Jeg har været så forbandet heldig at få lov at dele den her opskrift på bloggen! Det er ikke min egen. Den er lavet af Maja som engang havde bloggen Foranderligt.dk, der desværre er lukket.
Majas veganske æbleskive-opskrift
Jeg kan stadig huske første gang mine øjne faldt på opskriften for efterhånden et par år siden. Den var tydeligvis i en liga for sig. En gennemarbejdet kvalitetsopskrift på perfekte veganske æbleskiver med masser af tips og tricks til at få et godt resultat. Det her lyder fuldstændig som min egen tilgang til opskrifter. Der bliver opstillet en række krav, der researches, der eksperimenteres og der sættes først punktum når missionen er fuldført:
Jeg er lidt sådan én, “hvis ikke du er tilfreds, så må du jo gøre det selv”-typen. Og efter at have prøvet adskillige okay opskrifter, der resulterede i nogle gange hule, eller dejede, smagsløse æbleskiver, så lavede jeg min egen (Kender! – PP). Ja sgu! Jeg er til æbleskiver der er sprøde udenpå, der ikke kræver opfyldning under bagningen, der ikke er alt for søde, som er runde, som kan indeholde æbler og som har en snert af krydderi. Der er mange måder at lave æbleskiver på. Hvis du som jeg har søgt på gammeldags æbleskiver, er du måske også stødt på sætninger som at “rigtige” æbleskiver er bagt med piskede æggehvider og er stegt i kropsfedtet fra en gris. Ja, de er tilmed med æbler. Og svesker hvis du spørger en sønderjyde.” – Maja
Hun havde ovenikøbet illustreret med en masse informative billeder af processen 💪🏽 (som godt nok vendte på højkant, men hey – man behøver ikke at være tekniknørd for at lave en god opskrift 😜). Det er også Majas billeder du ser i indlægget.
Eftersom der stadig er efterspørgsel på opskriften tilbød jeg (læs: tiggede jeg om) at lægge opskriften her på PlantePusherne. Jeg har kun set positive tilbagemeldinger fra folk der har lavet den.
Tips og tricks til perfekte æbleskiver
Kuglerunde æbleskiver er ikke noget man lige laver med bind for øjnene og med venstre hånd. De kan god drille og kræve lidt øvelse hvis de skal blive rigtig flotte. Men heldigvis har Maja en masse gode råd, så du forhåbentlig kan opnå et godt resultat på den her side af jul. Og uanset resultatet, så husk at det er det indre der tæller ♥️
Så lad os bare kaste os ud i det – Maja skriver:
1
Brug sojamælk – pga. proteinindholdet – og sørg for at tilsætte syre i form af f.eks. æblemost/citronsaft/(lidt) æblecidereddike. Den kombination gør at mælken koagulerer og tykner. Hvis du prøver med anden plantemælk og det lykkes, så smid gerne en kommentar. 🙂 (EDIT: Som bekendt fra mine opskrifter på hhv. mandelkærnemælk og mandelyoghurt, så koagulerer mandelmælk ved tilsætning af syre. Derfor vil neutral mandelmælk være et godt bud på erstatning for soja – PlantePusherne)
2
Æbleskiver med æble: Hvis du vil bage med æblestykker i æbleskiverne, så putter du et stykke æble på 1×1 cm ned i æbleskiven, så snart du har fyldt hullet med dej. Du skal presse den godt ned, så den bliver dækket af dej. Vend så snart æbleskiven har fået stegeskorpe.
OBS: Æblerne danner damp og du kan derfor opleve at æbleskiven bliver lidt klæg i midten. Steg evt æblerne i lidt smør og kanel inden du putter dem i æbleskiverne.
3
Hav udstyret i orden: Brug et spidst redskab (strikkenål, spids kniv) og noget til det vende rundt med (teske eller lignende).
Find også en passende kande eller stor sovseske med hældetud som du nemt kan dosere med når du hælder. Ellers bliver dit komfur hurtigt smut grundigt ind i æbleskivedej 🥳
4
Sørg for god temperatur: Jeg bager til den varme side, på middelvarme.
5
Lav altid en enkelt test-æbleskive først:
Er dejen for klæg? → Brug mere mel.
Er dejen for tør? → Brug mere mælk.
Mangler der krydderier efter din smag? → Tilsæt flere …
6
Bageteknik:
- Lad så vidt muligt dejen være i panden, inden du vender dem første gang: Du skal ikke prikke mere i dejen end højst nødvendigt. Lad dem danne en god skorpe – men stadig skal de være flydende i midten – inden du vender dem.
- Din æbleskive må gerne være hamrende grim og have dej ud til alle sider; du kan sagtens stoppe det hele med ned, når du vender æbleskiven.
- Hvis det kikser når du vender, kan du altid tilføje mere dej, inden du vender æbleskiven igen.
- Vend gerne ofte, så får skiverne en finere form.
- Bag med rigeligt smør, da det er vigtigt for at få en sprød kant.
- Æbleskiven er færdigbagt, når der ikke hænger dej på strikkepinden, eller når du kan høre den er “hul” indeni, hvis du banker let på den.
Hav tålmodighed! – det er de færreste, der lykkes med perfekte æbleskiver første (eller anden?) gang …
Veganske æbleskiver – de bedste!
Redskaber
- Æbleskivejern
- Strikkepind, grillspyd af træ el. lign.
- Kande – eller andet – med hældetud, til at dosere dejen
INGREDIENSER
- 10-12 gr gær (ca. ¼ pakke)
- 4 dl neutral sojamælk (*)
- 1/2 dl smeltet plantesmør (f.eks Naturli’ smørbar, smørbar BLOK eller Violife)
- 1 spsk æblemost eller -mos
- 4 dl hvedemel
- 1/2 dl rørsukker
- 1 tsk vanillesukker (brug en god kvalitet – eller kornene fra 1 vanillestang)
- 1 tsk stødt kardemomme (rygtet siger, at det er liiige i underkanten, så brug evt. mere, for at være sikker på kardemomme-smag)
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk natron
- 1/2 tsk bagepulver
- Plantesmør til stegning (feks. smørbar eller smørbar BLOK eller Violife)
Eventuelt
- 1 æble (hvis der skal æble i, se noter)
- 1 tsk fintrevet øko-citronskal
SÅDAN GØR DU
Lav dejen:
Først det våde …
- Lun plantemælken. Den skal kun lige være fingervarm. Smuldr gæren heri og rør til den er opløst.
- Tilsæt det smeltede smør og æblemosten – og evt. citronskal
… og så det tørre
- Bland de tørre ingredienser sammen i en skål for sig: Mel, sukker, vanille, kardemomme, natron, bagepulver, salt.
- Bland nu de våde og de tørre ingredienser. Pisk gerne luft i dejen med el-pisker. Dejen skal være lidt til den tykke side.
Lad dejen hæve
- Dejen stilles på køl et par timer eller et lunt sted mindst 1 time. Herefter vil den være hævet godt og have en ret klistret og luftig konsistens.
Bag æbleskiverne
- Start med at slå dejen ned igen – ellers risikerer du flade æbleskiver.
- Kom en god klat plantesmør i hvert æbleskivehul på panden. Hver gang! Lad det bruse op og falde ned igen, inden du kommer dej i.
- Brug en lille kande, stor sovseske eller andet som er nemt at hælde fra og kom dej i hullerne. De skal fyldes helt eller næsten helt op.Du vil opleve at dejen hæver op over hullerne, men det er okay.
Sådan vendes æbleskiverne
- Lad æbleskiverne få skorpe inden du begynder at rumstere rundt med dem.Så snart æbleskiven har dannet stegeskorpe og den stadig er flydende i midten, så vender du den rundt:Stik en tynd strikkepind vandret/skråt ind* så du får et godt tag i den skorpe der er dannet og drej æbleskiven rundt. Det skal gerne gøres i en nogenlunde hurtig bevægelse.
- Lad den derefter stege sig gylden. Og vend – gerne flere gange, så alle sider er gyldne og tag dem så af. 🙂Du må godt tilsætte lidt mere dej hvis der opstår huller …
- Fortsæt med at tilsætte mere fedtstof i hullerne og fyld dem med dej igen.
NB: Når dejen i skålen hæver op igen undervejs, så slå den ned ved at røre rundt og “sæt den på plads” 😉 inden du tager fra den.
TIPS & NOTER
- Lad så vidt muligt dejen være i panden, inden du vender dem første gang: Du skal ikke prikke mere i dejen end højst nødvendigt. Lad dem danne en god skorpe – men stadig skal de være flydende i midten – inden du vender dem.
- Din æbleskive må gerne være hamrende grim og have dej ud til alle sider; du kan sagtens stoppe det hele med ned, når du vender æbleskiven.
- Hvis det kikser når du vender, kan du altid tilføje mere dej inden du vender æbleskiven igen.
- (Jeg kan godt lide at stikke strikkepinden ind tværs igennem i den ene side, så jeg får fat to steder i æbleskiven. Så er der ligesom mere kontrol når dem vendes – PlantePusherne)
- Vend gerne ofte, så får skiverne en finere form.
- Bag med rigeligt smør, da det har betydning for sprød kant.
- Æbleskiven er færdigbagt når der ikke hænger dej på strikkepinden, eller når du kan høre den er “hul” indeni, hvis du banker let på den.
Er dejen for klæg? → Brug mere mel. Er dejen for tør? → Brug mere mælk. Mangler der krydderier efter din smag? → Tilsæt flere …
Held og lykke! Skal du bruge flere opskrifter til jul? Jeg har en hel julekategori og hvis du bare vil have opskrifterne til en vegansk juleaften har jeg lavet et dejligt overskueligt indlæg her.
Tak til Maja for den gennemarbejdede opskrift 😘 og god jul fra mig 🤶🏼
Karen
We can’t all eat eggs in my family, so these were great for us! Taste like normal æbleskivers. We even made a gf batch which were a little gummy, but fine when they cooled a bit. They froze well, reheated in oven for a bit. So fun to make during the Christmas season, my 4 year old still asks for them often. Thank you!
Nina
Yay good to know – thanks for the feedback *<:-) All the best! Nina
De BEDSTE❣️❣️❣️æbleskiver🥰
Tusind tak <3 <3
Og er det i øvrigt ikke bare lækkert at hedde Nina!?
Kh Nina
Superlet og lækkert
Dejligt at høre <3
Kh Nina
Mærkelig opskrift… Jeg tror ikke, at jeg før har set en opskrift med gær OG bagepulver…
Jeg må indrømme, at det fik mig til at søge efter en anden opskrift….
Ok 🤗
Bh Nina
So you are a man or woman?
Yes – very much indeed!
Thanks for asking.
All the best
Nina
Super opskrift, dejligt den er tilbage på nettet
Tak for meldingen 🙏🏻😊
Kh Nina