I sensommeren 2015 blev jeg spurgt om PlantePusherne ikke vil ville bidrage med en opskrift til en international e-kogebog lavet på foranledning af den italienske organisation Lunedi no Meat (Meatless Monday Italia) svarende til vores danske organisationer Kødfri Mandag og MeatFree Mondays Danmark. Kriteriet var en vegansk/vegetarisk opskrift som kunne repræsentere den danske madkultur. Initivtageren Francesca(akaVeggie-ssima La Green Chef på facebook)s idé, var nemlig at samle repræsentative opskrifter fra hele verden for at i anledning af COP21 i Paris 2015 sætte fokus på hvordan begrænsning af kødkonsumptionen har en stor indflydelse på reducering af drivhusgasserne. Det foregik under sloganet
Less meat = less heat
(Bemærk at pertileder Uffe Elbæk, deltog i ovenstående paneldebat i Paris – hvilket muligvis forklarer hvorfor han ikke havde mulighed for at deltage, da vi samme weekend leverede maden til Alternativets julefrokost 😉 ). Eftersom der findes to Meatfree Mondays pendanter i Danmark har vi faktisk hele 2 opskrifter med. Underskønne Paloma Alves har nemlig bidraget på vegne af Meatfree Monday Danmark mens PlantePusherne repræsenterer parallelorganisationen Kødfri Mandag.
Det blev til en lille fin e-kogebog, med opskrifter fra i alt 31 lande. Det er vel at mærke frivillige der står bag både opskrifter og billeder. Så det kan være en god idé at se det som et studie i global madkultur fremfor en decideret coffee-table book 😉
FORORD AF SIR PAUL McCartney
Som mange af jer sikkert ved, er ingen ringere end Sir Paul McCartney med familie, folkene bag kampagnen Meatfree Mondays i Storbritanien. Han har derfor skrevet forord til selve kogebogen og var også aktiv omkring COP21 ved at sætte fokus på madens betydning for klimaet. Han skrev bla. om emnet i et åbent brev til Premiereminister David Cameron og lavede denne video-hilsen til de delegerede ved COP21:
Jeg tilbød min populære Frækkedelleopskrift til prrojektet eftersom det er en af mine mest gennemarbejdede og roste opskrifter og samtidig et super godt vegansk alternativ til en af de mest populære danske retter – frikadeller. Så jeg oversatte opskriften og tog nye, friske billeder (- hele 3 gange! Det lykkedes mig nemlig at fejlindstille mit kamera og SLET ikke kunne forstå hvorfor billederne blev ved med at være grynede gennem hele to photoshoots 😀 )
Men 3. gang blev lykken gang og layouteren valgte dette billede til bogen og jeg er meget tilfreds. Vi havde et kæmpe bed med den spiselige hjulkrone (Borago Officinalis) der blomstrede og de klæder virkelig frækkedellerne.
Kogebogen og kostens store betydning for klimaproblematikken blev præsenteret ved COP21 i december sidste år og nu er den endelig klar til udgivelse. Jamen er det ikke? Jo, det er da mine frækkedeller på forsiden. For en god ordens skyld skal jeg lige gøre opmærksom på at visse af opskrifterne er vegetariske og ikke veganske, men mon ikke de sidste kan veganiseres? (Okay, Luxenburg bliver en udfordring, men ellers). Har du nogle udenlandske venner, der spørger hvad man spiser i Danmark, så send dem forbi siden her så de kan få den engelske udgave af frækkedellerne. Er du nysgerrig på hvordan ‘kødfri mad’ ser ud i resten af verden? Så kig med:
DOWNLOAD E-KOGEBOGEN GRATIS HER
Skriv et svar