Hjemmelavede instant cup nudler er en super hyggelig og nem ting at lave. De er lækre enten til frokost, madpakke eller som snack.
Indhold
- Mine to versioner
- Sådan laver du kopnudler
- Hvilke nudler kan bruges til cup nudler?
- OPSKRIFT
- Forslag til beholdere
- Er cup nudler sunde?
Her er mine to bud på super lækre hjemmelavede nudler
Jeg har lavet ikke bare én opskrift, men to. Jeg kan ikke blive enig med mig selv om hvilken der smager bedst. Så i helt tilfældig rækkefølge for du dem her:
1) Peanutbutter og kokos går helt fantastisk sammen. Og med ingefær, karry og en masse andet godt bliver det her til en himmelsk mundfuld, der dufter lidt af thai-mad:
2) Den næste er smagt til med blandt andet miso og svampe. Den er spækket med smag og er mindst lige så lækker. Vi kunne kalde den Japan-inspireret:
Her er alle ingredienserne, men du kan selvfølgelig erstatte med det du har i køleskabet. I stedet for bønner kan du f.eks. bruge tofu, kikærter og lignende.
Sådan laver du kop nudler
Det er vistnok Hugh Fearnley-Whittingstall (altså ham fra River Cottage) der har fundet på idéen med at lave hjemmelavede cup noodles. Det er nemt at freestyle dem udfra følgende:
- Brug gerne forkogte nudler
- Grøntsager, som også kan spises ukogte, skæres fint
- Tilsæt smagsgivere
- Kom alt i en varmebestandig beholder med låg
- Overhæld med kogende vand
– og nyd!
Hvilke nudler bruges til cup nudler?
Du kan bruge mange forskellige nudler til instant nudler men nogle skal dog koges først. Det kan være en idé at vende lidt olie i nudlerne hvis de skal opbevares på køl tilberedt i nogle dage. Så klistrer de ikke sammen.
Nudler der skal tilberedes på forhånd:
-
Risnudler/vermicelli
Skal tilberedes på en lidt speciel måde: Kan enten lægges i blød i 20 minutter. Dryp af. Eller læg i blød i kogende vand indtil de er aldente – skyl med koldt vand og dryp af.
-
Fuldkornsnudler
Ses på billederne af mine svampe/miso cup noodles herover.
Nudler der (måske) kan bruges direkte fra pakken
Resultatet vil afhænge af hvor kogende vandet er når du hælder det over. Og om resten af ingredienserne er helt køleskabskolde. Men nudler med meget kort kogetid er:
-
Udon-nudler
-
Ramen-nudler
Desuden findes:
-
Shirataki/kelp-nudler
De meget specielle tang-nudler med nul kalorier. Kan spises direkte fra pakken.
Sidst men ikke mindst selvfølgelig
-
Almindelig kogt pasta
Vælg fuldkorn for at gå de mest mættende og sunde cup nudler. Se også vores store glutenfri pasta-guide.
Kop nudler er perfekt som food prep. Så lav gerne et par ekstra.
2 x kop nudler - med masser af smag!
INGREDIENSER
- 50-60 gr nudler uden æg f.eks. Fuldkornsnudler - risnudler - shiratakinudler (tørret vægt (læs i indlægget hvilke typer der kan bruges))
1 ~ SVAMPE & MISO
- 1 håndfuld frisk spinat (eller bok choi)
- 2 champignoner (eller andre svampe)
- 5 cm forårsløg (eller lidt rødløg)
- 1 lille gulerod
- 2 skiver rød peberfrugt
- 2 tynde skiver af en lille øko citron
- 1 tsk god grøntsagsbouillon (herhjemme sværger vi til Morga som er fedtfri - eller Herbamare)
- 1 tsk miso (kan erstattes af endnu en 1/2 tsk bouillon)
- 1/2 dl afskallede edemame bønner eller ærter (skal optøs inden der hældes kogende vand over)
- 1 tsk friskrevet ingefær
Bonus-ingredienser - dem som sagtens kan undværes, men gør det hele lidt sjovere
- 1 tsk lys/hvid tahin
- 1 håndfuld frisk koriander
- Lidt chili pasta (hvis du kan lide det stærkt)
2 ~ PEANUTBUTTER & KOKOS
- 2 spsk groft kokosmel (eller 2 tsk kokossmør ikke kokosolie)
- 1/4 tsk mediumstærk karry (eller 1 tsk karrypasta)
- 2 champignoner (eller andre svampe)
- 5 cm forårsløg (eller lidt rødløg)
- 1 lille gulerod
- 1 par sukkerærter
- 1 lille buket broccoli (eller blomkål)
- 2 tynde skiver økologisk citron (lille)
- 1 tsk god grøntsagsbouillon
- 2 tsk peanutbutter
- 1/2 dl kogte kikærter (eller 1 lille håndfuld tofutern)
- 1/2 tsk friskrevet ingefær (eller lidt tørret)
SÅDAN GØR DU
Forkog evt. nudlerne
- Det er ikke alle nudler der bliver tilberedt nok ved at blive overhældt med kogt vand. I så fald må du koge dem først. Hæld vandet fra og lad dem køle hvis ikke kopnudlerne skal spises med det samme.
Forbered grøntsagerne
- Skær ting som løg, svampe, broccoli i super tynde skiver og peberfrugt i tern. Riv gulerødder groft eller skær julienne.
Saml grønt og nudler i beholder
- Kom først nudler i glassene og fyld så resten af ingredienserne på nogenlunde i den rækkefølge de nævnes i opskriften. Smuldr bouillonen ud, så den nemmere opløses i vandet - pres bare til for at få plads til det hele. Kom låget på og stil på køl hvis den ikke skal bruges med det samme.
Servering
- (tag den fra køl nogle timer før så den ikke er iskold)Ved servering, overhældes kopnudlerne med kogende vand indtil det dækker. Rør rundt, sæt låget løst på og lad det stå og trække 5-10 minutter.
- Åbn glasset forsigtigt, rør grundigt rundt så al smag blandes, lad den dampe af et par minutter og nyd 🙂
TIPS & NOTER
Hvilke beholdere kan bruges?
Til billederne har jeg brugt et patentglas Husk at bruge tætnings/paknings-ring.
Du kan også bruge større glas fra madvarer du køber.De låg der hører til de fleste glas som vi køber fødevarer i er coatede med bisphenol A. Derfor vil jeg personligt ikke ryste bøtten når der er vand i, men bortset fra det, kan de altså sagtens bruges.
Hvis du har adgang til engangsbægere med låg kan de selvfølgelig også bruges. Bemærk at de som regel er coatede med dejlige fourstoffer.
Er du så heldig at eje en af de der populære termokopper er den selvfølgelig et oplagt valg.
Er cup nudler sunde?
Ah ja. Himmelske købe-kopnudler – sært dragende og frastødende på samme tid. Det er jo som at skyde E621 direkte ind i nervesystemet …. Og nej jeg food-shamer ikke. Men det gør de ovre på TÆNK og hos Hjerteforeningen.
Købe-kopnudler kritiseres primært for det tårnhøje indhold af salt og fraværet af egentlig næring. Tilfredsstillelsen kommer primært fra salt og smagsforstærkning.
Når du laver dem selv DIY-style kan du sagtens få en masse smag og lækkerhed uden at proppe dem med salt. Der er ingen tvivl om at en hjemmelavet version er sundere end dem du kan købe.
Stine
Det ser super lækkert ud! Hvor har i købt jeres beholdere/glas? De er så flotte!
Mvh Stine 🙂
Nina, PlantePusherne
Det er ældre patentglas jeg vist har købt på loppemarkeder 🙂
Vh Nina