I de første seks måneder efter jeg havde født Anton drak jeg en grøn smoothie hver morgen. Samme opskrift HVER dag. Og jeg er stadig ikke træt af den. Jeg har bestemt ikke altid været den store grøntsagselsker, men jeg ELSKER virkelig den her opskrift og synes at den smager fantastisk:
Sødt og lækkert, lidt af kokos og med en syrlig friskhed fra citronskallen
Jeg er ikke specielt god til at få spist så mange grøntsager som jeg godt kunne tænke mig. Derfor har min frokost eller morgenmad i perioder været en grøn smoothie. På den måde får jeg en masse gode sager – herunder grønt – indenbords.
Sådan vænner du dig til smagen af grøn smoothie
Vi er herhjemme lidt uenige om, hvor sundt (læs: klorofyl-agtigt) mine smoothies med grøntsager smager 😀 Jeg kan stort set ikke smage spinaten i den her. Mathias næsten ikke kan smage andet. Sagen er, at man sagtens kan vænne sine smagsløg til smagen af det grønne.
Hvis du ikke er så vant til smagen af sund, grøn smoothie, kan det være en idé at lægge blidt ud: Begynd med kun at komme en lille smule grønt i en ‘almindelig’ sød smoothie. Næste gang smider du lidt mere grønt i og så fremdeles. På den måde vil jeg næsten garantere, at du vil komme til at elske at drikke grøn smoothie … også selvom du lige nu stopper og er lidt skeptisk mht at drille blendede, rå grøntsager.
Amme-smoothie?
Jeg var tilbøjelig til at kalde den for en amme-smoothie, fordi den blev lavet med henblik på at komme rigtig godt omkring så mange næringsstoffer som muligt og give en masse gode, lækre kalorier, da jeg ammede baby-Anton. Men jeg kommer helt sikkert også til at lave den efter amning – måske med lidt variationer: Mindre mættet fedt fra kokos og enten vand eller andre plantemælk som alternativ til sojamælk.
Energifordeling:
Jeg bruger altid app’en fra Cronometer hvis jeg har lyst til at tjekke energifordelingen eller næringsindholdet. For min grønne smoothie ser det sådan her ud:
(580 kcal)
Kulhydrater 56%
Protein 12%
Fedt 32%
Det er helt perfekt i forhold til de officielle næringsstofanbefalinger selvom jeg normalt selv vil gå efter en lidt lavere fedtprocent. Der er hele 21 gr protein (aminosyrer) i og masser af omega3 (3,2 gr), så også her er du kommet godt fra start. Rul til bunden af indlægget for at se den komplette liste over næringsindholdet.
En grøn smoothie SKAL være kold!
Det er vigtigt at en del af ingredienserne er frosne,
typisk spinaten og lidt af bananerne – eller evt kun bananerne.
Smoothies skal drikkes kolde for at ikke blive vamle i smagen
og for at ingredienserne ikke oxiderer/bliver brune.
Jeg har også en anden smoothie opskrift med blåbær og grønkål, som du kan prøve af hvis du er lidt hardcore 😛
Grøn smoothie med spinat
INGREDIENSER
- 300 gr modne bananer (gerne delvist fra frost)
- 150 gr spinat (start med mindre feks. 50 gr hvis du ikke er vant til grønt i smoothien)
- 2 dl plantemælk (helst usødet. Jeg bruger neutral soja. Andre kan også bruges.)
- 1,5 spsk chiafrø
- 1 spsk hele sesamkerner
- 1,5 spsk groft kokosmel
- 1-2 gr tang*
- 1-2 stk paranødder
- 1/2 lille økologisk citron (fintrevet skal heraf – brug kun det aller yderste gule!)
- koldt vand (til at justere konsistensen. Ca. 1/2-1 dl)
Krydderier, vælg mellem, eller mix:
- 1/2 tsk vaniliepulver
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk stødt kardemomme
SÅDAN GØR DU
- Blend alt godt sammen til det er helt cremet, men uden at overblende..
- Justér konsistensen med koldt vand – feks. ved at hælde det hele op i en anden kande eller glas og så skyl det sidste ud af blender-kanden med lidt vand som du så hælder i smoothien.
Smoothien bliver lidt tykkere over de næste 10 minutter eftersom chiafrøene står og trækker vand ind, så lav den lidt tyndere end du egentlig har lyst til at den skal være.
TIPS & NOTER
– Udskift sojamælk med vand plus eventuelt lidt nødder for en raw smoothie.
Her er alle de gode sager du får, når du følger lige præcis min opskrift på grøn smoothie. Og det er jo så kun fra ét måltid. Så er du altså kommet godt på vej 🙂
Frk.Toffel
Det ser lækkert og helse ud! Hvilket program, har du brugt til nærings beregning? 🙂
Nina
Jeg bruger altid cronometer.com, da jeg synes, at det er super brugervenligt. De har også en app til telefonen, som jeg tit bruger hvis jeg lige skal tjekke næringsindholdet i en fødevare.
Vh Nina