Uden at overdrive, kan jeg godt sige at det her er en verdenssensation.
Har du fulgt med på bloggen har du allerede hørt om kikærtevand også kaldet aquafaba og dets fantastiske egenskaber som kan bruges i et utal af opskrifter – nogle af dem hidtil uopnåelige på vegansk.
Aquafaba er bla. blevet brugt til at lave aquafaba mayo og eftersom jeg før har forvandlet en vegansk mayo-opskrift til vegansk smør-opskrift, så lå det lige til højrebenet at prøve det med aquafabaen. Stor succes. Smøret bliver endnu blødere og endnu mere smøragtigt. Hvis du har læst bare et par amerikanske veganske opskrifter, så har du helt sikkert hørt om Earth Balance, som værende alle (amerikanske) veganeres go-to smør. Så da jeg fik en kommentar om, at den her opskrift smager af Earth Balance, ja så blev jeg selvfølgelig helt (smør)blød om hjertet.
Tricket til at få det til at stivne er, at bruge mættet fedt ligesom i smør lavet af komælk. Jeg vil altid anbefale at bruge koldpresset kokosolie også kaldet jomfru kokosolie. Men det efterlader altså smag af kokos i smøret så hvis du vil undgå det, må du bruge den raffinerede kokosolie ‘uden smag‘. I modsætning til mine øvrige smøropskrifter (ja der var jo også min allerførste) er den her tilmed sojafri, så her kan selv sojaallergikere være med.
Hvis du er nysgerrig omkring aquafaba, så vil jeg varmt anbefale facebookgruppen Vegan Meringue – Hits and misses. Det er her vi deler alle de fantastiske opdagelser af hvad aquafaba kan bruges til.
Spænd sikkerhedsselen, så får du en LYN-hurtig gennemgang af hvordan smøret laves:
Opskriften her kræver i modsætning til mange udenlandske opskrifter hverken guargummi, xanthan, lecithin eller lignende. Alle ingredienser (olier, eddike, en dåse kikærter) fås i et nogenlunde velassorteret supermarked og når du har dem, er du kun få minutter fra vegansk smør. Plus den tid det tager for det at hærde i køleskabet naturligvis…
Har du prøvet at lave den veganske mayo med olie og sojamælk? Ja den der som man brugte lang tid på at få taget sig sammen til at prøve, og da man endelig fik prøvet det af og det tog 30 sekunder, tænkte man “HVORFOR HULAN HAR JEG IKKE GJORT DET NOGET FØR?”. Det er simpelthen så enkelt at alle, der uvidende står og kæmper med at lave mayo vha. rå æggeblommer og olie, ville græde sig i søvn hvis de vidste hvor simpelt mayo kan laves. Det er stort set det samme du skal gøre her, bare med lidt andre ingredienser.
Selv spiser jeg nødigt olie i maden, men dels kan jeg godt lide at tilbyde noget som min datter kan smøre på brødet og når man opfinder noget så banebrydende som simpel, lækker smørsmagende aquafaba smør så skal hele verden selvfølgelig høre om det hvilket er grunden til, at jeg i første omgang lavede dette indløg på engelsk. Og forresten nej, det smager overhovedet ikke af kikærter!
Vegansk Aquafaba smør
INGREDIENSER
- 45 ml aquafaba (aka kikærtevand)
- 1 dl fast kokosolie (jeg kan lide at bruge koldpresset, men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du smagsneutral kokosolie bliver det SUPER smøragtigt.)
- 20 ml koldpresset rapsolie eller hørfrøolie (kan helt eller delvist erstattes af solsikke-, mild oliven- eller en anden olie du kan lide smagen af)
- 2/3 tsk æblecidereddike (eller friskpresset citronsaft)
- 1/3 tsk salt
SÅDAN GØR DU
- Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
- Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend 1/2 minut med en stavblender.
- Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
- Nu er den faktisk færdig.
- Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
TIPS & NOTER
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.
Og når nu det er så simpelt, ja så kan du jo passsende lege lidt med opskriften, som her hvor jeg lavede smøret i 5 forskellige versioner til en fællesspisning:Øverst persillesmør (tilsæt hakket persille), chokoladesmør (undlad syren tilføj sødestof og cacao eller smeltet choko), smør-smør i hjerteforme, hvidløgssmør med dild (tilføj presset hvidløg og rul smøret i tørret dild når det er hærdet), lavendelsmør (indkog lavendelblomster og 5 blåbær med aquafabaen). Jeg brugte disse forme til persillesmøret og disse til det hjerteformede neutrale smør (det er de samme jeg bruger år jeg laver mine fine ispinde). Resten af formene har jeg fundet på diverse loppemarkeder.
Aquafaba-smør FAQ
Eva
Nu skal jeg igang med dette igen. Har noget Aquafaba i fryseren. Kan det bruges? 😀
Hej igen Eva 🙂 ja, du skal dog være opmærksom på at aquafaba ofte virker lidt tyndere når det har været frosset. Der kan altså være behov for at du er lige koger det lidt ind, så det bliver lidt tykkere. Om ikke andet så for en sikkerheds skyld, så er du ikke spiller en masse olie.
KH Nina
Kan man lave det med en håndmixer (med ét piskeris)? JA, så absolut, men det er HÅRDT arbejde og det tager i hvert fald min. 15 – 20 minutter at røre olien i, meget lidt af gangen. Selv en meget tynd konstant stråle er for meget.
Dertil, når det lille høje glas man rører blandingen gerne vil snurre rundt oven på en glat pose frossen ærter så skal man i det lange forløb med piskning passe på at glasset ikke skrider/vælter hvorpå der står ud med mayo/”smør” i hele køkkenet; man mangler virkelig en ekstra arm/hånd når olien meget forsigtigt skal hældes i og man samtidig skal holde på alting.
Øv, jeg må nok bryde med et princip og anskaffe mig endnu et stykke køkkenudstyr, en stavblender.
Tusind tak for opskriften (og de mange andre opskrifter), Nina. Du er fantastisk!
PS: Det er min erfaring at der kan være betydelig forskel på smagen af diverse uraffinerede kokosolier. Jeg benytter en fra tyske Rapunzel og den egner sig godt til formålet. Måske en erfaring andre kan bruge.
PS PS: Jeg kogte i øvrigt min aquafaba (fra selvkogte hvide jumbobønner / lima bønner) rigtig meget ind så den var meget æggehvide-tyk og meget mørk (“smørret” bliver forunderligt nok hvidt det til trods). Det lader kun til at være en fordel; hellere tyk end tynd.
Hej Christian, tak for den udførlige beskrivelse 😃 ja, der mangler helt klart en ekstra hånd hvis man også skal bruge modellen med isbad eller frosne ærter. Når du får skaffet en stavblender, så kan du prøve at se om ikke det kan lykkes uden, sådan laver vi som regel vores uden problemer.
Ja, jeg er sikker på at en tykkere aquafaba øger chancen for succes 🙂
Venlig hilsen
Nina
Hej Nina
Lige en opdatering. Jeg har lånt en stavblender (vist en billig model) og har forsøgt to gange uden held. Det forekommer mig at stavblenderen jeg har lånt er dårlig til at få fat i olien, om end jeg hælder ganske lidt i, og få den blendet med aquafabaen (i et slankt glas). Når det er sagt er det ikke fart stavblenderen mangler og aquafabaen lader heller ikke til at fejle noget; sidstnævnte lader sig fint piske til en stiv skummet/cremet ikkehvide med en elpisker. Måske noget lign. er tilfældet for andre der har skrevet kommentarerer gennem tiden og for hvem det er mislykket og blev til salatdressing. Altså, at nogle stavblendere måske bare “sucks” til opgaven.
Måske af interesse. En hurtig søgning på YouTube og jeg fandt en video hvor en kvinde bruger en elpisker som jeg jo også gjorde i mit første forsøg. Hun hælder overraskende hurtigt olien i og det får aldrig mayo-konsistens. Det til trods lykkes det angiveligt alligevel da hun placerer skålen over isbad til allersidst og pisker i længere tid. Forunderligt.
https://www.youtube.com/watch?v=ABADWfiFWdo
PS: Jeg er typen der gerne udfordrer udsagn á la “Man kan ikke/kun…”. Måske mine erfaringer kan hjælpe andre stavblenderløse. I hvert fald blev jeg ikke stavblenderkonvertit i denne omgang. Hvilken stavblender bruger du? 🙂
Hej Christian, tak for den detaljerede tilbagemelding! Det er altid spændende at høre og nyttig viden at dele for mig og andre 🙂
Har du set mine aquafaba-smørvideo, som ligger på vores Facebook side? Der foreslår jeg nemlig også at bruge et isbad, for en sikkerheds skyld, eller hvis man har oplevet at opskriften skiller. Gad vide om man kan redde den efter den er skilt, ved at putte den i isbad? Det må komme an på en prøve en dag 🙂
KH Nina
Hej Nina
Virkelig fed blog, som jeg desværre først har fundet nu!
Jeg vil høre, om man kan bruge smøret til at stege i? Der er dog noget, der siger mig, at man ikke må varme koldpressede olier op?
Hej Mads 🙂
Nej det er altid en dårlig idé at varme koldpresset olie op. Men den raffinerede kokosolie er jo alligevel varmet, så her gør det ikke nogen forskel. Det er kun rapsolien. Men bortset fra det, så fungerer den dårligt til stegning, så her er du bedre tjent med bare at bruge kokosolien.
Venlig hilsen Nina
Jeg står i den situation at jeg ikke kan tåle kokos og alle opskrifter jeg har fundet indeholder kokosolie, er der ikke en mulighed for at lave det med et alternativ og evt hvad?
jeg har prøvet med palmeolie, med det var helt forfærdeligt syntes jeg.
Hej Talia
Så skulle det være kakaosmør, det er godt nok rimeligt dyrt, men det opfører sig lidt ligesom kokosolien 🙂
Jeg håber du finder ud af noget
venlig hilsen Nina
Ejjj hvor er det godt og nemt! Tak 🙂
Ja ikke?! Dejligt at du kan lide den 🙂
Nina
Åh, jeg var så glad, da jeg gik i gang, det gik helt efter planen. Men… jeg kan slet ikke klare den skarpe smag fra rapsolien… Jeg har brugt begge olier koldpressede, rapsolien er Urtekrams. Er der noget man kan gøre for at skrue ned for raps-smagen? Der står i andre kommentarer her, at det færdige smør næsten kan forvekses med ko-smør, og det kan jeg ikke rigtig forstå. Jeg er også meget stor fan af ægte smør fra Thise (ingen Kærgården, tak), så måske er jeg bare umulig at stille tilfreds?
Elsker som sagt ægte smør, men kan ikke så godt tåle det, så jeg blev så glad, da jeg fandt opskriften her!
Hej Vanilla – dejligt navn 😉 Som der står i opskriften skal man bruge ikke-koldpresset kokosolie hvis man skal have smørsmagen. Jeg har også oplevet at nogle rapsolier smager rigtig meget, men har du prøvet at lade smøret stå udækket natten over? Så er det nemlig som om smagene samler sig lidt? Ellers er et andet bud, at du bruger koldpresset hørfrøolie i stedet for. Eller en smagsneutral flydende olie, men det kan jeg næsten gætte, at du ikke hart lyst til 🙂
Og ja, det kan sagtens være at hvis du kommer lige fra Thises, så er du ekstra kritisk – jo længere tid siden, jo mere smager det af ægte smør 😉 Jeg håber du får det til at fungere.
Vh Nina
Fantastisk simpel opskrift!
Jeg bruger helt almindelig eddike og det bliver fint!
Når jeg skal bruge smørret til cupcake frosting putter jeg kun kokosolie i – ingen rapsolie. Så har den lidt nemmere ved at holde formen udenfor køleskabet.
Ja ikk? 🙂
Hvilken slags frosting laver du med den?
Vh Nina
Hej først og fremmest 1000 tak for den fantastiske side og de vidunderlige opskrifter!
O det kan godt være det er et lidt fjollet spørgsmål (siden jeg ikke har kunnet se andre der har spurgt om det) men… Når der står aquafaba er det så bare vandet som det er eller er det når det er blevet pisket til “æggehvide”?
Det er bare vandet i sig selv 🙂 Se mere her: https://plantepusherne.dk/faq-aquafaba-info-kikaertevand/
Vh Nina
Mig igen! Syntes jeg skrev ang smørret igår men jeg tror kun jeg nåedes at rænke det før babyen vågnede!
Super lækker – syntes lige jeg ville dele nogle erfaringer.
Jeg brugte avocado olie (smags neutral, blev rigtigt lækkert)
Jeg puttes også lidt gurkemeje i for farven – den fik en flot gul farve!
Da den efter en uge var blevet lidt tør, smeltede jeg 1/3 i 10 sec i mikroen og så blandes med resten – rigtigt blød og lækker!
Har auqa befa from sorte bønner i køleskabet så jeg prøver med dem og ser havd der sker!
Det burde fungere med sorte bønner. SKriv gerne igen 🙂 Og tak for tips.
Kh
Hej Nina,
Super lækker opskrift, det er lige den der manglede her i hjemmet 🙂
Efter at have lavet første gang, bestemte jeg for at afprøve opskriften i en blender, og det fungerede PERFEKT! Jeg lavede en tredobbelt portion som passede til den smørkrukke vi har og det holder stadig rigtig fint efter cirka en uge i køleskab. Jeg brugte en Phillips blender 🙂
Igen tak for de mange gode opskrifter her på bloggen 🙂
Tak, det er nyttig viden for folk der lider af stavblendermangel. MEN også for dem, der vil lave større portioner. Her kan en større mængde nemlig godt volde problemer, så tak for feedback 🙂 Og så hældte du bare olien langsomt i mens den kørte?
Vh Nina
Hvad gør I ved alle de kikærter der kommer i overskud ? 🙂 🙂 🙂
Hej Paul, nogle kommer vi i fryseren og hælder i gryderetter/wok og lignende når vi laver aftensmad. De fleste ender dog deres dage som hummus 🙂
Jeg elsker smørret og laver det så ofte. Nu står jeg desværre i en irriterende situation hvor jeg har en masse og ikke kan nå at spise det hele inden jeg skal væk i julen. Kan det fryses?
Det kan godt blive lidt mere flaget i konsistensen er min erfaring med mit andet 3-minutters smør, men jeg har ikke prøvet med aquafabasmøret. Smagen vil sikkert ikke ændre sig,men det vil jeg næsten tro at konsisitensen gør 🙂
Vh Nina
Super nem opskrift! Men jeg synes, den smager lidt meget af mayo? Er det fordi, man bruger rapsolie?
Har du smagt den når den er kølet helt ned? 🙂
Hejsa 🙂
Tak for en skøn blog!
Kan denne smør bruges til bagning?
Med venlig hilsen Jannie
Hej Jannie 🙂 Det kommer nok an på opskriften. Jeg har selv brugt den en enkelt gang til genoise-opskriften og her hældte jeg den direkte i, inden den var størknet. Det fungerede rigtig fint 🙂 Jeg er nemlig ret sikker på, at den vil begynde at skille hvis du vælger at smelte den efter den først er størknet. Så du må prøve dig frem og jeg bliver en glad lille julegris, hvis du har lyst til at dele dine eventuelle erfaringer med mig bagefter 🙂
Vh Nina
Nu har jeg for første gang lavet din smør, Nina – og jeg er i tvivl om hvor tykflydende den skal være før den vil hærde i køleskabet?
Jeg sjussede mig frem hele vejen igennem og brugte hørfrøolie og 6 kapsler mælkesyrebakterier istedet for rapsolien og endte med at putte mere kokosfeft i, da jeg synes den så for tynd ud. Nu står den på køl, og jeg venter spændt!!! 😊
Tak for en fantastisk opskrift, jeg ELSKER jeres mad-nørderi ❤
Hej Zannie 🙂 Det er en lidt speciel størrelse, så det er ikke til at sige præcis hvor tyk den skal være og det er ikke sikkert det har en indflydelse på om den hærder. Så du må vente tålmodigt og se.
Mælkesyrebakterierne gør ikke noget i denne opskrift, da de skal have varme for at blive aktiverede. Men jeg gætter på at du har forvekslet dem med mælkeSYRE? Det giver nemlig syrlighed til smøret og hvis du ikke har det hjemme, kan du bruge citron eller æblecidereddike i stedet 🙂
Bedste hilsner
Nina
Hej.
Jeg har to gange prøvet opskriften, og begge gange får jeg en flydende masse. Jeg har pisket som en sindssyg, men der sker ingenting. Hvad gør jeg galt?
Det kan skyldes flere ting: At du har hældt olien for hurtigt i, at det hele har været for varmt, især olien, eller noget helt tredje. Det sker også for mig nu og da, men smøret bliver stadig vellykket efter nedkøling synes jeg 🙂
Hvor lang tid kan det holde sig?
Hos os bliver det spist i løbet af få dage, men jeg har set andre rapportere at det holdt 7-10 dage på køl 🙂
1000 tak for en fantastisk opskrift! Det smager bare så skønt! 🙂 Har du erfaring med “ost” lavet med aquafaba? Kh. Anna
Nej, desværre, men det bliver spændende at se, om der evt dukker noget op på den front 🙂
Nu har jeg lige lavet “kikærtesmør”, som står på køl i køleskabet. Smagte på det lige efter det var færdigblendet, og det smager jo guddommeligt!. Smørrepålæg er lavet af kikærterne og et Ezekielbrød er taget ud af fryseren. Dette bliver himmelsk!!! 😀
Det lyder som en god kombi! 🙂
Dét er det, og kan jo tilføje, at jeg har omtrent ikke spist andet siden smørret blev færdigt. Bedste, bedste veganersmør jeg ever har smagt, så tak for fantastisk opskrift!
Smørret er helt hvidt, brugte ikke så meget olie, men det gør ikke noget. Hvem siger egentlig også at det skal være gult? 🙂
Konsistensen er lidt speciel. fast, men samtidig lidt gummiagtig, så det er smørbart lige fra køleskabet. Kan det være fordi jeg havde lidt for lidt kokosolie i, i forhold til aquafaba?
Måske, det kan også være fordi det har været tildækket? Det bliver muligvis lidt fastere hvis det får lov at stå og ‘dampe lidt af’. Super dejligt at du kam lide det 🙂
Det stod utildækket, så nok forholdene som ikke har været helt i vatter. Skal være mere nøjagtig næste gang. 🙂
Én af de mere vellykkede opskrifter – bortset fra at jeg kom til at bruge en hel tsk fuld æblecidereddike, i stedet for en 1/3 tsk! Det var lige lidt i overkanten ift en autentisk smørsmag, men det smager nu ikke decideret dårligt. Den er blevet meget fast efter et døgn på køl, kan man bruge lidt mere rapsolie for at få den mere medgørlig, eller smelter den da for hurtigt på køkkenbordet?
Er der forresten forskel på æblecidereddike og æbleeddike??
De to ting er vist de samme. Som skrevet i opskriften kan du tage den ud af køleskabet lidt før du skal bruge den, ligesom man gør med smør lavet af komælk.
Hej Nina! Jeg ville lige, høre om man i opskriften skal bruge, aquafaba der er pisket, eller bare bruge det direkte fra kikærtedåsen?
Ps. Tak for en god blog 🙂
Du bruger det direkte fra dåsen 🙂 Ellers vil det altid fremgå af opskriften.
Tak for rosen. Vh Nina
Hvis jeg fik dette serveret, så ville jeg tro det var ko-smør! Virkelig lækker opskrift. Tak Nina <3
Ja ikk? 😉
kan det bruges til bagning ?? 🙂
Det har jeg set flere gøre, så lidt afhængigt af opskriften, ja så kan du godt 🙂
Hej Nina,
Så er jeg igang med smør produktionen, og måtte sjusse mig frem til nogle af målene for i mit ellers velassoterede køkken har jeg ikke nogle 1/3 tsk mål! Hvor har du fundet det?
Hej Tone 🙂
Ha ha, jeg har faktisk ikke et 1/3 tsk mål, men jeg bruger mit tsk mål (se mere her) og sjusser mig frem til 1/3 af det. Jeg har haft et 1/2 tsk mål, men det er desværre bortkommet…
Ahhh så skal du vel blot lave teedobbelt portion, så er målene jo 1 tsk osv. :o)
Ja, tjo det kan man jo gøre hvis man skal bruge 3 portioner =) Og ellers rammer du bare så godt du kan 🙂
Hvad er kikærtevand? .
Hej Anette, hvis du følger linket i opskriften, så kan du læse om kikærtevand/aquafaba. Det er vandet som kikærterne ligger i når du køber en dåse kikærter, eller hvis du laver hjemmelavet kikærtevand 🙂