Ambitionen var, at udvikle en opskrift på grønkålschips uden olie. Og gerne mindre salt og uden dyre cashewnødder, samtidig med at smagen gjorde det muligt at sidde og fråde store mængder rå grønkål.
Desuden blev jeg pænt træt af alle de utallige amerikanske opskrifter hvori der stod “Til to kopper cashewnødder skal du bruge: Et bundt grønkål” Whut?! Ikke nok med at I afmåler jeres grøntsager i rummål (!), men I mener helt seriøst at “et bundt” er en præcis mængdeangivelse?! Anyways, hvis man vil have tingene gjort ordentligt, ja så må man nogle gange gøre det selv, og således udstyret med 10 poser grønkål – altså “et stort bundt” for at angive mængden helt nøjagtigt – gik jeg igang 🙂
Du kan ikke ‘bare lave grønkålschips uden olie’!
Jeg prøvede først opskrifter helt uden fedt men med en coating af blendede tomater (de har et højt naturligt indhold af natrium) krydret på forskellig vis. Men smagen af klorofyl brød igennem allerede efter jeg havde spist en lille håndfuld. Jeg fandt hurtigt ud af, at det er grunden til at der er så store mængder fedt i de fleste opskrifter, det kamuflerer simpelthen klorofylsmagen. Eftersom jeg selv helst undgår olie begyndte jeg at teste solsikkekerner som blev blendet med i sovsen. De er jo nemme at blende helt cremede, de er rimelig er ubehandlede og både nemme og billige at få fat i hvilket gjorde dem til en fremragende kandidat. Det viste sig at være en rigtig god ide og efter op- og nedjusteringerne gennem omkring 10-15 forskellige opskrifter, kom jeg frem til en udgave som jeg kan æde i rå (pun) mængder. Så nu er det tid til at gå grønkålsamok!
Lækre oliefri grønkålschips med 'Cremet tomat'-smag
INGREDIENSER
- 200 gram grønkål (ribbet vægt - eller rød grønkål eller palmekål - svarer til 1/2-1 pose på 500 gram med stængler)
Dressing/Coating: Det vigtigste for smagen er de mange tomater og solsikkekernerne. Derudover kan du freestyle med krydderierne og bare bruge dem du har hjemme.
- 500 gram modne tomater (kan evt erstattes af Urtekrams Mosede Tomater hvis du samtidig skruer lidt ned for det øvrige salt i opskriften)
- 1 dl solsikkekerner (evt. lagt i blød i nogle timer og så tørret af, hvis du ikke har en high speed blender)
- 2 soltørrede tomater
- 1/4 tsk salt eller sojasauce
- 1 tsk hvidløgspulver (eller 1 fed hvidløg hvis du er glad for hvidløg)
- 1 tsk løgpulver
- 1/2 tsk sennep
- 1 tsk miso (giver en god kompleks umamismag - kan erstattes med gærflager)
- 1/8-1/4 tsk friskkværnet peber (eller chili eller cayennepeber hvis du vil have det stærkt)
SÅDAN GØR DU
Fjern de groveste stængler
- PALMEKÅL Start med at fjerne bladene fra de hårde stængler, som er alt for seje at tygge på og ikke bliver tørre/sprøde i ovnen. Bruger du palmekål, er det nemmest at få bladene af ved at holde fast i den tykke ende af stænglen og føre en lille skarp kniv hele vejen langs dér hvor bladet sidder fast. Bagefter klipper eller river du de lange blade i mindre stykker, ca. 3-7 cm.
- GRØNKÅL Start med at føre en kniv langs stænglen. Dernæst finder du en saks og klipper de groveste dele af de tilbageværende stængler og river eller klipper de ribbede blade i passende stykker og smider i en STOR skål.
- Vej bladene af så du har 200 gram eller tilpas opskriften så den passer med den mængde kål, du har. Skyl bladene grundigt og læg dem til tørre på et viskestykke.
Lav dressingen
- Blend alle ingredienserne til coatingen indtil det er så cremet som muligt.
- Hæld det over kålen
Smør grønkålen godt ind
- Nu har du chancen for rigtig at connecte med din grønkål: Det nemmeste er nemlig at massere cremen ind i kålen med hænderne, så ALT på bladene dækkes til
Bag eller tør grønkålschipsene
- Fordel bladene helt tæt, men uden overlap, på dine trays i dehydratoren eller på bagepapir på ovnens bageplader.
Ovn, varmluft
- Jeg vil anbefale at give dem lidt længere tid ved lav varme (fremfor kort tid og højere varme). Dels for at bevare næringsstoffer bedre og fordi de ellers nemt bliver brankede. 130C i en times tid for de tålmodige. Og 180C i 10-15 minutter for dem der bare er modige ...
Dehydrator
- Afhængigt af hvor meget du fylder din dehydrator skal de have mellem 6 og 12 timer på ca. 40 grader. Fylder du alle trays, vil det tage længere tid at få al fugten ud af apparatet.
- Chipsene skal være HELT tørre. De sidste 10% gør en stor forskel. Du kan mærke at de er tørre når du næsten ikke kan holde på dem uden at de smuldrer mellem fingrene.
De saltholdige ingredienser kan udelades helt hvis du er vant til at spise saltffattigt der er rigeligt med natrium i tomaterne.
TIPS & NOTER
Værsgo og fråd! Det er en god idé at drikke godt med vand til.
Og tjek så lige tænderne hvis du skal ud af døren efter at have spist dem 😉 Kålchips topper den officielle verdensrangliste over ‘Mad, der sætter sig i tænderne’. Det er ganske vist…
Tine
Hej Nina
Jeg har lige fået mig sådan en fin dehydrator og har prøvet at lave grønkålschips i den, men jeg synes det tager meget længere tid end både du og andre skriver i jeres opskrifter. Når jeg stikker hånden ind i ovnen, føles den heller ikke lun, som jeg tænker at 42 grader bør føles. Opfører din dehydrator sig på samme måde? Eller er der mon noget i vejen med min?
Tak, for en helt fantastisk blog 🙂
Nina, PlantePusherne
Hej Tine, tillykke med dehydratoren 🙂 Hvis du har den på 42 grader så vil den ikke føles meget varmere end din hånd, med andre ord nærmest neutral. Hvor lang tid det tager at tørre ting afhænger dels af hvor meget du fylder den (altså om alle bakker er helt proppede) og hvor fugtige tingene er, når de kommer ind. En helt proppet ovn, kan godt tage natten over. Bruger du de samme mål og mængder som mig, her i opskriften?
Vh Nina
Hej.Hvor køber du palme kål henne jeg bor i KBHV. vh Susanne.
Hej Susanne
Jeg har været heldig at få det via en lille indkøbsforening. Sidste år havde Irma dem i sæsonen og ofte på tilbud til en rigtig god pris så spørg eventuelt dér om de regner med at få dem snart. Jeg har også set at Københavns fødevarefællesskab (KBHFF) har haft dem i poserne. De har også afdeling på Vesterbro 🙂
Og som nævnt kan du også bruge almindelig grønkål, men altså pamlekålen er efter min mening meget nemmere at have med at gøre.
Skøn opskrift, dem glæder jeg mig til at lave! Et problem er dog, at jeg er allergisk over for soya, så misoen går ikke. Har du et andet tip til, hvad der kan give den der umami-smag?
Kh. Josefine
Så vidt jeg ved findes der miso som er lavet på ris og/eller byg, måske kan du finde det? Og ellers så tilfører både tomaterne og senneppen noget lignende, så det duer også uden miso 🙂 skru eventuelt en lille smule op for sennep og de soltørrede tomater.
Bedste hilsner
Nina
Jeg så faktisk palmekål nede i Føtex ved Nørrebro st i går! 🙂
Nice, det må jeg lige tjekke i min Føtex om de har 🙂