬🇧
  • vegansk catering
Forside > ● Jul & nytår > Mock duck a la Chris(mas)

Mock duck a la Chris(mas)

af Nina, udgivet 05/10/2024

På en grøn baggrund står en lyseblå tallerken anrettet med en smuk salat i mange farver og en portion Vegansk and også kendt som mock duck. Henover billedet står der skrevet Mock duck a la Chris parentes mas
Share
Pin
0 Shares
Kommentarer (0) Print Hop til opskrift
Whatsapp

Foto herover: Pil Wolby

Ja, det er opskriften fra Vegetarkontakt

En mørk og stormfuld (?) decemberaften tilbage i 2016 lagde en kreativ fyr ved navn Chris denne opskrift på mock duck på det hedengangne vegetarkontakt.dk. Inden moderne sociale medier fuldstændig overtog cybersociosfæren, var Vegetarkontakt STEDET hvor man kunne komme i kontakt med andre vegetarer og veganere. Her blev udvekslet opskrifter, frustrationer, længsler og andet godt.

Vegetarkontakt er desværre lukket på ubestemt tid. Men opskriften på mock duck a la Chris er stadig ret efterspurgt, især omkring juletid. Derfor har jeg spurgt manden bag, om jeg ikke nok må være sød at lægge den her på PlantePusherne og give den et trygt forever-home. Simpelthen for at gøre opskriften nemmere søgbar, skalérbar, delbar, printbar, illustrerbar og hvaddetellershedderaltsammen-bar. Den eneste lille mikroskopiske ære, jeg har i den forbindelse, er, at foreslå tilføjelsen af det oplagte ‘–mas’ i slutningen af den oprindelige titel ‘Mock duck a la Chris’ …

Mock duck – vegetarisk alternativ til and

En collage med tre forskellige billeder en dåse mock duck. Her ses information om næringsindholdet i Mock Duck. Der er røde, kinesiske tegn Dåsen, der er blå, samt et billede af indholdet.

Mock duck er et populært kødfrit alternativ til and. Det kaldes immiteret and og laves af seitan. I modsætning til de fleste andre ‘køderstatningsprodukter’, så er seitan og mock duck faktisk en ældgammel kinesisk opfindelse. Noget med nogle buddhistiske munke, som var/er vegetarer. De fandt de ud af, at når man vasker al stivelsen ud af hvedemel, så står man tilbage med hvedeproteinet, som både smager og mætter godt. Og som – uagtet at det nok ikke direkte har været hensigten – helt naturligt har en meget kødlignende konsistens. Som en ekstra feature har nogen besluttet at præge overfladen af seitan til mock duck mekanisk. Det giver indtryk (pun) af ‘andeskind’.

Og hvis man ellers kan håndtere gluten, er seitan i mine øjne i bund og grund et ret lødigt produkt. Det er ikke vold-forarbejdet eller tilsat en hel masse for at opnå en bestemt konsistens, smag eller udseende. Som det fremgår af dåserne oven over, er vi med mock duck liiige skridtet væk fra det pureste grundprodukt. Men lad nu julefreden sænke sig, og så behøver vi ikke tale mere om det …

Mock Duck kan købes i asiatiske supermarkeder fysisk og online,

samt i veganske butikker online.

De koster i omegnen af 30 kr. +/- per dåse.

Køb i god tid, da der er rift om dem – og ofte udsolgt – lige op til jul.

Sådan får du mock duck til at smage af en masse

For at få en masse smag ind i mock duck’en, skal den marinere, så længe som muligt. Et par timer er minimum, men hvis du er tjekket, så lader du den trække 2-3 dage før den skal tilberedes. Chris opfordrer ovenikøbet til at give den en omgang massage mens den marinerer. Men det er muligvis bare fordi han er sådan et omsorgsfuldt menneske 🫶.

Her er den smidt i en frysepose, og efterfølgende er luften suget ud, for optimal marinering 🤓 I virkeligheden meget praktisk, da logistik ofte gør det nødvendigt at forberede julemaden i forvejen og nemt kunne tage den under armen på vej til familiens skød, så kun den afsluttende tilberedning forestår selve juleaften.

Her ses en kvadratisk frysepose fra IKEA fyldt med strimler af mock duck a la Chris, der er ved at marinere. Altså ikke Chris, men mock ducken …

Foto: Jeanne Kirk Halkjær

På en lyseblå tallerken ligger en smuk pink rødkålssalat samt kødlignende stykker af vegetarisk alternativ and også kaldet kaldet mock duck
Print Bedøm
Vær den første til at give stjerner!

Mock duck a la Chris-mas

Den populære opskrift på Vegansk and, kendt fra Chris og Vegetarkontakten. Især populær som alternativ til and juleaften, men kan også sagtens bruge til andre festlige middage.
Jo længere tid du lader din Mock duckmarinere, des mere intens bliver smagen i det endelige resultat. Minimum et par timer, men gerne 2-3 dage (på køl).
Du kan naturligvis være kreativ og variere ingredienserne i marinaden alt efter hvilken fødselsdag det er, der skal fejres.
af Nina fra Plantepusherne
8 portioner á 140 gr (se note vedrørende mængde efter opskriften)

Redskaber

  • 1 frysepose til marinering
  • 1 rent viskestykke til at tørre mock duck’en
  • 1 skål med saltvand

INGREDIENSER

  • 4 dåser Mock Duck (fås online og asiatiske butikker )
Marinade
  • 1 dl madlavningsolie (det vil sige en rimelig neutralt smagende olie*)
  • 5 tsk sojasauce
  • 1 tsk røget paprika
  • 2 tsk tørret merian
  • 2 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kværnet 5-korns peber
  • 1 knsp stødt muskat
  • 5 hele nelliker
  • 1 appelsin (saften herfra)
  • 2 spsk mørk sirup
Til juleversionen bruges evt. også
  • 250 gr svesker
  • 3 røde æbler

SÅDAN GØR DU

Forberedelse
  • Hæld væden fra Mock Duck-dåserne i en si eller et dørslag, og skyl dem godt med koldt vand. Tip: nogle bruger væden som base for en brun sovs.
  • Læg dem i skålen med saltvand, for at trække dåse-lagen ud, imens du laver en AWESOME marinade:
  • Lav marinaden ved at blande olie, sojasauce, røget paprika, merian, timian, rosmarin, salt, peber, muskat, nelliker, appelsinsaft og sirup i en skål.
  • Hæld saltvandet fra din Mock Duck, og dup den forholdsvist hårdt med dit viskestykke, så de bliver så tørre som muligt. Riv de største stykker i mundrette størrelser og smid stykkerne ned i plastikposen.
  • Hæld marinaden over din Mock Duck i plastikposen og pres eller sug al luften ud af den (f.eks. med et sugerør). Sno posen og bind en knude så den holder tæt. Og begynd at massere marinaden ind i din Mock Duck.
  • Lad nu Mock Duck'en stå og trække inden du tilbereder den. Mindst et par timer, men helst i 2-3 dage i køleren.
Tilberedningsmetoder – efter færdig marinering
  • 1 – TRADITIONEL, JULET TILBEREDNING🤶🏻🎄🎁
    Skær æblerne i tern og hak sveskerne i små stykker.
    Fordel æble/sveskeblandingen jævnt i bunden af et ildfast, let smurt fad.
    Fordel mock duck'en udover og giv det cirka 20-30 minutter ved 175°C grader i en forvarmet ovn* (se evt. note).
    Retten er færdig, når Mock Dock'en begynder at blive sprød i kanterne.
  • 2 – A LA KONFITERET AND 👨🏻‍🍳🔪
    Hvis du gerne vil have en oplevelse der minder om konfiteret and, så hæld Mock Duck'n samt en del af marinaden op i en pande og steg det ved mellemhøj varme. Fisk lige nellikerne op, de er træls at tygge i, hvis man overser dem på gaflen.
  • 3 – GRILL ♨️
    Hvis du er rigtig boss, så smider du din Mock-duck på kuglegrillen og giver den 20-25 ved indirekte varme – det gør hele oplevelsen SÅ meget bedre.
Serveres med det traditionelle juletilbehør <3 Få et inspiration til en komplet, vegansk juletallerken her

    TIPS & NOTER

    Protip vedr. rester: Hvis du ikke får spist det hele jule-aften, så re-fry din mockduck i en pande og smid det i et hotdogbrød med resterne af rødkålen og en fræk hjemmelavet hvidløgsmayo.

    PlantePushernes bemærkninger:
    Varmluft eller ej. I opskriften er angivet, at der bruges varmluft. Min umiddelbart indskydelse er nej og hear me lige out: Ved varmluft, suges luft og fugt rundt i og ud af ovnen – og dermed ud af ingredienserne. Det kan være ekstra smart hvis ovnen f.eks. er meget fyldt. Og det går hurtigere, hvis du f.eks. tilbereder en kompakt steg. Men det betyder også, at nogle retter, kan blive mere tørre end højst nødvendigt. Jo mere overflade fødevarer har, jo mere fugt afgives der naturligvis fra den – I’m looking at you, trevlet mock duck. Disclaimer: Jeg aldrig har prøvet at tilberede mock duck, MEN hvis jeg var mig og skulle lave mock duck a la Chris-mas, ville jeg klart overveje at enten bruge almindelig varme eller måske dække den til (for at holde på fugt) og så give den grill til sidst. Eller eventuelt kun varme den ved hjælp af grill for at få noget sprødhed. Men naturligvis holde øje undervejs. Det kan du også overveje, hvis du er bekymret for – eller har erfaring med – at din mock duck bliver for tør med varmluft. Det gælder om at finde en balance mellem at få den stegt (uhmmmm sprød) og kogt (uhmmmm saftig).
    NB Mock duck kan i princippet spises direkte fra dåsen, så der er ikke noget, der kræver en bestemt temperatur. Det er ren ‘smag og behag’.
    *Olie: Ingen kommentarer.

    Hvor meget mock duck skal jeg beregne per person?

    Mock duck mætter rigtig, rigtig meget og ligger solidt i maven. På den måde minder det om kød, og det kan være godt at tænke med, når du overvejer mængden.

    Der er 280 gr ren mock duck pr dåse. Så af fire dåser får du 8 portioner a 140 gr. eller 5 (store) portioner a ~224 gr. En tommelfingerregel siger 200 g ‘kød’ i alt pr. person til en julemiddag. Det vil sige, at hvis du serverer en steg som f.eks. Morsbrød ved siden af, skal du måske kun beregne 100 gr mock duck. Så kort sagt giver opskriften her 5-10 portioner alt efter om det er tilbehør eller hovedretten – sandsynligvis med lidt rester.

    Og helt ærligt, har det overhovedet været jul, hvis der ikke er lækre madrester? Nej vel, sats hellere lidt for meget end meget for lidt.


    Kan mock duck gøres glutenfri?

    Nej og nej og et kæmpestort nej. Mock duck består nemlig primært afseitan, og hvis der er noget, der er komplet modsat af glutenfri, så er det seitan. På en skala fra 1 til 10 over glutenholdige ting, hvor nul er vandet i en hermetisk lukket drypstenshule fra før mennesker havde deres gang på jorden, vil seitan være en selvskrevet 10’er. Det består ca 99% af det reneste pureste gluten, grundigt renset for alt hvad der ikke var gluten. Det er hvedemel, der er vasket grundigt så al stivelsen er væk og kun hvedeproteinet gluten er tilbage.

    Den originale opskrift

    Her er et screenshot af den oprindelige opskrift, bjerget fra det store mørke internet. Til dem, der foretrækker den uden alle mine nymodens og korreksende, fedtede fingeraftryk. Klik & kig eller klik & print.

    Et screenshot af den oprindelige opskrift på mock duck, som Chris lagde på vegetarkontakt.dk

    God jul fra mig – og helt sikkert også fra den gode Chris, tak for opskriften og for lov 🙏🏽❤️

    Nina fra PlantePusherne

    Opdateret 06/10/2025, Filed Under: ● Aftensmad, elementer til, ● Festmiddag, ● Jul & nytår, ● Vegansk 'kød', 🥦 Alle opskrifter

    Se også vores andre #tags

    Brunch - Børnefødselsdag - Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter
    Previous Post: « Quick-fix smoothie-mix
    Next Post: Banke banke på jokes – nye, friske, uhørte 2025 »

    Reader Interactions

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Hej, Nina her 👋🤗 Det er en stor hjælp for os og dine med-læsere hvis du giver opskriften stjerner👇 tak 💖




    Primary Sidebar

    Velkommen til Plantepusherne!

    Her finder du veganske (100% plantebaserede) opskrifter samt guides til det veganske køkken. Her er fokus på whole foods og vi gør os umage med at hjælpe dig godt igennem opskrifterne med masser af billeder og grundig vejledning. Læs mere om PlantePusherne her.

    Kategorier

    • ● Aftensmad, elementer til (33)
    • ● Aquafaba – 'æg' af kikærtevand (19)
    • ● Børnevenlig mad (54)
    • ● Dressing · sovs · dip mm (15)
    • ● Drikkelse (13)
    • ● Festmiddag (29)
    • ● Glutenfri mad & bagværk (35)
    • ● Is & pindis (11)
    • ● Jul & nytår (36)
    • ● Kage · konfekt · dessert mm (31)
    • ● Oliefri eller HCLF (74)
    • ● Pålæg (11)
    • ● Påske (16)
    • ● Raw & frugt (22)
    • ● Salte snacks · chips · drys (7)
    • ● Vegansk 'kød' (13)
    • ● Vegansk smør · ost · yoghurt · koldskål mm (25)
    • 14 succeshistorier (1)
    • Hjælp til vegansk madlavning (22)
    • Krea-Nina (6)
    • Släkt (3)
    • Vores liv (17)
    • 🥦 Alle opskrifter (136)
    • 🇬🇧 English (17)

    Vegansk for begyndere

    Collage af veganske madbilleder

    #Tags

    Copycat - DIY - Grønt - Gærflager - Kartofler - Madpakke - Pasta - Sommer - Top 10 opskrifter - Brunch - Børnefødselsdag - Juleaftensmenu

    Se et vegansk basislager

    vegansk køkken

    Veganske kogebøger

    Juxtapose af 12 miniature billeder af veganske kogebøger

    Copyright © 2025 PlantePusherne - vegansk mad on the Foodie Pro Theme

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required