Du kan lave kondenseret sojamælk (eller mandelmælk, rismælk, kokosmælk eller…) præcis ligesom man laver kondenseret komælk. Processen indebærer at du inddamper plantemælk sammen med en form for sukker så du får en tyk, sød karamel-agtig masse også kaldet kondenseret mælk . (Vegansk) kondenseret mælk kendes især fra Dulce de Leche, men bruge også i desserter, konfekt mm. Det kunne f.eks. erstatte noget af kokosmælken og/eller agavesirupen i min hjemmelavede bounty. Du kan i princippet bruge alle slags plantemælk. Dog giver det høje proteinindhold i sojamælk en særligt ‘ægte’ fyldig, ‘flødet’ smag, så det er den mælk jeg har brugt og vil anbefale. De opskrifter jeg fandt synes jeg ikke var særligt beskrivende i forhold til selve fremstillingen og det gav lidt problemer. Derfor har jeg været mere præcis i forklaringen af hvordan jeg i hvert fald har fået det til at fungere.
Hjemmelavet vegansk kondenseret mælk
INGREDIENSER
Eventuelt
- kornene og stangen fra en halv vannillestang
SÅDAN GØR DU
- Jeg brugte sojamælk og kogetiderne angivet her er beregnet udfra det. Kogetiden og tykkelsen af den færdige kondenserede mælk vil nok variere afhængigt af hvilken type plantemælk man bruger og hvilken temperatur du lige rammer.
- Kom alt undtagen vanille i en lille gryde. Nu skal du bruge lidt tid på først at få det varmet op til kogepunktet under blid men gentagen omrøring. Så snart der begynder at være antydninger af krusninger i mælkens overflade skruer du ned og finder en indstilling på din kogeplade så den kan stå lige under simrepunktet og dampe af i et par timer. Det tog mig omkring 10 minutter at få det varmt og dernæst dampende men uden at det simrede. Hold øje og rør en gang i mellem her i starten indtil du er sikker på at have fundet den rigtige indstilling på dit komfur (hos mig passer det med at jeg skruer ned på 2 ud af 9 efter det har været varmet op). Lad det nu stå uden låg og dampe lige så roligt af. Vanilien kommer du i de sidste 10-30 minuter.
- Det er fristende liiiige at skrue lidt mere op, men problemet er, at så snart overfladen begynder at boble, så dannes der langsom et lag skind og det kan hurtigt blive noget rod. Så hav tålmodighed og vid, at så længe der kommer damp fra gryden, så er du på rette vej.
- Hav et varmebestandigt decilitermål stående ved siden af gryden. Efter 1,5 time kan du hælde mælken op tjekke hvor meget det er reduceret til. Lad dig ikke narre af at konsistensen stadig er meget flydende. Det skyldes at den er så varm. Den ‘sætter sig’ og bliver mere fast når den har kølet ordentligt ned.
- Følgende er en rettesnor for hvordan det endelige resultat kommer til at se ud. Bemærk, at det kan variere meget:
- Er der 2-2,2 dl får du en kondenseret mælk med konsistens som sojafløde.
- Når der er omkring 1,8 dl tilbage bliver den endnu mere tykflydende…
- Koger du den ind til under 1,6 dl får du en meget fast kondenseret mælk, som er meget tyk ved køleskabstemperatur.
- Du kan give den et opkog til sidst i et par minutter mens du hele tiden rører rundt. Dels så det ikke brænder på og dels så der ikke dannes skind på overfladen. Lad dog være med at røre for hidsigt, da der bliver dannet en masse skum som man ikke lige så let slipper af med. Du kan fortsætte og koge den endnu mere ind, men her de sidste 20-30 minutter skal du holde godt øje med den. Den kan godt blive helt skærefast hvis det er det du ønsker.
TIPS & NOTER
Jeg har valgt den mestode jeg synes er nemmest, nemlig at lade mælken passe sig selv OG reducere risikoen for at noget går galt undervejs: Langsom indkogning uden konstant opsyn og intervention.
Anna Iben Hollensberg
Tusind tak for masser af inspiration gennem tiden – og for den proffe stil med virkelig godt gennemprøvede opskrifter. Er vild med din omhyggelighed og form for nørderi 🙂
Faldt over kondenseret kokosmælk fra Renee Voltaire forleden. Fås via Helsam – til 59,- for 210 ml.
Så tak for vejledning til DIY 🙂
Nina
Ja hold da op, så er den vist også betalt :-O
Tak for rosen <3
Nina
Kan man ikke købe det færdiglavet ?😊
Jo muligvis, men det er ikke så nemt at få fat i. Men hvis du efterspørger det i butikkerne så er det med til at fortælle at der er efterspørgsel 🙂 Jeg vil gætte på at du skal online for at finde det.
Vh Nina
Kan ikke tåle soja og nødder. Så har du prøvet med hirsemælk, rismælk og kokosmælk? Tak
Jeg vil tro at kokos- og rismælk fungerer udmærket 🙂
Hej, vil lige springe ind med et spørgsmål. Når man laver kodenseret mælk af komælk skal den koge i 20 min, synes bare 2 timer lyder voldsomt. Hilsen gunilla ratz
Kære Gunilla, det er godt nok ved at være nogle år siden jeg eksperimenterede med det. Som jeg husker det er den lange kogetid simpelthen den nemmeste måde at undgå dels at det koger over og dels at det brænder på. Det er bare nemmere at kontrollere processen på den måde 🙂 Jeg trr måske også at du tænker på tricket med at koge selve dåsen? Det er en noget enden proces …
Bh Nina 🙂
Tak for opskriften! Hvor meget skal man bruge af ingredienserne for at lave hvad der svarer til en dåse kondenseret mælk?
Portionen her giver 1,5 dl (altså 150 ml) hvilket cirka er 150 gram, så kig på en dåse og se hvor meget der er i den – og gang portionen op 🙂
Vh Nina
Tak for en fin og meget udførlig opskrift.
Med den i hånden glæder jeg mig til at eksperimentere. Tak igen 🙂
Velbekomme – pas på, det smager vanvittigt godt! 😀
Kærlighed, masser af kærlighed til dig Nina for den her opskrift! Tak! 🙂
Modtaget! Og returneret 😉 <3
Hvor er jeg lykkelig over at vide, at der findes råd for min kondenserede mælk. Jeg elsker vietnamesisk kaffe (phin) med kondenseret mælk i og jeg har været lidt trist ved tanken om, at skulle give det op. Generelt når jeg søger på emner i forhold til en vegansk erstatning, dukker PlantePusherne op med gode, humoristiske og vejledende alternativer og råd, som en på-vej-ind-i-den-veganske-verden-person som jeg, bliver glad over at læse.
Så tak for at gøre så meget med billeder og tekst, og fedt at der er forsøgt så mange ting, som for mig nærmest virker som svaret på alt 😀
Fedt at du kan bruge det til din phin! Og tak for rosen <3
Vh Nina
Hej jeg har også rejst meget i Vietnam og vil være ked af at undvære min vietnamesiske kaffe med kondenseret mælk, så hurra for soyamælk og den goe opskrift
Velbekomme <3
Hver gang jeg laver det. 3. Gange i alt….. du har gjort mig afhængig af det her, så bliver det Mega tykt og brunt er det fordi jeg er i gang med at lave karamel af det eller?
Beklager! Jeg må have en disclaimer på siden hvor jeg frasiger mig ansvar for eventuel vægtforøgelse 😉 Ja det lyder som om du koger det for meget ind? Jeg vil dog tro at man skal tilsætte fedtstof fx i form af kokosolie for at lave decideret karamel 🙂
Vh Nina
mange tak for at du vil dele alle dine mange gode opskrifter med os,
jeg har meget stor glæde af dem. venlig hilsen mie
Tak! Det var edderbrodereme sødt af dig at lige tage dig tid til at komme ind og skrive det :)))
Juble! Så kan jeg lave flødekarameller og bounty… det er savnet 😛 Tak for al jeres research – det kommer os alle tilgode 🙂
Lige præcis 🙂 Velbekomme. Kærlighed og Kikærter har en komplet opskrift på flødekarameller hvis du er intereseret https://thomaserex.wordpress.com/2013/03/21/flodekaramel/
Hav en dejlig dag 🙂
Nina