NB: Jeg har sidenhen udviklet hele to andre og endnu simplere smør opskrifter. Den ene er med sojamælk og tager 3 minutter. Den anden som jeg er mest tilfreds med er sojafri, super hurtig at lave af det – magiske aquafaba.
Nu er jeg ikke selv forbruger af koncentrerede mængder fedt i min daglige kost men til min datter og til jer derude, som ønsker et mælkefrit alternativ til smør kommer her en simpel opskrift på hjemmelavet vegansk smør. Emulsionen af fedt og protein gør at konistensen minder utroligt meget om almindeligt smør. Ud over smagen, er jeg yderts tilfreds med, at det kun tager ca. et kvarter at bikse sammen OG er helt uden sær-ingredienser OG kan laves af (langtidsholdbare) varer som vi altid har stående.
Simple ingredienser
Opskriften her består af kun to hovedingredienser, nemlig kokosolie og soyamælk. Når man ser på hvad smør egentlig består af, er det meget logisk at det kan laves vegetabilsk: Fedt, vand og lidt protein. Fedt vil normalt ikke bindes sammen med en vandfase, men bruger man enten vold eller kemi, kan det lykkes.
Inspirationen har jeg fået fra primært to forskellige opskrifter på smør, som netop benytter sig af hhv. vold og kemi for at binde ingredienserne sammen. Den ene er fra Vegan Baking som går mere kemisk til værks. I opskriften her skiller de først soyamælk vha. en syre (æblecidereddike), så protein og vand går hver til sit. Det gøres så vidt jeg forstår primært for at opnå nogle smagsmæssige kvaliteter. Til sidst bruges så soyalecitin til at binde denne soya-‘grød’ sammen med fedt og ydermere bruges xanthangummi som stabilisator.
The Gentle Chef benytter på trods af sit navn en mere voldelig metode uden specialingredienser når han laver smør, idet han tvinger bestanddelene sammen vha. en snedig metode, der invol(d)verer diverse køkkenmaskiner. Præcis hvordan han gør, kan du se i hans fremragende The Non-Dairy Evolution Cookbook . Undervejs fjerner han også noget af vandet fra råvarerne, dog på en helt anden måde.
Så var det jeg tænkte, hvorfor bruge sjove ingredienser til at tvinge vandet og fedtet sammen, når man nu alligevel har skilt vandet fra soyamælken og derfor relativt nemt kan starte med at fjerne det helt? Så må man da kunne nøjes med at tvinge soyaproteinet og fedtet sammen, og forhåbentlig undgå de der specialingredienser – og DET er lige noget for mig. Simplicity, por favor.
Jeg har flere gange lavet tofu og her bruger man netop på samme måde som Vegan Baking med at skille vand og protein for til sidst at dræne vandet fra, presse soyaproteinet og så ender man med tofu. Så opsummeringen af min taktik lød: Lav tofu – tving det sammen med fedt. I mit første forsøg lavede jeg tofu helt som jeg plejer, og piskede med kokosolie, men det var lidt ‘tørt’ at arbejde med. Næste gang gik jeg efter en løsere tofu som ikke havde ligget i pres og hvor mælken ikke var varmet op først, dels for at se om det var nemmere at piske sammen og så fordi jeg altid prøver at finde den nemmeste måde at gøre tingene på – for din skyld 0:-) Jeg erstattede også noget kokosolie med rapsolie for at gøre det smørbart direkte fra køl og generelt mere cremet. Efter en række eksperimenter er resultatet blevet super lækkert både i udseende og smag, så nu deler jeg den med jer 🙂
Mælkefri smør - af skilt sojamælk
INGREDIENSER
- 1,2 dl koldpresset kokosolie (*100 gr // smeltet så det kun akkurat er flydende og ikke varmt // brug raffineret for at undgå kokossmag)
- 0,3 dl koldpresset rapsolie (* 25 gr // eller solsikkeolie eller lignende som du kan lide smagen af)
- 2,5 dl neutral sojamælk (* som har stuetemperatur kan ikke erstattes af anden plantemælk)
- 1 spsk æblecidereddike (15 ml // eller 4 tsk (20 ml) friskpresset citronsaft)
- 1 spsk vand
- 1/2 tsk salt
SÅDAN GØR DU
Lav din sojamælk om til en meget løs tofu
- Hæld eddike og vand i en lille skål. Hæld så forsigtigt den tempererede mælk ned i. Rør så stille rundt, men kun 1 gang hver vej så eddiken lige fordeles i mælken. Lad det stå uberørt i ca. 10 minutter.
- Du kan se hvordan der langsomt dannes flere og flere klumper i mælken.
Si vallen fra - det kan gøres på forskellige måder
- A) Hælder du det i et viskestykke/stof over en si, kan du vride det med det samme og fortsætte med næste punkt i opskriften. Det skal foregå blidt men bestemt, så der kun kommer klar væske ud. Kommer der mælkehvid væske ud klemmer du for hårdt.
- B) Du kan også i stedet bruge et kaffefilter som herunder. Lad det dryppe af i 15-30 minutter. Her er et kaffefilter sat i filteret på en tekande. Her ses den meget løse tofu vi skal bruge:
- Skrab tofuen ned i en skål, der skal gerne være omkring 80 gr. Vej det af så det passer.
Tilsæt olierne langsomt
- Pisk først tofuen lidt igennem med enten håndmixer eller stavblender så den bliver jævn.
- Nu hædres olien langsomt i IMENS du pisker/stavblender. Enten ved at hælde det i i en TYND stråle eller ved at tage med en teske og øse små sjatter olie ad gangen op i tofuen. Du må ikke hælde en ny op før den foregående er blevet arbejdet ind i tofuen.
- Det bliver mere og mere smøret at se på. Konsistensen skal forblive ikke-flydende, men fast a la på billedet her.
- Olien og tofuen skal bindes sammen og det skal foregå i små omgange, ellers kan tofuen ikke overskue det og så bliver den så forvirret at den skiller. Så hav tålmodighed, ellers risikerer du at miste alt hvad du har knoklet for de sidste 12 minutter af dit liv. Når al olie er inkorporeret, piskes salten i og smøret smages til. Hvis der mangler syre tilsættes lidt citronsaft. Kom det så hurtigt i en form og på køl så holder bindingen bedre. Kom den bare i fryseren hvis du skal bruge den hurtigt.
TIPS & NOTER
Var der nogen der sagde nye kartofler med smørklat?
Linda
Hej
Jag vill också gärna använda vasslen till något. Den går att vispa precis som aquafaba. 🙂 Men jag behöver lite mer hjälp med att få den stabil i ugnen…..Marängerna flöt ut.Allt såg perfekt ut fram till 5 minuter i ugnen…….
Nina, PlantePusherne
Hej Linda ja jag såg det i Facebook-gruppen 🙂 Fast inte precis liksom annan aquafaba. Hon använde det til en kaka där det inte krävs lika mycket luft som maränger, är jag ganska säker på…? Annars så kan du slänga det i bröd där det ger en bra smak och konsistens 🙂
Bästa hälsningar
Nina
Hej. Er koldpresset kokosolie= uden kokos-smagen? Jeg har lige lavet din veganske smør(3 min) med økologisk kokosolie, den yngste på 8 år elsker kokos, men den ældste på 14 kunne bare slet ikke lide den til morgenbollen idag. Øv. Var ellers lige så stolt over at have fundet en løsning som erstatning for alm. smør.
Hilsen Suh
Hej Suh 🙂 Nej omvendt, koldpresset kokosolie smager af kokos. Men den raffinerede som jeg har linket til smager neutralt. Herhjemme gider min datter ikke altid spise det, men det hjælper hvis hun IKKE ser at det er noget jeg selv har lavet 😉
Beklager det sene svar! Held og lkke.
Vh Nina
mange tak for alle dine gode opskrifter, dem glæder jeg mig til at prøver.
jeg tror at de vil være en rigtig god hjælp for mig nu hvor jeg har bestemt mig til at blive veganer. venlig hilsen Mie
Hej Mie velbekomme. Ja det er rigtig dejligt at få en masse hjælp i starten hvor det kan virke lidt uoverskueligt 🙂
Vh Nina
Rigtig fin opskrift! Kan man bruge dette smør til at lave en kagecreme?
Rigtig godt spørgsmål! Det vil jeg tro. Altså efter smøret er lavet og har fået lov at køle ned så det ‘sætter sig’ ville jeg lade den stå ved stuetemperatur og blive lidt blødere også komme den i opskriften. Den må nok bare ikke blive for varm, det ville være min eneste bekymring – at den kunne finde på at skille. Men det har jeg kun oplevet når man fx lægger det på nye kogte kartofler. Så unlad at køre det længe i en highe speed blender eller over 5 minutter i en foodprocessor eller hvor længe det nu tager at blive smålunt i sådan én.
Jeg ville blive super glad for en tilbagemelding om projektet 🙂 Jeg er lige ved at lægge hånd på min opskrift på en nem creme fraiche som også kan bruges til frosting, uden tilsat fedtstof, hvis du er interesseret i det.
Vh Nina
Super, mange tak, Nina 🙂 Jeg skal nok prøve at lave smør både med din opskrift og så med den her opskrift fra veganbaking.net http://www.veganbaking.net/recipes/fats/vegan-butters/vegan-butter
Så skriver jeg bagefter 🙂
Det glæder jeg mig til at høre om. Hvis du laver smøret med lecitin (som beskrevet på veganbaking), så fungerer den jo som emulgator og det betyder at det færdige smør ikke vil skille ved varme eller hvis man kommer til at putte for meget olie i. Så det er mere ‘sikkert’ at arbejde med 🙂
Jeg HADER at smide ting ud, og tænker straks hvad jeg mon kan bruge “vallen” til? Har I nogle gode bud?
Den er god at smide i bagværk 🙂 Eller måske kan du hælde den i en suppe?
Ja måske i brød, når og hvis du bager brød
Super – glæder mig til at prøve