Udover den fine frugtlagkage jeg havde med til afskedsdag nede i Røskvas børnehave, havde jeg også lavet nogle banan-pindis. Det blev ikke ‘chokolade’-is, som Røskva ellers lige nåede at ønske sig, for der var ikke noget cacao i huset og jeg fik først idéen sent aftenen inden de skulle serveres (og må jeg i den forbindelse sende de varmeste hilsner til de lyse danske sommeraftener, som tillader at man står og fotograferer – i naturligt lys – på terrassen – klokken 22 om aftenen – og faktisk får nogle ok billeder ud af det?). Så isene her blev i stedet farvet med lidt rødbedesaft fra et par rynkede rødbeder, der lå nederst i køleskabet og savnede opmærksomhed.
Ungerne i børnehaven kender mig som ‘hende, der laver bananis’. Da jeg lavede blogindlægget med min Bananisjulekalender blev alle overskuds-is afsat til børnehaven og de nævner også tit dengang jeg lavede bananis til deres OL. Så når det nu var sidste gang, skulle det selvfølgelig være ekstra fint.
Jeg har de sidste par forår købt de spiselige stedmoderblomster med det primære formål at bruge dem i madlavning. Det er et af de der tricks som er utroligt simple, men giver en høj wau-faktor. Husk at lægge blomsterne ‘på hovedet’ i formene. Ret bladene ud, hvis de er krøllet sammen, og mas eventuelt blomsterne lidt ned i formene, så de ligger fladt. Hvis blomsterne skal kunne ses på overfladen af isene, er det nemmest at bruge isforme hvor isene ‘ligger ned’. Jeg bruger de super lækre BPA-fri silikoneisforme fra Steccoflex som jeg har selv købt direkte fra producenten, men de fås også visse steder i Danmark, bla her
Du kan bruge de fleste slags veganske is som base. Bruger du ‘liggende’ isforme, kan du dog ikke lave isen af juice, saftevand og lignende, simpelthen fordi den flyder ud af hullet til ispinden. For at blomsterne ikke skøjter for meget rundt, så start med at lægge/hælde en klat is ovenpå blomsten og bank eventuelt isformen ned i bordet et par gange, så burde den lægge sig pænt og fast. Fyld så resten af formen op og brug gerne fingrene til at ‘putte’ isen på plads i formen, igen, så du ikke skubber for meget rundt til dér hvor blomsten er.
Dagen efter fik jeg fat i cacaopulver og så kunne jeg give isene den sidste finnish ved at dyppe dem i en chokoladesovs sødet med agavesirup. Det endte med at se virkelig proff ud, hvis jeg selv skal sige det 🙂
Chokoladen størkner ret hurtigt pga. kulden og så kan du pakke isene ind i madpakkepapir. Jeg foretrækker de der pakker mellemlægspapir, for det passer lige i størrelesen til en mini-pindis. Der dannes hurtigt kondens på blomsterne så sørg for at isene er ude af fryseren i så kort tid som muligt og dæk dem gerne til, så der ikke kommer luft (og dermed fugt ⇒ kondens ⇒ krystaller) på blomsterne. Kondensen kan nemt fjernes ved et enkelt slik med tungen, men det kan altså give en utroligt akavet stemning, hvis du sidder og gør det med hver is inden du deler den ud, så prøv i stedet bare at holde dem så kondensfrie som muligt.
Hvordan laver jeg is-massen?
Jeg er så heldig at eje en ismaskine som jeg engang købte brugt af nogle venner. Men hvis du har en foodprocessor eller slowjuicer, så kan du også bruge dem til at lave is. Du kan risikere lidt mere krystaldannelse, men min erfaring er, at det plejer børn at være totalt ligeglade med. Du kan faktisk også slippe afsted med at bruge en blender og meget kort (!) blende køleskabskolde bananer, helst helt uden væske, men så skal du altså regne med en del krystaldannelse. Jeg har lavet utallige bananis på forskellige måder og serveret dem til utallige børn og har aldrig fået klager over konsistensen. Så hav dit publikum in mente, når du bslutter dig for fremstillingsmetoden – voksne er mere kritiske end børn, hvad det angår. Se mere om fremstilling af bananis i min omfattende Guide til bananis.
Bemærk, at foodprocessor og ismaskine ælter en masse luft ind i isene, så den ‘vokser’ og du får flere is ud af opskriften på den måde. Derfor må du øge mængden af banan hvis du f.eks. bruger en blender og ikke-frosne bananer.
Og hvordan er det nu med de der bananer…? Gentag efter mig:
Pink pindis med stedmoderblomster og chokoladeovertræk
INGREDIENSER
Is
- 500 gr modne bananer (frosne eller bare køleskabskolde afhængigt af hvilken metode du bruger)
- 1 lille rødbede (svarende til en håndfuld revet eller 2 tsk rødbedejuice)
- 12 stk usprøjtede stedmoderblomster
Chokoladeovertræk
- 30 ml smagsneutral kokosolie (eller cacaosmør - brug koldpresset hvis de skal være raw))
- 30 ml ren kakaopulver (brug raw hvis de skal være raw)
- 10 ml agavesirup
Isforme og pinde
SÅDAN GØR DU
- Riv og pres eller juice rødbeden, så du får lidt rødbedesaft. Du behøver kun et par teskefulde.
- Ryd plads i fryseren, så isene hurtigt kan komme på frost når du når dertil.
- Pluk stedmoderblomsterne af stilken og læg dem 'på hovedet' i formene, lidt under midten, så der er plads til at dyppe toppen i chokolade.
VÆLG DIT VÅBEN OG LAV SELVE IS-MASSEN:
- ISMASKINE Tag de ikke-frosne, men køleskabskolde bananer og blend dem ultra kort sammen med rødbedesaften. Hæld massen i ismaskine og kør til den er tyk, men ikke så hård/frossen at den er svær at komme i forme.
- FOODPROCESSOR Lad frosne bananer tø op 30 minutter inden du kommer dem i foorprocessoren sammen med rødbedesaften. Kør til alle klumper er væk, men ikke længere.
- BLENDER (giver en mere krystalliseret is-konsistens) Kør køleskabskolde bananer (eller frosne hvis din blender formår) sammen med rødbedesaft til alle klumper er væk. Så kort tid som muligt.
Og kom så is-massen i formene
- Start med at lægge/hælde isen ned på selve blomsten, så undgår du nemmest at den skøjter rundt og lægger sig et andet sted end lige dér hvor du vil have den. Fyld resten af formen op.
- Kom pinde i! Sæt isene i fryseren.
Dyp i chokolade
- Efter 6 timer, bør isene være så frosne at de kan håndteres. Smelt kokosolien til den lige er flydende, rør agavesirup i. Sigt cacaoen ned i en lille skål og rør lidt ad gangen olie/agave-blandingen ned i, så du til sidst har en jævn masse. Kom det i en beholder der er så lille/smal som mulig men hvor der lige er plads til at dyppe isen.
- Læg madpakkepapir eller en frysepose eller tupperware klar så du kan komme isen heri så snart den er dyppet.
- Tag en isform ud ad gangen. Skyl formens bagside med lunken vand i et minuts tid, så får du nemmere isene ud i ét stykke.
- Dyp isen én ad gangen. Dyp eventuelt to gange. Hold den nogle sekunder i hånden, så chokoen størkner inden du lægger den ned.
- Kom dem på frys og fortsæt med resten af isene.
De fleste børn synes at det er rigtig sjovt at man kan spise en blomst, så du scorer rimelig mange point med de her pindis 😉
BPA-fri silikoneisforme både som mini-magnum og hjerteformede fås bl.a her hvor tilhørende træispinde også fås.
Jimmy
De pind is vi lavede blev knap så flotte. Vi fik det ikke helt til at lykkedes med de spiselige blomster.. Men virkelig inspirerende!
Nina
😅 øv, hvilke blomster brugte i? Det kan være lidt af et pillearbejde at få blomsterne til at ligge ordentligt…
Velbekomme♥️
Bh Nina
Hej Nina.
Tusind tak for dine smukke og inspirerende indlæg hele vejen igennem bloggen.
Og isene er da de mest fantastiske is jeg nogensinde har set <3
Kh Catalina
1000 tak! Hvor er du sød 😍
Det er nok de smukkeste is jeg nogensinde har set!
Tak <3