Jeg måtte selvfølgelig også afprøve om mandel fraiche tricket virkede på andre nødder. Ikke overraskende fungerer det fuldstændig ligeså godt. Creme fraiche af hasselnød har også en helt fantastisk silkeblød konsistens og ligesom mandel fraiche eller soja fraiche, så kan du godt smage hvad den er lavet af.
Jeg ELSKER smagen af hasselnødder så jeg er lidt i tvivl om hvilken der er min favorit. Den er syrlig med en dejlig aroma fra hasselnødderne og kan bruges f.eks. i en cremet cole slaw eller anden salat, der trænger til noget dressing.
Fremgangsmåden for creme fraiche af hasselnødder er præcis den samme som med mandel fraiche. Du skal bare bruge – ja hold fast – hasselnødder i stedet for mandler 🙂
Du kan syrne den
Hvis du vil have endnu mere ‘ægte’ smag af din veganske creme fraiche, så kan du stille den til syrning og lade mælkesyrebakterierne give denhelt rigtige syrlighed fra mælkesyre. Det foregår således: Efter vallen er dryppet af skraber du massen ned i et pinligt rent glas mens den stadig er lun – omkring 40 grader. Hæld en kapsel med mælkesyrebakterier i og rør rundt med en ren ske. Pak den godt ind og stil til syrning i 12-24 timer. Jo længere tid, jo mere syrlighed og jo mere renlighed er der brug for i processen. Læs mere om at syrne i mit indlæg ‘Kunsten at syrne plantemælk’ – så er du (næsten) sikret succes første gang.
Creme fraiche af hasselnødder
INGREDIENSER
- 150 gr hasselnødder (med eller uden skal)
- 8,5 dl vand (hvis du bruger iblødlagte hasselnødder. Bruger du tørre hasselnødder brug da 9 dl vand)
- 1 nip salt
- 0,75 dl friskpresset citronsaft
DERUDOVER SKAL DU BRUGE enten
- En si dækket med ostelærred/tyndt viskestykke
- eller en nøddemælkspose.
SÅDAN GØR DU
LAV HASSELNØDDEMÆLK
A) af ikke-iblødlagte hasselnødder
- Hæld de tørre hasselnødder i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
- Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
- Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad hasselnøddemælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.
B) af iblødlagte hasselnødder – smid IKKE iblødlægningsvandet ud!
- Når hasselnødderne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
- Kom hasselnødderne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
- Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver cirka 7,5 dl mælk.
LAV CREME FRAICHE af hasselnøddemælken
Skil mælken
- Varm hasselnøddemælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken. Omkring 60-70 grader virker passende.
- Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme hasselnøddemælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
- Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
Si vallen fra
- Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille.
- Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke. Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
- Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
Blend creme fraichen
- Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket – kun klar væske.
- Du kan også lave den til en fantastisk lækker cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få en fastere konsistens.
- Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder. Blend den godt igennem med en stavblender eller i foodprocessor. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker – NYD!
TIPS & NOTER
– Problemer?
Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
– Hvad gør jeg med pulpen fra hasselnøddemælken?
Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google. Holdbarhed opbevares på køl og holder 3-5 dage.
Eva
Fantastisk, ja mulighederne er uendelige. Nu får jeg helt lyst til at prøve med valnødder, sesamfrø, pinjekerner, ja…… 🙂
Lurer på én ting. Synes jeg har læst i alle år, at det er meget vigtigt at man smider iblødlægningsvandet ud. Prosessen med at lægge kerner, frø, nødder, bønner mm i blød, er for at fjerne fytinsyren, som hæmmer optag af mineraler. Jeg tipper at fytinsyren går ud i vandet under blødlægningen, og at det er derfor det er så vigtigt at smide lige dét vand ud. Men jeg ved det ikke, måske er det ikke sådan fytinsyren forsvinder….? 🙂
Nina, PlantePusherne
Jeg ved det ikke og jeg skriver som jeg gør fordi jeg normalt spiser mine nødder direkte fra pakken altså helt uden iblødlægning og derfor ser jeg ikke et problem i at ‘få alt med’. og jeg kan bare se at det er nemmere at skille mælken når iblødlægningsvandet er med 🙂
Sesamkerner giver et sidsygt lilleudbytte, solsikkekerner tilsyneladende lidt mere – hvem sagde Streich? 😉
kh