Vekommen til denne guide med praktiske tips og mine anmeldelser af en række forskellige typer af glutenfri spaghetti og pasta. Jeg skal starte med at understrege at næsten AL tørret pasta er vegansk, så indlægget her har som sådan ikke noget med vegansk at gøre 😉
De senere år er en helt ny bølge af glutenfri pastaer kommet på banen, jeg nævner i flæng bønnepasta, tang-pasta, linsepasta, ærtepasta mm. De fleste online helsekoster har en hel sektion dedikeret til glutenfri pasta og udbuddet er enormt. Selv almindelige supermarkeder har efterhånden flere slags at vælge imellem.
Glutenfri pasta er i bund og grund et rimelig tilforladeligt produkt. Det består af ret få ingredienser, er ikke særligt raffineret (så længe du vælger fuldkorn) og der er ikke brugt sjove ting for at opnå en bestemt konsistens. Ofte består pastaen faktisk kun af én tørret ingrediens – og dermed er det jo nærmest bare en råvare i sig selv.
A) Fordele ved (glutenfri) pasta-alternativer
Protein: Hvis du er typen, der går meget op i protein, eller er du bekymret for om dit barn spiser energitæt nok, så er der godt nyt. Pasta af sojabønner indeholder f.eks. 43 g protein per 100 g (tørret), linsepasta 25 g og kikærtepasta 19 g. For en god ordens skyld skal jeg nævne at almindelig fuldkornspasta indeholder rigeligt (cirka 13 g) ifht det anbefalede daglige indtag.
Allergi/intolerance: Hvis din krop straffer dig, når du spiser gluten, så er det selvfølgelig oplagt at finde alternativer. Og bare rolig, der er masser at vælge imellem.
Variation: Pasta lavet af andet end hvede er en oplagt måde at få lidt mere variation i kosten. Du beholder bekvemmeligheden ved at kunne hælde pasta i en gryde og vupti så er der aftensmad. Men du får samtidig mulighed for en større variation, da pastaen både kan være lavet af, bønner, ærter, linser og meget andet. Måske kan du lokke et kræsent barn til at få bønner indenbords ved at udskifte til bønnepasta? Med andre ord så giver alternative typer pasta mulighed for variation af den udskældte klassiker ‘pasta med ketchup‘.
B) Hvad koster glutenfri pasta så?
Ja, her kommer the downside. Glutenfri pasta er væsentligt dyrere end almindelig fuldkornspasta som ovenikøbet tit er på tilbud. Eftersom jeg er den eneste herhjemme, der spiser glutenfrit, koger vi en lille portion i en separat gryde de aftener, hvor hele familien spiser pasta. Det gør vi nemlig rimelig tit og Mathias spiser altså helt ustyrlige mængder. Vi ville nok have behov for at flytte i en mindre bolig, hvis husholdningsbudgettet skulle rumme glutenfri pasta til alle.
De økologiske mærker Urtekram, Dove’s Farm og Biogan ligger i den billige ende, omkring 70-90 kr kiloet (hhv. 250 gr for 17 kr og 500 gr for ca. 40 kr). Netto er netop begyndt at forhandle majspasta af mærket ØGO som fejer alle andre af banen rent prismæssigt: kun 15 kr for 500 gram! Pasta af sojabønner derimod kan være rimelig pebret, op mod 150 kr og mere pr kilo (f.eks. 200 gr for 30 kr). Køb derfor gerne stort ind når de er på spot-tilbud. Se et udvalg, inkl de nævnte priseksempler hos Med24 og Helsebixen (reklamelinks).
Så for at opsummere prisen på glutenfri pasta (øko)
(Jeg linker jeg ikke direkte til produkterne, da priserne ofte justeres. Eksemplerne fungerer som rettesnor så du får en idé om prislejet når du shopper glutenfri pasta, hvis det er vigtigt at det er billigt.)
Seriøst billigt: 500 gr for 15 kr √
Ret billig: 250 gr for ca 17 kr √
OK pris: 500 gr for ca. 40 kr √
Virkelig dyrt: 200 gr for 30 kr X
Bemærk at visse mærker med tiden udgår men indlæget kan stadig give dig et indtryk af de forskelige typer.
C) 4 Tips til glutenfri pasta
Tip #1
Ris og arsen i glutenfri pasta
Ris er en af de ingredienser, som giver en rigtig god glutenfri spaghetti. MEN…. Fødevarestyrelse anbefaler jo, at man modererer sit indtag af ris og produkter lavet af ris, pga. indholdet af arsen. Derfor går jeg helst efter glutenfri pasta som ikke er lavet af ris, eller i hvert fald kun delvist består af ris. På den måde undgår jeg at spise hele to måltider med ris i løbet af en dag hvis jeg spiser glutenfri spaghetti til frokost og ris til aftensmaden.
Tip #2
Tjek ingredienserne
…især hvis det lyder dyrt eller fancy. Du skal nemlig være opmærksom på, at visse typer glutenfri pasta lanceres som f.eks. ‘quinoa-pasta’ og så indeholder de faktisk kun 25% quinoa mens resten er ris.
Tip #3
Følg kogetiden angivet på pakken
Det lyder banalt, men jeg oplever at det med glutenfri pasta er mere afgørende, at du koger den præcis som der står på pakken. Kogetiden kan i øvrigt variere en del afhængigt af ingredienserne, så kig altid efter hvis du prøver en ny type af.
Tip #4
Undgå at den glutenfri pasta tørrer ind
Det gælder ikke alle, men de fleste typer af glutenfri pasta bliver virkelig tørre efter en nat i køleskabet. Lidt på samme måde som hvide ris. Det har dels en træls mouth-feel og dels knækker det nemt hvilket kan være upraktisk.
Har du en rest af den sovs du spiste til pastaen (jo, det gjorde du vist…) så rør en god klat sovs rundt i pasta-resten inden du smider den på køl. Så holdes den ‘fugtig’ og kan godt spises kold dagen efter. Eller varm hvis det ønskes.
Var der ingen sovs? Fortvivl ej. En ensom pastarest, kan inden genopvarmning overhældes med lidt bouillonvæske/vand/plantemælk/sovs/andet, så får de fleste typer deres spændstighed tilbage: Overhæld først og opvarm så forsigtigt inden du begynder at rode for meget rundt i din glutenfri pastarest, så undgår du at den går i tuuusind stykker.
Ovenstående kan også være godt at vide hvis du for eksempel forbereder et måltid med glutenfri pasta til dagen efter (en pastasalat, food prepping mm). Hvis der er godt med dressing/sovs i (og den er fordelt godt) burde konsistensen holde, men prøv dig frem. Det sikreste er, at koge pastaen på selve dagen.
Bønne-pasta har i øvrigt mindre tendens til at tørre ind.
D) Typer af økologisk glutenfri pasta
Vi starter med de klassiske af majs, ris, boghvede og lignende. Alle de afprøvede slags er økologiske.
• • •
Makaroni // Biogan
Majsmel – boghvede. Virkelig lækker. Ligner og minder i smag rigtig meget om fuldkornspasta. En af mine favoritter. OK pris. Fås bla. HER (reklamelink).
• • •
Majspasta // ØGO (Netto)
100% majs. Den smager fint uden at være særlig interessant. Minder om hvid pasta, men mere ‘let’/spinkel i det. Især god til prisen. Bliver let ‘grynet’ i overfladen efter kogning. Meget billig! Fra Netto.
• • •
Majs-skruer // Doves Farm
70% majs 30% ris. Udmærket konsistens, der også minder om almindelig lys pasta i konsistensen. Dog mere gult.
• • •
Majs- og risspaghetti // Doves Farm
70% majs 30% ris. Minder meget om almindelig hvis pasta. Klistrer også lidt sammen på samme måde. Bliver knapt så tørt som andre typer efter en nat på køl. Se dem HER (reklamelink).
• • •
Penne // Urtekram
Majs, ris, boghvede og quinoa. Har en god fylde og smag og minder på mange måder om en fuldkornspasta. En af mine favoritter! Ret billig. Fås bla. i Føtex eller online HER (reklamelink).
• • •
Pastaskruer, fusilli // urtekram
100% fuldkornsrismel. Bliver meget hvid og minder også i konsistens om helt almindelig lys pasta. Det bliver lækkert blødt uden at blive smattet. Ses HER. Fås også som spaghetti, det ser sådan her ud (reklamelinks). Billig.
• • •
Quinoa pasta // Quinoa real
Dyrt men lækkert. Bemærk at indholdet af quinoa kun er 25% – rismel udgør 75%. Har et meget mere fast bid end de fleste andre glutenfri pastatyper af korn. Findes som (små slanke) penne, skruer og spaghetti. Herover ses penne-versionen. Kan ses bla. hos Med24 (reklamelink)
• • •
Bønne- og ærtepasta
Konsistensen adskiller sig en hel del fra både almindelig og andre glutenfri pastatyper. Der er mere tyggemodstand, den er mere ‘fyldig’ i konsistensen. Nogle vil sige lidt gummiagtig og jeg er tilbøjelig til at give dem ret, men det er på en god måde. De laves på forunderligt vis af 100% bønner så næringsindholdet er tilsvarende højt på protein og lavere på kulhydrat end korn-typerne. Se billeder af mærket ‘a la eco’ HER.
Pasta af sorte bønner // Explore Asian (Authentic Cuisine)
Virkelig lækker og godt – men ret specielt – bid. Den minder ikke særlig meget om pasta af hvede. Det forbliver ikke knaldsort efter kogning, men ser stadig flot ud og giver nogle sjove muligheder for anretninger, f.eks. som her et sort/hvidt måltid med hvid sovs. Se den jeg brugte HER. Sort bønnepasta fås også af sojabønner (reklamelink).
• • •
Fettucine af sojabønner // a la Eco
Jeg ved ikke hvorfor, men jeg får altid lidt associationer til kødet fra en kylling når jeg spiser det her (undskyld, kylling). Det skyldes måske faven men også det høje proteinindhold spiller helt sikkert ind både hvad angår smag og konsistens. En del anderledes end hvede-pasta. Og ja, jeg synes at det smager vildt lækkert. Lignende type fås HER (reklamelink).
• • •
Kikærtepasta// TummyYummi
Kikærter med lidt HUSK i. Det er den pasta der minder MINDST om almindelig pasta. Den er rimelig grynet i konsistensen. De vokser ikke specielt under kogning. Det er nok den eneste af alle de afprøvede varianter jeg specifikt vil undgå at købe fremover. Men når det er sagt, så fungerer det da i en håndevending.
• • •
Ærtepasta // TummyYummi
100% ærter. Flot farve. Dejlig smag – lidt henad ærter, sjovt nok. Bliver dog en smule grynet/smattet efter kogning. Den færdige pasta ligner almindelig spinatpasta lavet på hvedemel i farven, men konsistensen halter en lille smule. Forhandler: Coop.dk
• • •
Andre alternative typer pasta
Inden glutenfri kost blev mainstream fandtes der mig bekendt to typer naturligt glutenfri pasta, så dem ville jeg lige nævne, da de har været her længe før alle andre: SOBA-NUDLER er nudler lavet af 100% boghvedemel, se eksepmpel HER. RISNUDLER er en klassisk ting i det asiatiske køkken og er lavet af – ja, du har måske allerede gættet det – ris. De er ret let tilgængelige både i større supermarkeder (i den asiatiske afdeling) og online. Så findes der KELP-NUDLER lavet af kelp – en form for tang – som er helt kaloriefri HER. Vistnok raw. Smager rimelig spøjst og lidt plastik-agtigt efter min mening. Men hvis du er raw kan de være et kærkomment afbræk. LINSEPASTA har jeg ikke selv fået prøvet af, men jeg har set at de findes i mange supermarkeder efterhånden og du kan se et eksempel på det HER, de er om ikke andet røde. Og så er der de her fine spaghetti-reder som består af majsmel og kartoffelflager. Senest er jeg blevet glad for spagetthi af SØDKARTOFFELSTIVELSE. De findes hos asiatiske købmænd og på amazon. Og så er der de her mærkelige nogen. De er lavet af noget, der hedder KONJAK-ROD og er meget lave på kulhydrat. Ak ja, vi har nok ikke set det sidste kreative bud på, hvad man kan lave glutenfri pasta af.
Nem hjemmelavet glutenfri ‘pasta’
Jeg får også lige lyst til at nævne et par nemme alternative udgaver af ‘pasta’ som du selv kan lave. Det første er KARTOFFELSPAGHETTI. Det smager vanvittigt godt, og er meget mættende. Husk at lave rigeligt! Vi kan sagtens konsumere 2 kilo til et aftensmåltid.
Så er der SQUASH-PASTA af squash lavet på en spiralizer. Det smager på ingen måde som pasta, og mætter heller ikke, da der nærmest ingen kalorier er i. Men fint ser det ud og er en lidt sjov måde at få brugt squash og køre noget grønt indenbords.
Få mere inspiration til hvad du skal lave med din glutenfri pasta i indlægget om One-Pot-Pasta.
Indlægget her opdateres løbende efterhånden som jeg får prøvet flere typer af.
Signe
TAK for god og fyldig introduktion til emnet – for mit vedkommende i hvert fald 😉
Jeg faldt lige over dette, da jeg søgte på de nævnte pasta sorter 🙂
https://www.dr.dk/nyheder/indland/oekologisk-glutenfri-majspasta-solgt-i-netto-tilbagekaldes