Indrømmet, brændte mandler kan snildt laves vegansk på en pande bare med sukker. Men hvis du nogensinde har prøvet at smelte ren sukker, så ved du også at det er forbundet med stor fare for liv og lemmer at gøre det. Og ganske vist smager brændte mandler virkelig (!) godt, men det gør det jo ikke nødvendigvis til en aktivitet du har lyst til at risikere dit eget og dine eventuelle børns ve og vel for.
Derfor sku du ta’ og prøve brændte mandler lavet med aquafaba. Som du ved fra mit indlæg om pensling af bagværk uden æg, så er aquafaba super til at klistre med. Idéen til at lave kandiserede mandler med det, stammer fra aquafaba-moder-gruppen Aquafaba (Vegan Meringue – Hits and Misses!) hvor der for længe siden lagt et billede op af ‘Candied Pecans’. Det har jeg længe haft lyst til at prøve. Men jeg lavede dem lidt anderledes, idet jeg synes det var lidt sværere at få al snasket til at sætte sig på mandlerne i første forsøg. Så jeg piskede aquafabaen til tykt skum sammen med sukkeret inden mandlerne blev vendt i det:
Mathias syntes ganske vist at de blev pænere, i den forrige version, hvor sukkeret bare blev rørt sammen med aquafaba uden piskning, men jeg ku ikke dy mig med at afprøve skum-metoden – når vi nu HAR aquafaba og dens fantastiske egenskaber 🙂
Når du blot rører ingredienserne sammen, så får de ikke den der hvide coating som mine har. Tilgengæld skal du arbejde lidt mere for at integreret al snasket med mandlerne undervejs i processen.
Brændte mandler (i ovn)
INGREDIENSER
Eventuelt kan du tilsætte lidt krydderier sammen med sukkeret: Kanel, chili, (lidt) røget paprika, eller måske lakridspulver hvis du er et eksperimenterende menneske.
SÅDAN GØR DU
- Forvarm ovnen til ca 150C. Forbered en stor bradepande med bagepapir i bunden.
- Kom aquafaba, sukker og krydderier (ikke salt) i en røreskål og pisk det skummende indtil sukkeret er opløst. Det tager nogle minutter. Det er ikke strengt nødvendigt at opløse sukkerkrystallerne men jeg synes det er nemmest at fordele massen hvis det gøres sådan her.
- Hæld mandlerne i skålen og rør godt rundt. Kom hele moletjavsen på bagepladen og ind i den forvarmede ovn.
- Efter ca. 10 minutter tager du bradepanden ud, rører rundt med en spartel for at fordele det hvide sukkersnask og sørge for at mest muligt er på mandlerne og ikke bunden af bradepanden. Inden du kommer bradepanden tilbage i ovnen fordeles mandlerne igen så jævnt som muligt i ét lag og saltet drysses udover. Derfor er det vigtigt at sukkermassen stadig er klistret og ikke 'bagt helt ind' når saltet drysses over - på den måde kan saltet sætte sig fast i lækre små salt-'øer'.
- Efter yderligere ca. 15 minutter kan du rode rundt i dem igen, hvis der stadig ligger kager af hvid sukkersnask mellem mandlerne. Sluk evt. ovnen og så skal de bare have 5 minutter mere.
- Hold øje med at de ikke pludselig får for meget farve mod slutningen.
Lad dem køle af før du tester - de er MEGET varme - og smager bedst nedkølede. NB de holder op med at være klistrede når de er kølet ned.
TIPS & NOTER
Brug evt. mandlerne som mandelgave (høhø). Få endnu mere jul for pengene i vores kategori med vegansk julemad <3
Maj-Brit Dupont
Hej
Jeg har en svigersøn der har nødde allergi.
Han kan tåle marzipan essens.
Har I en opskrift på falsk marzipan, I har afprøvet og synes I kan stå indfor?
Spørger fordi jeg har afprøvet en del af Jeres andre opskrifter .
Og jeg har kun haft gode oplevelser dem.
Med venlig hilsen
Maj-Brit Dupont
Nina
Hej Majbrit, nej desværre, det er slet ikke noget jeg har erfaring med 🙂 Jeg håber du finder noget!
Vh Nina
1000 tak for dig💚 super opskrift … elsker alle dine opskrifter 💚
Velbekomme!! Og jeg elsker mine læsere <3 <3