Jeg er blevet utroligt begejstret for hampemælk, som både er sundt og lækkert og billigt og hurtigt at lave. Det er en alsidig ‘hverdagsplantemælk’ som nemt bliver rutine at lave, især fordi du ikke behøver at sie den. Og takket være topmoderne PlantePusher-teknologi kan du – uden særlige ingredienser – lave den, så den ikke skiller. Hvabbehar?!
Derfor er hampemælk (måske) den bedste plantemælk:
Billig (se nedenstående Excell-ark for at finde DIN pris
)
Hurtig og nem at lave
Smager dejligt! Mild, nøddeagtig, cremet
Påvirker ikke blodsukkeret negativt
Sundt. Protein, omega3 mm – se selv her
Glutenfri/sukkerfri/sojafri/nøddefri aka allergivenlig
Bliver ikke slimet … som visse hjemmelavede plantemælk (I’m looking at you, havremælk
)
Kræver ikke iblødlægning
Kan laves af lagervarer. Så når du står søndag morgen og opdager at der ikke er mælk til cornflakesene … Bingo – hampemælk om 5 minutter!
Skal ikke sies. I modsætning til de fleste andre plantemælk, kan du slippe afsted med at bruge den direkte fra blenderen uden at si den igennem et ostelærred. Yas!
Min favorit: Minimalt med opvask/rengøring bagefter
Fungerer både som sød og ‘neutral’ mælk
For at se hvilke begrænsninger jeg oplever kig længere nede.
Den er helt perfekt på havregryn og cornflakes, et glas velsmagende mælk, på varm grød, som kold eller varm (men ikke kogende) kakao eller som her hældt over kakao-isterninger en solskinsdag på terassen:

Hvad koster det at lave sin egen plantemælk?
Det kommer naturligvis an på hvor meget du giver for råvaren. Når jeg bruger min opskrift, så kan jeg lave den for 10-12 kr. per liter. Jeg har lavet nedenstående oversigt, hvor du kan se prisen, der jo afhænger af to ting:
- Hvad du betaler for afskallede hampefrø
- Hvor mange frø, du bruger, når du laver hampemælk
Nogle opskrifter bruger 2-3 dl hampefrø, og så bliver 1 L plantemælk pludselig rigtig dyr. I disse tider! Tsk tsk tsk….

Forestil dig, at du køber Urtekrams dyre hampefrø, der koster 280 kr. per kilo – og så bruger 2-3 dl i din opskrift. Vær så artig: Plantemælk til ~50 kroner literen
Til den pris forventer man da, at den som minimum laver sig selv.
Sådan laver du plantemælk, der ikke skiller
Jeg har to tips til dig, som gør, at du kan lave hampemælk, og andre, ikke skiller. Ligesom mælken herunder til venstre. Der vil stadig være nogle partikler der falder til bunds (lidt ligesom i plantemælk, du køber – det er derfor de skal rystes). Men du får primært en flot glat mælk. Der er nogen, der synes, at det ser lidt mere appetitligt ud. Og jeg må indrømme, at jeg også bilder mig ind, at den føles mere … ‘emulgeret’ på tungen, når den drikkes.
Du kan vælge at drikke selve mælken (til venstre) som den er. Det vil sige den øverste ‘tynde’, silkeglatte mælk for sig, og så bruge den sidste 3/4 dl som en tyk, lækker hampefløde/creme. Eller du kan ryste den kort og så få det hele med som mælk. Sådan bruger jeg den som regel. Og mine sundhedsanprisninger bygger da også på, at du drikker det hele uanset om det er på den ene eller den anden måde.

Mælken til højre er lavet ligesom alle andre opskrifter du finder på hampemælk: Koldt vand og alle ingredienser blendet på én gang. Efter kort tid vil den uundgåeligt skille. Sådan arbejder vi ikke her på PlantePusherne 😎 Begge mælk herover ser ganske vist fuldstændig ens ud efter en kort rystetur. Hvorefter den til højre langsom vil skille igen …
Hampemælk – der ikke skiller – på 5 minutter
INGREDIENSER
- 1-1,25 dl afskalllede hampefrø (Brug en god kvalitet hampefrø, som smager godt i sig selv, da det jo er dem der bestemmer smagen af din færdige mælk – se note*))
- 10 dl vand (ikke koldt!)
- 1 mikromy salt
Eventuelt sødme
- 3 dråber stevia (eller tilsvarende af dit foretrukne sødemiddel. Kan sagtens udelades, da hampemælk i sig selv smager dejligt – også neutralt.)
SÅDAN GØR DU
- Start med at lave 10 dl godt lunkent vand. Jeg plejer at koge 2-3 dl og så blande op med koldt så jeg har 10 dl i alt.(den præcise temperatur er ikke vigtig. Alt mellem ca. 40°-70° kan bruges)
- 1. blendning: Kom alle hampefrø, salt og eventuelt sødemiddel i blenderen.
- Hæld også 1dl af dit varme vand i blenderen, så det kun lige dækker frøene. Blend nu massen til atomer.
- 2. blendning: Når første del er blendet helt cremet, kan du lige så stille og roligt hælde resten af det lune vand ned i blenderen, mens den kører. Når alt vandet er hældt i, behøver du kun lige at blende kort, så er mælken færdig.Du behøver ikke hælde i tynd stråle, som når du emulgerer en mayonnaise. Men jeg synes resultatet bliver lidt bedre på denne halv-langsomme måde, end hvis man blot hælder alt i på én gang.
- Kom den færdige hampemælk beholder/e, men lad endelig den sidste lille sjat med sorte skaller blive tilbage i blenderen. Køl ned og nyd!
Opbevaring
- Passende beholder/e: Noget, der er nemt at ryste kort inden brug, samt at hælde af. F.eks. glasflasker/krukker med tætsluttende låg eller en smoothie-shaker med hældetud. En bred åbning gør det muligt at skovle cremen på bunden op – og at rengøre flasken nemt. Mælken holder nemt 4 dage på køl og med god renlighed muligvis også 5-6 dage.Rystes før brug for at få alt indhold med. Eller hæld forsigtigt indtil du til sidst kun har den lækre creme/fløde på bunden tilbage.
TIPS & NOTER
Er hampemælk den sundeste plantemælk?
Det er i hvert fald en virkelig god kandidat. Her kan du se hvilke næringsstoffer, der er i bare 1 glas (2dl) ufiltreret hampemælk, såfremt der er brugt 75 gr. hampefrø pr. liter mælk. Jeg har brugt min til-formålet-favorit-app Chronometer. Procenten angiver andel af Nordiske Næringsstofanbefalinger. Se f.eks.: Over 5 gr. protein! Samt rigeligt omega3 og meget andet godt:

Sammenligning af næringsindhold i plantemælk
Her kan du se sammenligningen med en række andre plantemælk – og komælk. Jeg har fået lov at låne diætist Maria Feldings oversigt, som er lavet i forbindelse med udgivelsen af bogen Grønne spirer om Vegansk mad til børn. Og så har jeg tilføjet ufiltreret hampemælk yderst til højre. Og den klarer sig rigtig godt i sammenligning: Hampemælk ligger f.eks. højt på protein, lavt på mættet fedt og masser af kalium. Desuden ligger det jo tårnhøjt på omega3 i forhold til de andre. Men fremgår ikke tydeligt af skemaether, da indholdet i de andre generelt ligger så lavt, at det ikke har været værd at tage med (ku’ du mærke min dis?). Indholdet af calcium i alle plantemælk både købt og hjemmelavet er tilsat. Det kan du også nemt vælge at gøre hvis du vil, jeg skriver i opskriften hvordan.
(Der er ligesom ovenfor brugt 75 g Hampefrø pr. 1 l mælk. På den måde svarer indholdet i 1 dl ufiltreret mælk herunder til indholdet i 7,5 g hampefrø)

Hampemælkens begrænsninger
Okay okay, træerne vokser måske ikke heeeelt ind i himlen. Ahem:
❌Du skal lave den selv (men hey, græd mig en flod, sådan er det altså med så meget her i tilværelsen – ikke mindst hjemmelavede ting).
❌ Hampemælk har nogle begrænsninger når det kommer til at blive brugt i meget varme ting. Det er ikke et problem hvis jeg laver varm kakao af den (65°C). Men hvis jeg hælder den i en kop nylavet te, vil den skille. Præcis hvor grænsen går mellem de to temperaturer ved jeg ikke. Men hvis du vil bruge den til kaffe vil nok være en ide at prøve atvarme mælken op først og/eller vente til kaffen og har stået lidt (Da jeg ikke drikker kaffe ved jeg simpelthen ikke hvordan det vil fungere. Nogen, der vil teste og komme med en tilbagemelding?) Men der er risiko for, at kaffens syrlighed i sig selv vil få få hampemælk til at skille, ligesom det sker med visse købe-mælk.
❌Og ja hvis du drikker den uden at si den, men blot ryster den, så er den som udgangspunkt ikke helt ‘glat’ som siet eller købt mælk. Men da frøene er meget blødere end f.eks. mandler, så bliver de nemmere blendet helt i smadder. Prøv det og lad mig høre om jeg bare er fortabt whole foods-tosse uden kontakt til den virkelige verden. Men hvis du lader mælken stå lidt og bundfælde, så får du faktiske den smukkeste, hvide, silkeglatte mælk, som ses på billedet herunder. Og den er netop er præcis lige så glat som den, du køber, men smager af meget mere 👇





Skriv et svar