Du behøver ikke bruge mange minutter på at lave hjemmelavet sojayoghurt. At producere en portion sojayoghurt svarer nogenlunde til at være kicker på et amerikansk fodboldhold. Du er på sammenlagt 0,1% af spilletiden og resten af tiden kan du bare sidde og vente og heppe på dine holdkammerater (mælkesyrebakterierne) og have tillid til, at de gør deres bedste.
Sådan laver du sojayoghurt
Det er super nemt når bare du kender faldgruberne og du behøver ikke noget specialudstyr, ikke engang et termometer: Lun sojamælken til håndtemperatur og tilsæt mælkesyrebakterier. Men det kan altså nemt gå galt hvis du ikke lige følger et par grundregler. Og når jeg snakker om at det går ‘galt’ så mener jeg at yoghurten bliver grynet, smager gæret eller ikke bliver tyk. Så hvis du bruger lidt tid på at læse mine tips, vil du til evig tid kunne producere en lækker hjemmelavet sojayoghurt – halvt i søvne og med venstre arm bundet på ryggen.
De vigtigste ingredienser i sojayoghurt:
Ro, renlighed og regelmæssighed
Det er det vigtigste at huske på i processen (jeg vil anbefale dig at læse mere i Kunsten at syrne plantemælk – inkl. FAQ og fejlsøgning inden du går i gang). Men den korte version lyder som følger:
RO: Når syrningen foregår, skal beholderen med mælk være helt i ro, ikke noget med at ryste eller røre. Syrningen slutter først efter først 24 timers mild varme og så ca. 12 timers afsluttende tur i køleskabet.
RENLIGHED: Overhæld dine glas/beholdere, decilitermål og ske mm. med kogende vand inden de kommer i kontakt med sojamælken.Vask hænder.
REGELMÆSSIGHED: Hvis du ikke har en form for termostatstyret inkubator (a la en yoghurt maker), så pak beholderen godt ind efter mælken er lunet, så den kan vedligeholde en nogenlunde konstant temperatur under syrningen. Stil den på et lunt men IKKE meget varmt sted. Se mere her. Når sojayoghurten har syrnet færdigt (inkl. 12 timer på køl), skal den se helt blank ud og være ret fast. Der samler sig lidt valle på toppen og det kan du forsigtigt hælde fra, så det ikke fortynder yoghurten.
Sådan skal den færdige sojayoghurt se ud
Yoghurten bør ved det her stadie være fast nok til at du kan tippe beholderen uden at yoghurten glider ud (i hvert fald hvis du har lavet det i flere små beholdere). Hvis ikke, så tip den kun lidt og dyp dit rene viskestykke eller køkkenrulle i vallen og sug det op. Smag til som angivet i opskriften, rør grundigt rundt med et håndpiskeris (ikke med blender) og brug den som du ellers bruger sojayoghurt 🙂
Det er virkelig lækkert med den dér unikke syrlige smag af mælkesyre som vi er vant til fra komælksprodukter. Og med lidt nøjsomhed kan du altså ret nemt lave din helt egen sojayoghurt og få samme smagsoplevelse 🙂 Hvis du sætter mælken over mandag aften, så kan du spise sojayoghurt onsdag morgen og hvis du tænker “36 timer!?!?! – så længe kan jeg ikke vente!” så husk de berømte ord:
Hvordan bliver konsistensen på hjemmelavet sojayoghurt?
Som nævnt bliver den lidt tykkere (og mere syrlig) jo længere den får lov at stå på køl, men eftersom den fordærver efter noget tid er der grænser for hvor tyk du kan få den på denne måde. Den minder mere om yoghurt i tykkelsen og er ikke lige så tyk som tykmælk eller ymer. Du kan prøve at dræne den af i et kaffefilter natten over for at skille mere valle fra. Jeg vil foreslå at du gør det inden omrøring og tilsætning af salt mm. Du kan også komme lidt gul fiber HUSK (den fintmalede) i . Det ser ikke kønt ud, men man kan faktisk slet ikke fornemme de der ‘korn’ når man spiser det. Brug ca. 1/2 tsk til 1/2 liter yoghurt, rør rundt og se efter et kvarters tid om du er tilfreds med konsistensen. Putter du for meget i, bliver den meget geléagtig i konsistensen og minder om det finske, syrnede yoghurtprodukt ‘fil’. Yoghurten til højre har fået lidt fiberHUSK.
Hvorfor jeg anbefaler at tilsætte en form for sukker eller agavesuirup (bare en smule) og foreslår at du bruger flere små forme fremfor 1 stor samt en masse tips og tricks til at få succes, kan du ligeledes læse om i mit uddybende indlæg om Kunsten at syrne plantemælk.
Mælkesyrekapsler kan i øvrigt købes i Matas eller i online helsekostbutikker. Jeg bruger altid disse.
Komplet guide til hjemmelavet sojayoghurt (uden termometer)
INGREDIENSER
- 1/2 L sojamælk ( både neutral og sødet kan bruges)
- 2 kapsler mælkesyrebakterier (kan erstattes af 1/2 dl frisk syrnet planteyoghurt)
- 1 tsk rørsukker/agavesirup (kan udelades, men giver både bedre smag (=væsentligt mere syrlighed) og tykkelse. Udelades hvis du bruger sød sojamælk)
- Evt. kan du smage til med mere syre i form af citronsyre, æblesyre eller citronsaft.
REDSKABER
Glasbøtter til syrning, lille gryde, decilitermål, en røreske af metal, et lunt sted hvor den kan stå i 24 timer, se mere om hvordan du stiller den lunt til syrning her.
SÅDAN GØR DU
Brug rene redskaber! Skold som minimum den beholder du vil stille mælken til syrning i. Resten kan du evt. springe over
- Kog vand og hæld så kogende vand over dine redskaber efterhånden som du skal bruge dem.
- Skold den beholder du vil bruge, tøm den for vand, kom låg på og stil den ned i dit 'syrningssted' så den kan varme det lidt op.
Sådan laver du sojayoghurt
- Hæld sojamælken i gryden og lun den langsomt. Bruger du en mælk der har være åbnet i før nu, så skal du starte med at varme mælken op til den begynder at ryge og så lade den køle ned igen før du fortsætter.
- 'Mål temperaturen': Når du dypper bagsiden af din (rene!) hånd og mælken føles en lille smule lun, så kan du regne med at den er lidt over 40 grader. Det er perfekt til formålet. (Har du et termometer, så gå efter 42-45 grader).
- Kom evt. agave/sukker i.
- Hæld mælken i den/de skoldede beholdere. Åben mælkesyrekapslerne (eller tag yoghurten) og tøm dem ned i mælken idet du fordeler dem ligeligt. Rør rundt med en helt ren ske. (Når jeg ikke anbefaler at hælde mælkesyrebakterierne direkte ned i gryden er det fordi selve gryden kan være meget varm og dermed kan du komme til at slå mælkesyrebakterierne ihjel)
- Pak straks beholderne ind i de tæpper/kasser eller hvad du nu har forberedt som isolation. Lad den stå helt uberørt i 24 timer - ikke røre/ryste/smage etc.
- Efter 24 timer pakker du den forsigtigt ud så den ikke bliver rystet og stiller den på køl i 12 timer. 6 timer er nogle gange nok, men jeg har bedst erfaring med lang eftersyrning.
- NU kan du prøvesmage den. Er du tilfreds med syrligheden kan du smage den til og bruge den: Kom et lille nip salt i, eventuelt sukker og rør godt rundt. Lad endelig være med at blende den, det bliver den blot sjasket af. Hvis du nu alligevel vil have den mere syrlig så kom citronsýre/citronsaft eller lignende i.
- Hvis du ikke er helt tilfreds med syrligheden efter 10-12 timers nedkøling, så bare lad den stå 12-24 timer mere på køl. Den vil blive endnu mere syrlig i smagen og også lidt tykkere i konsistensen.
TIPS & NOTER
Sonja Mortensen-Dissing
Hejsa, jeg har lavet plantegurt for første gang. Den er dog blevet noget tendere end det jeg ser på dit billede.
Jeg har brugt kultur fra Alpros nye neutrale og puttet 2 stk mælkesyrebakterier i.
Skal jeg komme mere i eller bestille en opstart af yogurtkultur?
Men ellers smager den godt, meget mild.
Den måtte godt være lidt mere syrlig i smagen.
Mvh Sonja
Nina
Hej Sonja 🙂 Fedt at du har kastet dig ud i det! Har du læst indlægget Kunsten at syrne plantemælk? Nederst er der en guide til fejlsøgning. Det er nemlig en kompleks størrelse det der med at syrne og det kan være små detaljer, der afgør det. Men når smagen er god er du i hvert fald på rette spor, så det er sejt nok.
Kh Nina
Øv, det virkede slet ikke for mig i første omgang. Synes jeg fulgte opskriften slavisk. Har set andre opskrifter, hvor det fremgår at glasset ikke skal lukkes – kan det være der det er gået galt? Det er i hvert fald bare “mælk” tilsat mælesyrebakterier nu….
Der kan gå mange ting galt undervejs 😖 Jeg tror dog ikke at det har at gøre med om der var lukket. Det gør jeg nemlig altid for at undgå uønskede bakteriestammer.
Har du læst min guide om hjemmelavet planteyoghurt? Der er noget fejlsøgning 🤗
Pøj pøj!
Bh Nina
Hej , jeg har nu forsøgt mig med soja yoghurt, brugte 1/2 liter blå fra naturli. jeg varmede det op og målte ed termometer til det var mellem ca 42 og 45 grader. Og hældte det så i glas og udrøret symbioflor deri . pakkede ind med tæppe pg i en kasse og stod 1 dørn i stuen og så i køleskab minimum 12 timer. nu har den stået på løl i 2 døgn og den er altså lidt slimet når jeg tager af den,på den måde at det hænger ned fra skeen 😀 smager ikke synderlig syrligt. Har du mon nogle clues til hvor henne jeg har gjort fejl? Den stod oakket ind i tæppe over ved radiatoren, måske det alligevel er for varmt? tænkte køkkenet var for koldt, da der ikke er varme derude . Håber du kan komme med et fif 🙂
Kæreste Lone 🥰
Et forsinket bud herfra: radiatoren kunne være et godt bud, simpelthen at det har været FOR varmt. Jeg synes nærmest ikke at man behøver at TILFØRE varme men bare sørge for at den beholder det den har fået.
Håber du har mod på at prøve igen.
Held og lykke i det politiske 🤗
De kærligste hilsner
😍
Hi, Nina,
If you have the time could you translate this to english?
Thank you so much 🙂
I wish I had!😅🤗
Best regards
Nina
Tak for en grundig vejledning.
Jeg har lige lavet min første portion med succes.
Kan man tilsætte en smule kokosolie inden syrning, så man får bare lidt fedtstof i?
Det vil blive lidt noget rod fordi Kokosolie stivner ved nedkøling. Og der er ingen emulgatorer til at holde det fordelt i massen. Men hvis du kigger på min originale opskrift på creme fraiche af sojamælk så kan du se nederst i opskriften hvordan jeg tilsætter olie. Måske kan du bruge samme fremgangsmåde🤔
Bh Nina 🤗
hillhalløj 😀 Jeg bliver nød til at høre om dette oz vil fungere med feks. mandelmælk?
Jeg har set du oz har en opskrift på mandelyoughurt, hvor man bruger æblesyre…..men bliver yoghurten så syrnet og får de gavnlige bakterier ligesom med denne yoghurt ved du det? Jeg tåler ikke Soya så jeg kan ikke lave Soyayoghurt…..elle rjeg kan ikke spise det 😉
Tak for svar på forhånd <3
Nej når man bruger æblesyre et det lidt som at snyde. Der er ingen gavnlige mælkesyrebakterier 😋
Mandelmælken bliver ikke tyk på samme måde. Desværre!
Men nu om dage er der jo mene alternativer. Naturlis Joe Kurt er rigtig god og lavet af mandler.
Bh Nina
Der findes altså en nemmere måde at gøre det på:
Man kan bare sætte et stort glas ( 75cl) med øko soya mælk tilsat to kapsler mælkesyrebakterier ind under eller ved siden af ovnlyset i ens ovn, og lade ovnlyset brænde hele natten ( holder en konstat temp på ca 40-45grader og næste morgen har man et færdiglavet glas youghurt lige til at spise.
Hvis man tager 2 spsk fra af den nu færdiglavede youghurt og fryser ned, så optør man blot disse 2 spks og tilsætter soya mælken næste gang—så behøver man ikke også tilsætte mælkesyre kapslerne – og således kan man lave frisk og økologisk soya youhurt på 8-10 timer som er klar næste morgen takket være ovnlyset 🙂
Hej Stinne, ja, det er jo den korte version af hvad jeg skriver 🙂 og som sagt, hvis den metode man bruger allerede fungerer, så er der ikke grund til at gøre det anderledes. Men hvis man oplever, at det ikke virker, så kan det være godt at vide hvad man fx IKKE skal gøre og få råd til hvordan man får det til at fungere 🙂
Vh Nina.
Ville det være bedst at bruge usødet soyamælk eller sødet soyamælk med kalk?
Hej Helen, jeg skal faktisk lige til at uddybe lidt i opskriften. Jeg har nemlig sammenlignet direkte nu og det er tydeligt, at sukkerindholdet i den søde sojamælk giver en klart syrligere yoghurt. Den smager samtidigt lidt sødt og af vanilie. Den grønne bliver mildere og mere neutral. Så det kommer an på hvad du er til 🙂
Hvilken mælkesyrebakterier bruger I?
Hej Janne, jeg linker til dem lige over opskriften 🙂 Vh Nina
I denne opskrift har du skrevet, at der skal bruges 2 kapsler til ½ l soyamælk, men i guiden om at syrne, står der, at er skal bruges fire kapsler til ½ l. Hvad er det rigtige?
Hej Diana, jeg plejer at bruge 2 stk til 1/2 liter så jeg ved ikke hvorfor den fejl har sneget sig ind 🙂
Vh Nina
Er så begejstret over, at det virker! Tak for den gode opskrift og de detaljerede instruktioner. Min yoghurt bliver noget syrligere end Sojade men smager ellers dejligt og bliver fint tyk (jeg bruger kapsler). Kan jeg gøre den mildere uden at den bliver tyndere? Tak og mange hilsener Rebecca
Dejligt at du får det til at fungere 🙂 Du kan prøve at lade den stå i kortere tid og se om det giver dig det ønskede resultat. Det er svært at sige helt præcist hvad der skal til 🙂
Pøj pøj 🙂
Hej Nina,
Min ynglings soja-yoghurt er den økologiske og neutrale fra SOJAJADE. Den er mild i smagen og konsistensen er tyk og cremet. Mon det er muligt at lave en tilsvarende selv??
Jeg har prøvet din fremgangsmetode af, og den lykkes bare hver gang – dog oplever jeg en bismag, som jeg ikke kan få væk. Det er den samme hver gang, og ikke i form af dårlige bakterier/gær. Jeg kunne også godt ønske mig en tykkere konsistens ala ovennævnte.
Jeg bruger Naturli’s neutrale sojamælk, starter fra Sojajade, rørsukker, lader den syrne i 24 timer og eftersyrne i køleskab i mindst 12 timer.
Har du nogle fif?
Hej Susanne, jeg vil tro at du får en tykkere yoghurt hvis du bruger kapsler, f.eks. fra symbioflor. De vil typisk være mere potente end det du får i en købe yoghurt. Så det er mit umiddelbare bud 🙂 Hvordan syrner du? Jo mere sikker på du er at du har nået den rette temperatur, jo bedre proces får du også og det er med til at gøre yoghurten tykkere.
Venlig hilsen Nina
Super! Tak for opskriften. Lykkedes i første forsøg. Nu behøver jeg ikke længere forgæves at cykle rundt efter økologisk sojayoughurt.
Nej hvor fedt! Hvilken metode brugte du til at holde den lun?
Hej – tusind tak for en fantastisk blog! og en rigtig god opskrift på yoghurt.
Jeg har forsøgt mig med at syrne min hjemmelavede havremælk med lidt A38 og din opskrift, og det fungerer faktisk ret godt.
Jeg har lavet en havremælk (havregryn der har stået i blød i vand lidt, herefter sigtet – blandet med nyt vand (forholdet er ca. 1 til 3) og blendet, herefter sigtet igen) – Jeg brugte kogt, varmt vand da jeg lavede den til yoghurt, for at kunne ramme temperaturen og så sigtede jeg den ikke så meget, men beholdt noget af havre”grumsen” i. Hjemmelavet havremælk kan godt blive en smule slimet efter et par dage i køleskabet, men min erfaring er, at det bliver bedre jo mere man skylle havregrynene inden man blender dem med vandet (jeg forstiller mig det er stivelsen der gør det).
Da havremælken var den rigtige temperatur blandede jeg med den 0,5 dl A38 (da jeg ikke er fuldblodsveganer, men i en transitionsfase – (og overtalelsesfase med min kæreste) var det det jeg havde i køleskabet, men mon ikke det kunne virke med mælksyrebakterietabletterne også?). Jeg fulgte opskriften og alle dine gode råd på det andet oplæg og nu er havreyoghurten syrnet og tyknet – den er godt nok en smule slimet i konsistensen, men jeg prøver at dræne det, for at se om det hjælper.
Jeg ved ikke hvorfor det virker, når ikke det virker med Oatly, men de behandler muligvis deres havremælk på en måde for den ikke bliver slimet ligesom den hjemmelavede (?) Jeg kan i hvert fald rigtig godt lige at lave det hele fra billige basisvarer som kan holde sig, ikke kræver meget emballage og kan købes lokalt og bæredygtigt produceret (havre). Næste skridt må være at prøve med mælkesyrebakterier og være lidt mere grundig med havremælken for at undgå slimetheden 🙂
/Katrine
Hej Katrine, tak for den detaljerede rapport – det er altid godt at høre folks erfaringer, der kan være gode hints at hente 🙂 Jeg har også hørt det med at skylle havren kan være en hjælp.
Er det rigtigt forstået at du har prøvet at syrne Oatlys havremælk uden succes? Jeg brugte Naturli’s til mit mislykkede eksperiment…
Vh Nina
Har haft min Instant Pot i 3 dage nu… Den TRYLLER bare og yogurt er heller ingen sag, Selv hvis man bruger noget så eksotisk som favabønner, kokosflager e.lign. 🙂
Hej,
Jeg har forsøgt mig med din opskrift – men synes den smager lidt af gær?! Jeg har forsøgt at smide lidt citron i, lidt salt og lidt vanilje, for at lade det stå natten over.
Men hvad kan jeg gøre?
Håber du ser min kommentar, da jeg kan se det er lidt længe siden, du har lagt indlægget op 🙂
Hej KAs 🙂 Det lyder som om, der er kommet fremmede (gær)bakterier ned i din mælk. Det kan være fra luften, eller det kan være fordi de glas/skåle/skeer du bruger ikke har været helt rene. Det står desværre ikke til at redde og du bør helt klart kassere det fremfor at maskere gærsmagen.
Håber at du har mod på at prøve igen og så have endnu mere fokus på at der ikke kan komme ‘snavs’ ned i mælken.
Vh Nina
Hej Nina!
Tusind tak for alle dine lækre opskrifter, det er skønt altid at kunne tjekke her inde hvis der er noget man er i tvivl om!
Jeg skriver egentligt fordi jeg tænkte på om du har prøvet at kaste dig over hjemmelavet Havre yoghurt/fraiche?
Jeg tænkte at det måtte kunne lade sig gøre når man kan købe Oatly’s – Jeg synes bare den er møg dyr. Det kunne være et rigtigt godt og billigt alternativ til dem der måske prøver at undgå soya 🙂
Håber på at høre fra dig!
MVH Tone
Hej Tone 🙂 Jeg har faktisk testet i et helt simpelt forsøg på at syrne havremælk. Det bliver ikke til noget! Hvis du kigger på Oatlys Havregurt Oatlys Havregurt så er det både olie og kartoffelstivelse i. Dvs. de bruger nogle ingredienser til at fortykke den med, altså ‘snyder’ lidt 🙂 Men nøddemælk burde faktisk kunne lade sig gøre, så det må jeg lige kaste mig ud i på et tidspunkt så sojaskeptikerne også kan få fornøjelsen af yoghurt 🙂
Vh Nina
Hej Nina,
Har du prøvet at tilføje forskellige smag til din færdige yoghurt? Jeg tænker f.eks. blendede bær, flydende vanilje, etc. Kan man det eller kan man “kun” lave den med en neutral smag? 🙂
Vanilie, ville være en super god idé at røre i til sidst 🙂 Jeg har ikke selv prøvet, men moden frugt som mango, jordbær og andet (evt. først blendet med noget sødt som agavesirup) ville sikkert være lækkert at røre i. Det kan dog nok godt gå hen og blive lidt mere tyndtflydende kunne jeg forestille mig.
Vh Nina
Har haft overvejende god succes med denne yoghurt – den smager og dufter rigtig godt og har fået en fin kosistens – altså bortset fran at den er blevet lidt grynet.. Hvad kan man gøre for at udbedre det og ikke mindst for at undgå det? Har været meget forsigtig helevejen i gennem og fulgt opskriften til punkt og prikke. Beholderen blev pakket ind i et viskestykke og en dyne – som for inden var blevet varmet op af den skoldede beholder.. Men temperaturen har selvfølgelig ikke været konstant og er i løbet af de 24 timer faldet til stuetemp.. Har den været for kold så?
Vh
Det kan være 🙂
Vh Nina
Hej Nina
Tak for en vildt spændende og inspirende blog.
Jeg har lige købt det anbefalede flydende mælkesyre som du anbefaler under din creme fraiche – vil anvende det til at lave yoghurt med i stedet for tabeletter, men er i tvivl om hvor mange ml. jeg skal erstatte de 2 tab. med.
Hilsen Anni
Hej Annie, tak for rosen 🙂 Du kan ikke bruge mælkesyre til at lave yoghurt, det skal du bruge mælkesyrebakterier til. Mælkesyre er den syre som mælkesyrebakterierne producerer. Du kan fx også bruge mælkesyren til at smage min nye lækre smøropskrift til eller skrue op for syren i din hjemmelavede yoghurt.
Vh Nina
Tak for en virkelig fin beskrivelse. Men hvornår skal man tilsætte agavesirup?
Hej Lene, det skal man samtidig med mælkesyrebakterierne 🙂
Det var heldigt 😉 Så har jeg gjort det rigtigt. Er meget spændt på min første hjemmelavede yoghurt som skal ud af varmekassen om 1 time
Uh, jeg håber, at det er gået godt? 🙂
Hej Nina,
Har du prøvet med sojakakao? 🙂
Nej, men det lyder virkelig sjovt =) Og det burde kunne lade sig gøre at få det tykt.
Jeg må prøve 🙂
Kan man forresten fryse en smule ned, så man ikke skal lave yoghurt hele tiden, for at have noget at brygge videre på? 🙂
I princippet bør mælkesyrebakterierne kunne overleve frysingen. Dog vil konsistensen være lidt mærkelig efter optøning. Det er derfor jeg slev bruger mælkesyrebakterier, for de er langtidsholdbare, og så har man altid en starterkultur liggende 🙂
Vh Nina
Det kan man – frys 2 spsk ned fra gang til gang og tilsæt så optøet når du vil lave din næste portion frisk youghurt..selvom det ser underligt ud i konsistens så dur det udemærket. mælkesyrebakterierne vågner op når de optøs.
Hvis det fungerer så er det rigtig fint – min research siger bare, at det kan være sværere at holde mælkesyrepopulationen talrig nok til at ‘tage fra’ den forrige produktion som man typisk gør med mælk. Så hvis yoghurten bliver tyndere og tyndere fra gang til gang kan det være årsagen 🙂
Vh Nina
Hej Nina
Kan man lave din yoghurt med kokosmælk i stedet for soyamælk?
Har boet i udlandet og nydt masser af vegansk kokosyoghurt, og har herhjemme efterhånden haft mange fiaskoer med den hjemmelavede slags fra diverse net-opskrifter.
Dine opskrifter er altid super lækre og bullet proof – kan man ønske en opskrift på kokosyoghurt? 🙂
Hilsner Mette
Det er noget af det jeg vil se nærmere på 🙂 Du kan i hvert fald ikke regne med bare at erstatte mælken her i opskriften med kokosmælk og få samme gode resultat.
Nina
DET vil jeg glæde mig til at læse om din version af! Det smager jo så sindssygt godt – syrligt og kokos på samme tid. Mums!