Du har sikkert hørt om grønkålschips, men rosenkålschips?! Stay with me. Du vil sikkert blive lige så glædeligt overrasket som mig 🙂
Personligt bryder jeg mig ikke synderligt om smagen af rå kål (ja det var lidt ufedt da jeg var rawfooder). Men har jo oplevet, hvordan tørring gør et eller andet magisk ved kålsmagen i f.eks. grønkålschips. Så da jeg faldt over en opskrift på rosenkålschips forleden, øjnede jeg muligheden for at kunne smovse en masse super sund rosenkål camoufleret som chips. Således afprøvet, blev jeg vildt begejstret!
De smager super godt. Sprøde, delikate små guldklumper som du bliver belønnet med for din indsats med at pille, pille, pille bladene fra rosenkålene.
Jo større dine rosenkål er jo nemmere er det at lave chips af dem. Her er et par ordentlige basser! Helt så store behøver de altså ikke være …
Hvis du ikke kan få nok af blad-chips, så har jeg altså også en opskrift på chips af ramsløg som er meget populær.
Sprøde rosenkålchips – 3 lækre udgaver af chips af rosenkål
INGREDIENSER
- 250 gr hele rosenkål (bliver til ca. 130 gram ribbede blade)
#1 Den simple – røres sammen
- 1,5 spsk olivenolie
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk friskpresset citronsaft (eller æblecidereddike)
- friskkværnet sort peber
#2 Creamy tahin – røres sammen
- 4 tsk lys/hvid tahin
- 1 tsk mellemstærk dijon sennep
- 1 tsk citronsaft
- 1/2 tsk salt eller sojasauce
- 2 tsk vand
#3 Solsikkekerner og tomat – alt blendes cremet
- 1 dl solsikkekerner
- 50 gr tomat (svarende til en lille én eller en squis ketchup eller mosede tomater fra konserves.)
- 1 spsk gærflager
- 1 dl vand
- 1 tsk fintrevet øko-citronskal
- 1 tsk friskpresset citronsaft
- 1 tsk miso (lys eller mørk – eller sojasauce)
- friskkværnet sort peber
#3 egner sig bedst til dehydrator fremfor ovn
SÅDAN GØR DU
Pil bladene fra rosenkålene
- Rosenkålene er mest medgørlige hvis de har ligget i stuetemperatur et par timer og afgivet fugt, så er de mindre spændstige og knækker ikke så nemt. Skyl dem og tør dem i et viskestykke.
- Start med at ‘nulre’ rosenkålen hårdt mellem hænderne som om du rullede konfekt på en meget aggressiv måde (det løsner bladene lidt fra hinanden). Skær en halv centimeter af stokken så du nemt kan fjerne de yderste blade og lægge dem i en skål. Skær så et par millimeter mere af stokken og fjern så de næste løse blade. På den måde undgår du også at få det allernederste tykke del af bladene med (der, hvor de sidder fast på stokken). Det er nemlig tykt og bliver sejt når det tørres. Gentag indtil du har et lille krøllet rosenkål som nægter at afgive flere blade. Giv det evt. en nulr-omgang til så kan du måske løsne lidt flere blade.
- (Den ‘kerne’, der bliver tilbage kan du komme i en wok eller stege i ovnen med lidt olie, salt, peber og citron.)
Smør bladene godt ind
- Fordel coatingen over bladene i en stor skål. Her er det creamy tahin dressingen:
- Brug hænderne til at massere det jævnt ind overalt. Her er det solsikker/tomat der er smurt helt ind:
Bag bladene til chips
- Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir eller en tray. De må helst ikke røre hinanden. Så er de klar til at blive tørret til chips.
*VARMLUFTSOVN* De brænder hurtigt på, så HOLD nu godt øje! Jeg gav dem cirka 20 minutter ved 120° – tog dem ud, sorterede de sprøde fra og satte resten ind i yderligere nogle minutter.
*DEHYDRATOR* Giv dem 3-4 timer ved 42° til de er HELT knasende sprøde.
TIPS & NOTER
Raw, oliefri rosenkålschips
Når man laver oliefri bladchips kræver det lidt ekstra at overdøve smagen af klorofyl. Det synes jeg er lykkedes rigtig godt i min opskrift. Begge opskrifterne uden olie (#2 og #3) er (you guessed it) oliefri!
Opskriften med solsikkekerner og tomat er desuden 100% raw hvis du udelader gærflager og miso – erstat evt. med salt.
Josefine
Hvor mange grader skal det mon have i dehydrator?
Nina
Opskriften er lavet på 42 grader for at holde det raw. Men det må gerne være højere temperatur hvis du ikke har noget imod det. Så går det hurtigere 🤗
Bh Nina
Dem må jeg da prøve. Så forleden en opskrift hvor rosenkål blev brugt i smoothies.
Det lyder sundt! 😉 Jeg bruger selv kun små mængder af korsblomster (blomkål, grønkål, broccoli etc) i mine grønne juicer fordi jeg synes at det smager ret meget igennem. Men som chips synes jeg overhovedet ikke at det smager ‘kålet’. Rosenkålschips er nok også lidt mindre aggressive på klorofylfronten en grønkålschips som er de eneste jeg hidtil har prøvet 🙂