Vi havde en overgang en ret intensiv fetich med bagekartofler herhjemme. Det startede med at Mathias skraldede nogle økologiske bagekartofler som han ellers aldrig køber, da de (ifølge ham…) godt kan være lidt pricey. De første par gange røg de bare i ovnen med kryds, da vi ikke havde gjort os de store tanker om hvordan de bedst kunne indtages. Hvis du kender mig ved du imidlertidigt, at jeg brugte lang tids intensiv spekuleren over hvordan smagsoplevelsen omkring indtaget af bagekartoflen kunne optimeres. Rimelig hurtigt fik jeg mindelser til min spæde ungdom, hvor “fyldt bagekartoffel” var fast inventar på menukortet hos byens lokale Steak House.
Det var noget med noget snasket fyld med skinke af – med stor sikkerhed – ganske tvivlsom kvalitet og noget virkelig, virkelig sørgeligt salat a la iceberg og blege tomater hvoraf sidstnævnte nok ikke ville have bestået optagelsesprøven som tomat nogen steder. Lyder det ikke appetitligt? Det synes jeg nemlig også at mindet var, så det var det, jeg stilede efter.
En super vigtig ingrediens i opskriften her, er den meget specielle røgede tofu fra økolivet som Aldi forhandler. Den er vi store tilhængere af for tiden og køleskabet føles tomt hvis den ikke ligger dèr ved siden af kartofler og broccoli. (Jeg skal da heller ikke udelukke at jeg undervejs i skriveriet af denne tekst – helt opstemt af omtalen af pågældende tofu – har været et smut i køleskabet og guffet endnu et par skiver af den…)
NB: Denne tofu er nu erstattet af en anderledes Røget Tofu fra VeganTime i Aldi. Jeg har ikke et billede. Men prøv den!
Ingredienserne til sk*nkesalaten her blev justeret en smule, og så kom der ellers denne her fantastiske omgang snask til at fylde et par bagekartofler med:
Snasket kan helt sikkert også bruges på brød, hvis du lige står og mangler noget at smide på dine rubbere.
Vegansk retro-fyld til bagekartofler
INGREDIENSER
- 2 dl ærter fra frost (friske kan også bruges. Erstat eventuelt halvdelen med majs)
- 2 dl neutral planteyoghurt
- 1 tsk ketchup
- 1/2 tsk stærk dijonsennep
- 1/4 tsk løgpulver
- 1 bundt purløg ( - en lille håndfuld finthakket)
- 80 gr Økolivets røget tofu (fra Aldi)
- Smages til med salt og peber
- 1/2 salathoved (til anretning på bagekartofler)
Hvis du skal servere det på bagekartofler: Vask kartoflerne for eventuelt snavs, tør dem, skær et kryds i dem og kom dem i ovnen en times tid v. ca. 200°. De er færdige når en gaffel glider let igennem.
SÅDAN GØR DU
- Snit salaten fint.
- Hak purløgen fint (gem evt lidt til pynt).
- Rør yoghurten op med alle krydderierne (ketchup, sennep, løgpulver og purløg) og smag til med salt og peber (Bemærk at tofuen smager MEGET salt så pas på med at oversalte dressingen)
- Skær den røgede tofu i små fine tern (eller riv den groft på et rivejern).
- Bland tofuen sammen med alle de øvrige ingredienser.
- Servér på bagekartofler eller som sk*nkepålæg direkte på rugbrød
Anret bagekartoflerne ved at 'lirke' dem lidt mere op i krydset, lægge en bund af fintsnittet salat og top så med sk*inkesalaten. Serveres umiddelbart efter anretning.
Arne
Vil det ødelægge opskriften at tilføje champignons? Skal have min veganske datter til middag og tænkte det ikke gjorde noget at udvide indholdet? Ser super lækkert ud 😊
Nina
Nej det lyder da mega lækkert! Er de friske? Så ville jeg stege dem godt først med rigeligt salt og peber. Hvis de er fra glas som til h*nsesalat så kan de måske bare drænes, duppes og tilsættes.
Bh Nina
Ok tak for dit svar.
Mums hvor er det en skøn opskrift. Endelig fandt vi noget lækkert at bruge den røgede tofu til. Et kæmpe hit. Mellemstebarnet på 11 synes dog det skal hedde Flinke-salat! <3
Tak for masser af skøn vegansk inspiration. 🙂
Ha ha Flinkesalat – hils og sig at den er go’!
Kh N
Fantastisk… første gang jeg er lykkes med tofu… også den røget. Tak for god inspiration til os… der kravler lidt, men er veganer….
Dejligt med nemt mad.
Velbekomme <3 🙂
Hej 🙂 Den røgede tofu .. mums .. kan skæres i tynde skiver med en ostehøvl og bruges som lækker pålæg, enten alene eller med mayo, hummus, gucemole,salat osv..
Ja især avokado er et hit at kombinere den med herhjemme – mums. Meget alsidig ting 🙂
I Storbrittanien kalder man bagte kartofler for jacket potatoes el baked potatoes.
Jeg har boet i Wales, hvor jeg har købt fra udendørs boder, gvor de bager på stedet og har meget forskelligt fyld, fx baked beans.
Før i tiden tog minearbejderne bagte kartofler med i lommerne for at holde varmen!
Nåh det er dét, der er jacket potatoes! Aha! Det udtryk kender jeg jo godt. Og så hedder det vel sådan netop fordi de havde dem i jakkerne, kanske? Sjovt. Håber i finder en tofu der kan løfte opgaven – ellers må i tilføje ekstra liquid smoke og salt for det er i høj grad det den (og skinke) smager af 🙂
Uhm, det ser lækkert ud! Vi bor i Skotland og her er bagte kartofler en STOR ting – så jeg skal helt sikkert ha’ prøvet denne opskrift! Tak for inspirationen 🙂
Hej Katrine, hedder det noget særligt eller kalder de det så bare baked potatoes? 🙂
Jeg håber at du kan finde en god skinke-lignende røget tofu eller et lignende ‘produkt’ for det er rigtig meget den der gør det.
Vh Nina
Hej.
Sad lige og overvejede hvad jeg skulle lave til aftensmad, så tak for inspiration. Glæder mig til at smage din udgave af skinkesalat 🙂
Jeg bruger altid Aldis røget tofu til skinkesalat. Jeg bruger dog en opskrift fra min barndom i 50’erne. 😀 Den er fra vores lokale slagter , meget enkel og smagte/smager virkelig forrygende godt:-) Bland en pakke røget tofu,, Plamil mayonnaise, et lille finthakket løg samt ½ bk karse. sammen.. Ind imellem tilsætter jeg også lidt finthakket rød peberfrugt.
Ha’ en dejlig dag 🙂
Det lyder også lækkert! Jeg vil helst undgå mayo – ellers kan du tro at min også var blevet plastret ti li det 😉
I lige måde 🙂
kh Nina
OMG, det ser megalækkert ud, det snask 🙂
Ligesom dig ELSKER jeg kartofler i alle afskygninger – det var dog noget af det eneste, jeg ikke kunne lide som barn – og bagekartofler er én af mine yndlings. Ofte bliver det dog bare til en klat Naturli’ smørbar, Oatly fraiche eller hjemmelavet mayo og lidt krydderurter, men dit snask må jeg simpelthen prøve!
Vi har altid Aldis soyapølser og burgerbøffer i køleskabet – måske får den røgede tofu også snart fast plads 😉
TAK for mindet og for opskriften!
Ja kan du så komme i gang med den røgede tofu! 😀 Det tog os noget tid eftersom vi havde prøvet deres neutrale tofu og den var ingen af os særligt imponerede over. Men den røgede… det er en HELT anden kategori! Glæd dig 🙂
Vh Nina
Uh, nice! Vi er nemlig heller ikke særlig begejstrede for den almindelige tofu 😉 Vi giver den røgede og din sk*inkesalat et forsøg 😄
Jeg håber at det bliver en ligeså stor oplevelse for Jer som det var for os D
Kh
Hej Nina
Jeg har brugt dine opskrifter mange gange, og er super glad for dem. Så tusind tak for dem.
Nu er turen kommet til bagekartofler med vegansk fyld (glæder mig til at prøve dem), mit spørgsmål er til mængden af røget tofu. Du skriver 80 g tofu til 2 kartofler og nævner, at det svarer til 2/3 af en blok. Men der er jo 200 g i en blok, både i Økolivets og i Vegan Time. Så er det 80 g eller 2/3 af en blok jeg skal bruge??
Venlig hilsen
Winnie
200g
Hej 🙂 det lader til at de har ændret pakningen. Så gå efter de 80 gram og så fjerner jeg den anden beskrivelse da den ikke længere er gældende.
Tak 🤗
Kh Nina