Vær så artig: Her har du en vegansk kødsovs helt uden sojagranulat – men i stedet lavet med uforarbejdede råvarer. KødFRIsovs er en super alsidig og fyldig vegansk sovs som kan bruges på alle mulige måder:
Brug den veganske ‘kødsovs’ i:
- Pastasuce
- Bolognese
- Lasagne,
- Som basis for Chili sin Carne,
- Som millionbøf (lav den med lidt tomatsovs som eneste væske),
- Shepherd’s pie,
- Moussaka,
- I fyldt ovnbagt squash,
- På en god 80’er pizza (hvem sagde dåsemajs og grøn peber?)
- Fyld i tortillas
- Tacos
- Pitabrød
- Pirogger
- Cannelloni
- Ravioli
…og alle andre steder hvor du normalt ville bruge noget der ligner. Og NEJ, jeg har ikke afprøvet opskriften til alt det – endnu – men håber at du lader dig indspirere 😉 Og JA, kødFRIsovs smager også fyldigt, tilfredsstillende og meget umami – altså nogenlunde som den ser ud.
Vegansk kødsovs af rene råvarer
Hvis man har det fint med sojagranulat, så kan man bruge det til at lave en virkelig overbevisende vegansk pastasauce, se f.eks. bare Spaghetti Veganese. Men herhjemme kan vi godt lide at lave tingene selv og fra bunden. Så jeg har arbejdet på at lave en ligeså overbevisende pastasauce uden brug af sojagranulat.
Jeg ved at mange af jer, der følger bloggen her har det på samme måde og derfor er det mig en stor glæde at kunne præsentere min KødFRIsovs. Den er testet og godkendt af mine kødspisende venner. Og hvis du er en af de veganere som ikke bryder sig om køderstatninger, vil du sandsynligvis synes, at den her veganske version af kødsovs kommer lige lovlig tæt på…
Den ekstra ingrediens …
Den vigtigste ingrediens i kødFRIsovs er hakning! Selv svampene skal hakkes så fint som du aldrig har hakket svampe før. Hvis du har en gammeldags ‘mincer’ – ja sådan en man også bruger til vaniliekranse – så er den helt ideel til formålet. Jeg vil dog stadig foreslå at svampene i stedet hakkes grundigt ved håndkraft.
For at få den mest smag ud af svampene, skal al væsken steges væk. Det tager mindst 10 minutter, men det er kun mod slutningen at du behøver at holde øje og røre rundt. Svampene er færdigstegte når de har afgivet AL væske og er skrumpet ind til omkring 1/3 af det kæmpe bjerg af svampefnuller du startede med at smide i gryden. Du kan se hvornår de er færdige, ved at de så småt begyndet at sætte sig fast på bunden af gryden og ser sådan her ud:
Den originale KødFRIsovs
INGREDIENSER
GRØNTSAGER
- 200 gr svampe (champignon, Porto Bello, Shiitake eller lign.)
- 50 gr valnødder
- 1 medium løg
- 1-2 fed hvidløg
- 1 gulerod (mellemstor)
- 1 lille rød peberfrugt
- 1 mindre stang bladselleri
SMAGSGIVERE
- 2-4 dl mosede tomater (justér mængden efter hvor flydende du vil have sovsen eller hvor længe den skal stå og koge ind)
- 0-1 dl vand afhængigt af behov
- 1,5 tsk god grøntsagsbouillon (eller Morga som er fedtfri)
- 2-3 spsk gærflager (kan evt. undværes, brug så gerne i stedet nogle af de ingredienser, der foreslås under 'eventuelt')
- 1-2 spsk mørk balsamico eller sojasauce
- friskkværnet sort peber
EVENTUELT - for at give smagen ekstra kick kan du tilføje en eller flere af følgende
- 1 laurbærblad
- 1-2 hel allehånde (fjern før servering)
- 1/2-3/4 dl rødvin (der får lov at koge med ind)
- 2-3 spsk tomatpuré som svitses af inden de øvrige ingredienser hældes i (altså lige inden pkt 6.)
- 1-2 knsp røget paprika
SÅDAN GØR DU
- Start med at hakke svampene med en stor kniv. Grundigt. Meget grundigt. Se billeder længere oppe. Det skal nærmest blive til fnuller. Alternativt kan du rive dem på den grove side af et rivejern og lige hakke dem igennem bagefter så der ikke er lange 'tråde'. Kom dem på en stegepande - uden olie - og steg til alt vand er afgivet. I starten vil de flyde rundt i vand, men dette fordamper efter noget tid - ca 10 minutter. Imens forbereder du resten:
- Hak valnødderne. De skal hakkes meget fint, men ikke pulveriseres. Fjerne evt. det mest hakkede undervejs, så du hele tiden kun hakker de største klumper. Sats på omkring 2-3 mm som det største, så lægger man ikke mærke til dem i sovsen.
- Finhak gulerødder, bladselleri, peberfrugt, løg og hvidløg. Jeg skar det blot i små tern, men du kan ydermere lige hakke det hele igennem med en stor kniv til sidst. Men hold tingene adskilt, da nogle af dem skal steges separat.
- Når svampene ikke afgiver mere vand og begynder at sætte sig fast på bunden (og ser sådan her ud)tager du dem fra og lægger på en tallerken.
- Steg løgene til de er blanke men ikke brankede (billede). Lad hvidløgene stege med et par minutter. Kom selleri og gulerødder ned og steg dem med i nogle minutter. Fjern så alt fra gryden og steg til sidst pebrfrugterne. De må som de eneste gerne blive lidt brankede i kanterne. HVIS der er noget, der brænder fast i bunden mellem stegningerne så fjern grøntsagerne og skyl grydens bund med lidt kogende vand inden du arbejder videre, så du ikke får alt for meget 'brændt smag' med i maden.
- Kom nu alle grøntsagerne i en gryde og hæld valnødder, vand, mosede tomater, bouillon og øvrige krydderier i. Sovsen på billederne bliver rimelig fast og er lavet med 2 dl moset tomat og kogt ca. 20 minutter med låg. Kogetiden skal bruges til at blødgøre valnødderne og ikke mindst bringe en masse smagsnuancer frem. Koger du i længere tid bliver smagen endnu mere intens og konsistensen tykkere. Hold øje undervejs og tilsæt evt. mere tomat og vand så sovsen ikke brænder på. Vil du have sovsen tykkere kan du lade den koge uden låg en del af tiden.
- Smag til med masser af peber og list salt, men brug også gerne sojasauce, bouillon eller engelsk sovs (fremfor bare salt) hvis der mangler smag for en mere 'umph'et' smag.
TIPS & NOTER
KødFRIsovs fungerer rigtig godt på pizza Bolognese! Jeg nåede lige at tænke “Der er måske ikke sååå mange grøntsgager på den her pizza” indtil jeg kom i tanker om, at der nærmest ikke er andet 😉 Se mere om vegansk pizzafyld her.
Ved at bruge en masse umami-smagende ingredienser og de rigtige krydderier fås en kødFRIsovs som er virkelig overbevisende på hvad angår smag og udseende. Det kan være rart hvis du ikke helt er sprunget ud som grøntsagsgnasker endnu. Eller bare synes at det er dejligt at kunne lave nogle af de velkendte retter med god samvittighed. Velbekomme 🙂
Katrine
Hej Nina,
Jeg glæder mig meget til at prøve opskriften i aften – håber og tror den bliver et børnehit.
Har du overvejelser ift. tilstrækkelig proteinmængde i måltidet? Jeg kan se hverken champignon eller valnødder er nogle af dem der scorer højest på proteinindhold.
Vh Katrine
Nina
Hej Katrine 🙂
Nej, det har jeg slet ikke. Jeg er udelukkende gået efter smagen 🙂
Hvis du vil øve proteinindholdet i måltid, ville jeg gå enten efter at rive en halv blok tofu i sovsen og så overveje at servere den sammen med pasta lavet af f.eks. kikærter eller linser. Eventuelt begge dele ☺️
Jeg håber at det kan bruges!
Bedste hilsner
Nina
Jeg har prøvet den. Den er fantastisk. Jeg lavede den til en pastaret. jeg havde en lille rest, som jeg frøs ned og tog den ud i går. Den kan sagtens fryses, bliver blot en anelse tyndere i struktur.
Jeg fortsætter og i weekenden skal jeg prøve den i fyldte auberginer, som jeg oprindelig lavede med kyllingekød, siden har jeg brugt soyagranulat og fået kødfrie fyldte auberginer. jeg er spændt på resultatet
Hej Finn, dejligt at du kan lide den. Du kan jo også lege med farsen til Morsbrød eller frækkedeller som du også finder her på bloggen 🙂
Bh Nina
Vi skal lave denne ret i weekenden. Vi glæder os 🤩
Jeg vil bare høre om den kan fryses ned i portioner til stressede dage?
Hej 🤗 jeg har ikke prøvet men andre her i kommentarerne melder at den sagtens kan fryses. Der er ikke noget i som bliver ødelagt af frysning så jeg vil også tro at den egner sig fint 🤗
Bh Nina
hej nina
vil prøve, at lave din kødfrie sovs — ikke sauce! – til lasagne om 2 dage, hvor mine børn kommer hjem.
min datter har gluten-intolerens og jeg er veganer
så er MEGA spændt, kan du tro
jeg er heldigvis kommet herind til “dig”..skønne opskrifer incl. fed humor – lige som jeg kan li´ det. knus, gitte, jylland
Du har helt ret: det er selvfølgelig en sovs! Måske ligefrem søws?🤔😜
Bh Nina
Kan den fryses?
Det er jeg sikker på at den kan. Det et hvad jeg hører fra andre 🤗
Bh Nina
Hej, vi har herhjemne bestemt os for at blive “deltidsveganere”, så kun kød ved særlige lejligheder, ikke at det er en luksus, men hvis vi skal ud at spise, så vil vi ikke være fanatiske🙈
Nå, men det var nu ikke vores livshistorie I skulke have🙄 men derimod en lille observation, jeg har været, efterhånden, mange veganske hjemmesider for at finde inspiration, mest til at finde noget ungerne kan lide🤪 og jeg ser mange steder at der bruges vin i opskrifter, som udlært tjener arbejder jeg med vin hver dag, og mange veganere er ikke klar over armt 98% af alt vin IKKE er vegansk (det er klaret med æggehvider) hvis en vin er vegansk så står det på den, ellers er den det ikke…nå, undskyld den lange historie for en smule vin😊
Tak for dit input 🤗 det er godt at vide og så kan folk tage stilling 🙂
Bh Nina
Fuldstændig fremragende!!
Stor tak for at dele denne fantastisk lækre ‘kødsovs’ med os andre 🙏🏼
Tak, Anders! og velbekomme 🙂
Vh Nina
Hej hej! hvordan ser det ud med næringsindholdet i denne ret? Bare sådan cirka? vegansk interesserede hilsener Christine
Der er meget lidt fedt, få kalorier og masser af fibrer 🙂
Hej
Linket til hvilken “mosede tomater”, du plejer at bruge, virker ikke,
så kan du fortælle mig hvilken, det er?
På forhånd tak.
Mvh Freja
Tak for info, det er rettet nu 🙂 Den fås også i mange supermarkeder efterhånden 🙂
Vh Nina
Vores favorit
Det er jeg super glad for at høre <3 :-*
Kh Nina
Super lækker ret. Den bliver en opskrift jeg vil bruge mange gang. Hos os er der nok mad til 3 personer ..
Godt at vide 🙂 Tak – vh Nina
Hej Nina.
Tak for en skøn blog! Dine opskrifter får min kæreste og jeg til at spise mere og mere vegansk! Tak for det! Ifht. valnødderne, så har jeg allergi. Kan jeg bruger mandler eller evt. cashew, peanuts eller pistacie? Det er de eneste nødder jeg kan tåle. Eller kan jeg evt. bruge kerner?
Det lyder bare super godt, Louise! Det er jeg rigtig glad for at høre 🙂
Det er ikke et tilfælde, at jeg bruger valnødder, de smager rigtig meget af umami og de har en konsistens, der passer bedre end alle andre nødder. Når det er sagt, så kender jeg flere, der har erstattet valgmøderne både i frækkedeller og kød Fri-sovs med andre nødder og kerner, eventuelt en blanding og har været super glade for resultatet. Så prøv du bare det og se om ikke det er godt nok 🙂
Vh Nina
Haha, tak for dagens grin, valgmøderne 😂
Ha ha ha den havde jeg ikke set før! Den skal næsten have lov at stå – de fleste kan vel gætte meningen 😉
Den smager absolut FANTASTISK!
Ja ikk’?! 😀 Dejligt at du kan lide den 🙂
Vh Nina
Super lækker opskrift!! Og gærflager har lige udvidet min krydderihorisont. Lavede retten med squash i stedet for peberfrugt. Måske aubergine også ville være et godt alternativ? Synes det kan give en næsten kødagtigt konsistens i varme retter 🙂
Det lyder også super lækkert! Glad for at du kunne lide den 🙂
Skal afprøve den i aften – men ville lige sige at jeres “hakke” billede fik mig til at grine midt i det offentlige. Tak for en skøn blog. I har fantastiske retter 🙂 Det er IKKE kedeligt at være grøn (når man har jer til at hjælpe)
Ha ha, dejligt 🙂 Det kan være du holdt op med at grine da du indså hvor meget hakning det rent faktisk krævede 😉
Håber du ku li det.
Vh Nina
Det ser lækkert ud! Har du en ide til at erstatte nødderne med noget andet (uden fedt i) eller kan man undlade dem helt? Jeg har en datter der ikke kan tåle fedt.
De gør en ret stor forskel for smag og konsistens hvis du skal prøve at ‘sælge den’ som en decideret ‘kødsovs’:) Men det kan sagtens være at din datter kan lide den uden. Så det kommer an på, hvor meget kravet om kød-smag fylder 🙂
Skal det håndhakkes? Kan man ikke bare drøne det igennem en fooooooodprocessor?
Jo hvis du kan ramme en nognlunde ensartet ikke for stor og ikke for lille størrelse på tingene, så gir du den bare gas med et køkkenapparat 🙂
Det blir’ ikke bedre. Tusind tak for denne opskrift – og alle de andre.
Endnu et spørgmål omkring champignoner:
“Fødevarestyrelsen,anbefaler at man ikke bør spise mere end et par kg champignoner om året. Idet de indeholder nogle naturlige giftstoffer, de såkaldte phenylhydraziner. Stoffet nedbrydes dog delvist ved opvarmning og konservering eller stegning.
Hvis man koger champignoner og hælder kogevandet væk, får man nedsat indtagelse af giftstoffer fra svampene. Ligeledes hvis man begrænser brugen af champignon som fx i rå i salater.”
Bør man så ikke koge champignonerne før man hakker og steger disse?
Velbekomme – Det må være op til den enkelte at afgøre, det er ikke umiddelbart noget, der skræmmer mig, der er andre ting i vores fødevarer jeg hellere vil bekymre mig om 🙂
Vh Nina
Siden jeg blev vegetar for to-tre måneder siden, har jeg savnet en fuldgod erstatning for kødsovs, og den har jeg så sandelig fundet nu! Denne opskrift smager virkelig, virkelig godt. Lækker konsistens og en mere frisk smag end traditionel kødsovs. Jeg er helt vild med den og har allerede anbefalet den. Eneste rettelse er den nævnte tid: Man skal vist være prof kok for at kunne lave denne ret i løbet af 35 minutter. Jeg tog snarere 45 minutter bare om at finhakke alle ingredienserne.
Men det er uanset hvad 5/5 stjerner herfra!
Tak skal du have, jeg må lige tage tid næste gang jeg laver den 😉 Det går hurtigere for hver gang man laver den, men ja, hakkeriet er helt klart det, der tager tid. Tak for rosen!
Vh Nina
Jeg har hertil aften lavet din sovs for første gang, og hold nu helt op, den smager jo bare virkelig fantastisk!! Og så mætter den også. Det er ihvertfald ikke sidste gang, at jeg laver den! 🙂
Har du haft prøvet at fryse den ned, siden sidst, der var en der spurgte om det? Ville godt lave en kæmpe portion og fryse ned, så der var til de lidt travle dage.
Nej, det bliver altid spist op 😉 Jeg vil vove at gætte at det er ret velegnet til det.
Dejligt at du kunne lide den 🙂
Kan man evt bytte svampene ud med blandede nødder eller noget helt tredje?? 🙂
Hej Linnea 🙂 Er det fordi du ikke kan lide eller tåle svampe? For de er en meget vigtig ingrediens både hvad angår smag og struktur, så hvis du udskifter dem får du en noget anderledes ret. Måden debliver brugt i opskriften gør også at retten ikke smager af svampe og de færreste som har problemer med svampesmag vil kunne smage dem.
Kh
Hej Nina – det er en fantastisk opskrift! Jeg brugte den i en lasagne i går og det smagte himmelsk! Tak fordi du deler alle dine opskrifter og ideer – det gør veganerlivet meget mere velsmagende 🙂
Kan man bruge dåse champignon? 🙂
Hej Anna, jeg har absolut ingen erfaring med dåsechampignon 🙂 Men prøv at dræne godt med væske fra, hak dem småt og steg dem grundigt, så vi, jeg tro at de kan bruges.
Vh Nina
Hei- den her sovs ser virkelig lækker ud! Jeg tåler ikke soya, så det er dejlig å finde gode oppskrifte uden. Kan man lave store portioner og fryse ned? Eller bliver konsistensen måske ødelagt af frysning? 🙂
Jeg har ikke prøvet at fryse den endnu 🙂 jeg vil tro at den lige skal ‘koges ind’ efter optøning fordi den sikkert skiller vand fra som anden mad du smider i fryseren. Meld gerne tilbage hvis du prøver, der er sikkert andre som kunne have lyst til at vide det 🙂
Den smager fantastisk, så glæd dig! Og lavet en større portion som du spiser i forskellige retter over nogle dage hvis det viser sig at den ikk er så fryseegnet.
Vh Nina
Hold fast, hvor smager den godt. Den tager sin tid at lave, når man håndhakker det hele, men det er så rigeligt tiden værd. Hvor er det dejligt at man kan undgå køderstatning og så få så fantastisk resultat. Du er godt nok dygtig!!!
<3 ih tak 🙂
Denne sovs er bare fantastisk! Den smager meget bedre end sojagranulat. Jeg brugte den i går til tortillas, og min kæreste og søn (på halvandet) spiste hver en stor portion. Jeg har planer om at lave den rigtig ofte da den jo kan bruges til så mange ting 🙂
Sådan! Hurraaa, hvor er jeg glad for at høre det 😀
-Nina