I dag var der stor afslutning på OL nede i børnehaven hvor vores datter Røskva på 4,5 går. Min første tanke da jeg hørte om arangementet var ‘Så laver jeg selvfølgelig bananis til ungerne!’. Jeg har efterhånden fået noget rutine i at lave større mængder og er så heldig at kunne låne ekstra is-forme af gode venner som jeg i sin tid købte dem sammen med.
Idéen kan også bruges til børnefødselsdag eller andre børnevenlige (eller uvenlige?) arrangementer. Det smarte ved is er jo at de kan laves i rigtig god til, så man kan bide opgaven over i passende bidder når der lige er overskud og lave dem dage eller uger i forvejen. Isene er udelukkende lavet af hele råvarer og er ikke tilsat sukker. Jordbærisene har fået lidt dadler, da bær godt kan være lidt for syrlige i sig selv. Se min guide til hvordan du laver lækker bananis her.
Isformene samt tilhørende pinde fås ´her
Estimatet lød på at 45 unger ville deltage. Men derudover ville det selvfølgelig være sjovest hvis søskende og forældre, der kom med som publikum, også kunne få lov at smage. Når man først er i gang, er det ikke i nærheden af at være det dobbelte besvær at lave dobbelt mængde is. Så jeg gik efter omkring 100 stykker og 4 forskellige varianter. Så burde der være nok til alle.
Det er nyt for mig at lave alle isene på ismaskine og jeg må lige lære at justere opskrifterne i forhold til den metode. For der bliver rørt så meget luft ind i isen at smagen næsten bliver for mild i det. Dessuden er jeg lidt i tvivl om hvordan de der rødbedefigurer blev modtaget. Jeg har før kogt dem i lidt sukkerlage, men vil jo helst holde det sukkerfrit, så det prøvede jeg denne gang. Men der var i hvert fald ikke nogen unger der brokkede sig, mens jeg hørte det 😉
Det blev til følgende is, ca 24 af hver:
CACAO/BANANIS MED EN BLOMST AF MANGO
MANGO/BANANIS MED EN BIL AF (en tynd skive kogt) RØDBEDE
BANANIS FARVET MED SPINAT OG EN SØSTJERNE AF RØDBEDE
(nej man kan ikke smage spinaten, men den får en fin grøn farve)
JORDBÆR/DADDEL/BANAN MED VANILLE OG EN STJERNE AF MANGO
Desuden lavede jeg billetter til ungerne som de fik mens de stod i kø og som de ‘betalte’ for isen med. Jeg er helt pjattet med det gode gamle symaskine-trick til at lave en perforering så man kan hive billetterne over 🙂
Og så selvfølgelig et is-skilt! Så man kan pege på den man vil have. Tegnet op med tuch og farvet med akvarel. Jeg tænker altid at de jo kan bruges flere gange, men jeg laver sjældent den samme is to gange i træk, så de er vist aldrig blevet genbrugt. Men jeg hygger mig med at lave dem, og de kan selvsagt også laves i god tid, så pyt med det.
Folk var imponerede over det store arbjede, men som nævnt før startede jeg i god tid og lavede isene a 4 omgange og blev faktisk færdig for flere dage siden. Så idag var der kun det allersjoveste tilbage nemlig uddeling og alt forarbejdet var glemt 🙂
Hvordan laver jeg min egen bananis? Se min store guide Bliv ven med bananis
Hvor kan man købe isformene? Lige ispinde samt begge slags forme kan købes her og udstikkere findes mange steder. Tilhørende mini-træispinde fås her. God fornøjelse 🙂
M
Hej Nina. Tak for inspirerende isopskrifter.Jeg skal til at prøve at lave ispinde for første gang. Jeg bruger lukkede forme og har planer om at lave banan/frisk jordbær is med en blender. Behøver bananerne blive frosset først for at opnå et godt resultat?
Der står lidt mere om konsistensen af bananis lavet på forskellige måderherinde https://plantepusherne.dk/bliv-ven-med-bananis-en-grundig-guide-samt-20-laekre-opskrifter/
Kort fortalt bliver de lidt krystalliserede når de fryses direkte fra en smoothie. Men de fleste børn er totalt ligeglade 🙂
Vh Nina
Jeg har læst det, men jeg synes ikke jeg bliver så meget klogere. Er nedfrysningen også for at gøre dem mere cremede? På andre blogs nævnes det at iskrystaller er et mindre problem med lukkede forme. Og børn får ikke lov til at nærme sig mine is. Det bliver de forhåbentlig alt for gode til, haha!
Altså nedfrysning er jo hvis du vil have dem i forme (jeg ved ikke om jeg forstår dit spørgsmål om cremethed … 🙂 ). I modsætning til hvis du skal spise isen her og nu som en portion nice cream/bananis. Jeg kender ikke til forskellen på krystallisering i hhv stående og liggende forme. Har du et link? For jeg kan slet ikke se hvordan der skulle være forskel, men det er jo altid godt at blive klogere 🙂
Du er virkelig kreativ Nina! Jeg elsker at kigge på jeres blog 🙂
<3