Da sommeren gik på hæld, havde vi stadig følgende afgrøder i haven: søde, lækre daterinotomater i drivhuset, masser af dild, et par håndfulde ruccola og en fryser fuld af æblemost og æblemos fra vores eget æbletræ (det endte med at give ca. 75 kg æbler!). Samtidig havde familien kastet sin kærlighed på sorte bønner, i forbindelse med at jeg eksperimenterede med at lave sunde romkugler – et stort hit på de sociale medier.
Så den her salat blev til en tilfældig formiddag hvor jeg helt improviseret kastede jeg mig ud i at lave en salat, hvilket er en sjælden begivenhed her på adressen. Æblemost blev lavet til en super lækker, sød og syrlig dressing, der klæder de sorte bønner rigtig godt.
Se i øvrigt, hvor smukke de sorte bønner ser ud! De er faktisk så blanke,at jeg kunne spejle mig i dem, kan du finde mig? (Se eventuelt det forstørrede billede under opskriften, hvor du kan se mig og mit kamera)
TIP
Kog bare en hel pose med 400 g tørrede bønner – med en lille teske salt. Del de kogte bønner op i portioner á 240 g og kom dem i fryseren. 240 gr svarer til en dåse kogte bønner og det er den størrelse der opereres med i mange opskrifter.
Smuk salat med sorte bønner - og frisk oliefri dressing af æblemost
INGREDIENSER
Dressing
- ½ dl æblejuice
- 1½ tsk mellemstærk dijon sennep
- ½-1 tsk friskpresset citronsaft
- ½ tsk sirup eller sukker
- 1 knsp salt
- friskkværnet sort peber
Salat
- 240 gr kogte sorte bønner (svarende til 1 dåse eller ca. 120 g tørrede)
- 100 gr små tomater (jeg brugte 7 daterino)
- 100 gr agurk (ca 10 cm på en klassisk gennemsnitsagurk)
- 1 lille avokado eller 1/2 almindelig
- 1 håndfuld frisk dild
SÅDAN GØR DU
- Kog bønnerne og lad dem køle ned. Bruger du dåsebønner så skyl dem og stil dem til afdrypning. Dup dem gerne tørre med et rent viskestykke.
- Bland alle ingredienser til dressingen og hæld over bønner og lad dem stå og trække, mens du laver resten.
- Skær avokado, agurk og cherrytomater fint ud. Det giver en bedre oplevelse, når det ikke er alt for store stykker.
- Hak dild og vend alle ingredienser sammen. Pynt med dild og servér.
Her kan du se mig mens jeg fotograferer – set fra bønnernes perspektiv 😉
Restaurant Fredericia
Hej Nina,
Tak for en herlig opskrift! 🙂
Nina
Velbekomme <3