Det er ret nemt at lave hjemmelavet vegansk smøreost af sojamælk. Det fandt jeg ud af efter mit ‘mislykkede’ forsøg på at lave hjemmelavet tofu for nogle år siden.
Konsistensen på mit tofu-forsøg blev alt for løs og usammenhængende, så i stedet for at bruge det som jeg havde regnet med, fik jeg bl.a. ideen til at blende det og lave det om til ost (andre idéer var den populære soja fraiche og feta).
Arbejdsindsatsen er sammenlagt 5-10 minutter og så er der lidt ventetid ind imellem. Denne ost bliver virkelig lækker og er elsket af alle der har smagt den. Folk bliver som regel overraskede over at den er vegansk. Den er på trods af sin cremede smag meget fedtfattig og kan bruges på samme måde som anden smøreost i det salte køkken. I bunden kan du se et par forslag til, hvordan du kan krydre den i forskellige retninger.
Processen går ud på at skille mælken i valle og ‘klumper’. Derefter dræner vi vallen fra – det kan f.eks. gøres som på billederne herunder ved at lægge det i pres i et viskestykke. Tilbage er nu en lidet flatterende grynet masse. Den grynede masse skal bare have lidt kærlighed i form af noget blendning. Til sidst smages den til og så har du den lækreste cremede, veganske smøreost.
Smøreost af sojamælk
INGREDIENSER
- 1 liter neutral sojamælk (uden emulgator - rystes! (kan ikke erstattes af andre plantemælk))
- 3/4 dl friskpresset citronsaft
- 1/2 dl vand
- 1/4 tsk salt
Krydderier
- 1/4 tsk mellemstærk dijon sennep
- 1 tsk løgpulver
- 1 fed hvidløg
- 1/2 tsk fint salt
- 1 tsk lys/hvid tahin (kan udelades)
- 1/4 dl gærflager
Evt. men meget gerne
- 1,5 tsk lys miso ((eller 1 tsk mørk men bemærk at den farver osten mørkere))
- 1 nip røget paprika ((altså virkelig, virkelig lidt!) )
Desuden skal du bruge: Et dørslag/si + en stor skål + et rent viskestykke eller ostelærred, men termometer er IKKE nødvendigt.
SÅDAN GØR DU
- Det første vi skal gøre er at skille sojavallen fra sojamælken så der kun er en fast masse tilbage. Det gør man ved først at varme sojamælken forsigtigt op til omkring 40 grader. Den skal føles lidt varm, men ikke brændnede' når du mærker med knoerne. Det må ikke være så varmt at du ikke kan holde fingeren nede i det. Don't sweat it, det behøver ikke være så præcist.
- Bland citronsaft, salt og vand og hæld i en skål der er stor nok til også at rumme mælken. Rør rundt indtil saltet er opløst.
- Hæld så den lune sojamælk over citronblandingen på en måde så du hele tiden hælder dér hvor du kan se citronsaften. Formålet er at blande tingene så meget som muligt uden at skulle røre en hel masse. Rør så FORSIGTIGT rundt en enkelt gang eller tre rundt for at fordele citronsaften bedre. Når vallen bliver klar fremfor mælkehvid er det et godt tegn. Læg låg på og træd straks et skridt tilbage! Nu skal den have helt ro til at stå og skille og den vil ikke forstyrres imens, så bliver den forvirret og kan ikke gøre det ordentligt. Lad den stå i 10 minutter.
- Stil en si/dørslag over en skål og beklæd sien med et viskestykke. Hold skålen med skilt sojamælk helt tæt på og hæld det forsigtigt ned i sien. Det er noget værre grød, men bare rolig, det skal nok ende godt. Lad den dryppe af i et par minutter og fold så viskestykket rundt om massen som en firkantet pakke: Jeg plejer at tage en side ad gangen som på billedet herunder. Læg omkring 1 kilo vægt ovenpå (fx en melon, græskar, eller en semi-tung knivholder) så der løber klar væske ud. Hvis der drypper noget hvidt ud igennem viskestykket, er presset for tungt. Lad massen stå under pres 15-20 minutter.
- Åben viskestykket og skrab ostemassen ned i en skål (eller hvis du føler dig awesome, så lav et trick hvor du med lynets hast vender viskestykket om, så ostemassen lander i skålen - det kan faktisk anbefales). Hvis du synes at den er blevet for fast kan du hælde lidt valle tilbage i og røre det ind i igen. Kom alle krydderierne ned i og drøn det hele igennem med en stavblender så det bliver jævnt og blankt og det grynede udseende forsvinder - det kan godt tage et par minutter. Osten har bedst af at trække i nogle timer eller et døgn i køleskabet men skal som minimum bare køle ned inden den serveres. Den bliver også skærefast af at komme på køl (afhængig af hvor meget væske du har presset væk) og hvis der er skilt lidt væske fra hælder du det bare ud eller rører rundt i den.
Opskriften på denne ost er ment som udgangspunkt for fri fantasering, så du kan vælge at spiffe den op med flere krydderier eller andet. Her er lidt forslag til hvad du kan blande i osten:
En halv hakket (evt. stegt) peberfrugt (se billede herunder)
Mere frisk hvidløg (se billede herunder)
Hakkede valnødder, evt ristede.
En lille håndfuld hakkede oliven
1/2 tsk Paprika
1 knsp chili
En håndfuld hakkede soltørrede tomater
En håndfuld krydderurter: Dild, purløg, koriander eller en blanding
af rosmarin, salvie, oregano, timian mm. (Se billede herunder)
Tips
– INFO: Når man varmer sojamælken op inden syre (citron) tilsættes, så skiller den nemmere. Den ideelle temperatur afhænger dels af hvilken syre du bruger men også hvilken konsistens du ønsker i det færdige produkt. Til smøreost går vi efter omkring 40 grader. Den skiller godt nok også hvis du gør det ved stuetemperatur, men det kræver lidt mere syre og det kan blive lidt for meget i det færdige produkt. Massen bliver også mere flydende at arbejde med (men helt fin efter presning). Det endelige produkt bliver også mere fast hvis sojaen får lov at koagulere ved den perfekte temperatur, men det er ikke så vigtigt i smøreost-sammenhæng
– Du kan vælge at pasteurisere mælken først ved at varme den op til den begynder at ryge men ikke boble (eller ca 75 grader hvis du har et termometer) og så køle den ned igen til de 40. Det forlænger holdbarheden af den færdige ost. Men det er ikke nødvendigt for et godt resultat.
– Hvis du gerne vil bevare ostens meget hvide udseende, må du nok udelade misoen, selvom den giver en virkelig god smag.
– Vil du prøve en anden form for vegansk ost af sojamælk, så prøv Hyggeost fra Grøn Sund og Lækker. Skal du bruge en smøreost uden soja, så prøv min opskrift på smøreost af mandler/mandelmælk – ustyrligt lækker konsistens.
Carmen Odgaard
Hel vildt lækkert opskrift, nemt at finde ud af. Den laver jeg helt sikkert igen.
Anette
Hvor ser det bare godt ud 🙂 kan jeg bruge samme opskrift hvis jeg ønsker at bruge den som neutral smøreost blandet op med flormelis som topping på kager? 🙂
Nina
Jeg har selv tænkt tanken 🤗 men der vil nok mangle noget fedme i smagen. Og nu om dage er der jo en del veganske smøreoste på markedet som kan bruges hvis man er til den slags 😋
Bh Nina
Hej – måske et dumt spørgsmål men kan sådan en smøreost mon egentlig fryses ned 😊?
Jeg har aldrig prøvet, men vil tro det. Skiller den lidt kan den hurtigt røres jævn efter optøning.
Bh Nina
Sojaost holdbarhed?
Hej, jeg har lige lavet en portion sojaost efter jeres opskrift. Det ser ud som om, den bliver rigtig fin. Men kan I sige noget om, hvor længe den holdes igen?
Mange hilsner
Lis
Jeg vil gætte på mindst 5 dage med høj renlighed 🙂
kan man bruge hjemmelavet sojamælk?
Ja det er jeg ganske overbevist om at du kan 🙂 Måske skal du arbejde lidt med at ramme den rigtige ‘tykkelse’ på mælken.
Vh Nina
Hej Jeg kan ikke tåle citrus, har du et forslag til en anden syre jeg kan benytte? Hilsen Maria
Hmm, æblecidereddike kan i princippet bruges, men så skal du bruge lidt mindre pga den skarpe smag og så skal du nok maskere smagen men en masse krydring bagefter 🙂
Sig til om det virker ellers må jeg gå i tænkeboks.
Vh Nina
Tak. Jeg tog faktisk fat i en kemi ingeniør 🙂 Citronsyre er kunstigt fremstilledet, så det burde jeg kunne slende op i vand og benytte. Jeg vil eksperimenter lidt med det, og så skal jeg nok melde tilbage. 🙂
Det skal nok virke fint, det er også en ret stærk syre, så den bør kunne skille mælken. Glæder mig til at høre 🙂
Jeg har refereret til jeres opskrift på mit seneste blogindlæg – håber det er ok 🙂
Hej Daniela, det er altid OK at linke, tak for henvisningen 🙂
Vh Nina
Hej Nina
Vil du skrive hvilken Soja mælk du bruger?
Jeg tænker næppe det kan være Alpro Soja mælk – da den ikke reagerede overhovedet næsten. ØV ØV
Nu har jeg sat Alpro Naturel over i et klæde over si og håber at jeg evt. kan dræne den lidt – bare sådan 😀
Det kunne være fedt at, at kunne lave smøreost og fraiche, da jeg af og til savner det i madlavningen.
På forhånd tak
🙂
Jeg bruger Naturlis 🙂 Bare den kun består af sojabønner og vand bør den du.
Vh Nina
Min smøreost blev mere som creme fraiche men jeg tror jeg ikke pressede den nok, smagte dejligt så den laver vi igen 🙂
Tak igen for en god opskrift
Velbekomme!
Får lyst til at lave soyaosten, men hvad er gærflager ?
Jeg laver den tit uden, fx bare med løgpulver, hvidløgspulver og dild og salt pg peber. Du kan læse lidt gærflager her http://mia-mad.dk/how-to-1-gaerflager/ 🙂
Hej
Har I prøvet at lave smørreosten eller creme fraichen ud af hjemmelavet havre- eller kokosmælk?
Hilsen Maria
Nej, og jeg er overbevist om at du ikke får samme resultat, da det er proteinindholdet i sojamælken, der gør at den kan skille på den måde. Desværre :/
Vh Nina
Hvor meget eddike skal der bruges? Det står ikke på ingredienslisten
Hej Sarah, undskyld, jeg ændrede lidt i opskriften og valgte at fjerne eddiken helt fra ingredienslisten. Men jeg glemte åbenbart at fjerne den fra beskrivelsen – det er gjort nu 🙂 Tak fordi du gjorde opmærksom på det. Og held og lykke med smøreostlavning 🙂
Vh Nina
Hej Nina, jeg har lige et lidt dumt spørgsmål. Hvad pokker er miso? Jeg har været forbi en helsekost og der havde de noget pulver-halløj og noget der lignede en puré af en art. Hvad er der brugt her i opskriften?
Hej Sarah, det er overhovedet ikke et dumt spørgsmål 🙂 Du kan læse lidt om det her i mit indlæg om ingredienser: https://plantepusherne.dk/vores-veganske-koekken/ (Billede nummer 7). Jeg kender det selv kun som en paste, men har også set det som pulver. Jeg har altså brugt paste, men du kan godt lave opskriften uden 🙂 Vælger du at købe det kan du også bruge det som tilsmagning af supper og meget andet.
Vh Nina
Hejsa
Hvis eddiken har været fjernet, har den valgt at hoppe tilbage ind i beskrivelsen under punkt 3. 😉
Tsk, tsk, tsk tydeligvis en meget uartig eddike! Den har nu fået en sidste advarsel. Tak for observationen 🙂
Tak for denne opskrift! Hvor blev min “smøreost” bare cremet og lækker m. soltørrede tomater 😉
Helt klart en opskrift hvor der skal leges med smagskombinationerne!
Fedt at høre! Ja det er bare med at give den gas 🙂
Vh Nina
Tak for opskriften. Det blev meget vellykket i første forsøg. Lavede tre smagsvarianter 🙂
Det er jeg glad for at høre 🙂 Jeg gør en dyd ud af at gøre vejledningerne så grundige som muligt, så folk ikke skal igennem 2-3 forsøg før det lykkes. Og næste gang kan du lave det med den ene hånd bundet på ryggen 😉 Eller noget …
God søndag
Kh Nina
Så fik jeg endelig afprøvet denne opskrift. Venter nu bare på, at den hviler i køleskabet, men en prøvesmagning tyder på, at den er et hit. Især den med dild glæder jeg mig til at smage.
Dejligt! Især fordi den jo blir nemmere gang for gang 🙂 Håber den falder i din smag.