Ja vi kan hurtigt blive enige om, at det her er virkelig mærkeligt. Vegansk pulled pork laves oftest af jackfruit, en frugt der trævler på den helt rigtige måde. Derudover kan det laves af svampe og jeg har vistnok også set en opskrift med gulerødder. Så det her er virkelig originalt. Idéen lader til at stamme fra Chef Jana, en Vegansk kok og blogger med tilhørende YouTube kanal. Hun lavede forsnart længe siden en video med en original opskrift på vegan pulled pork – using banana peel. Og da opskrifterne på pulled pork af bananskræl begyndte at dukke op i diverse madfora, var det – indrømmet – med lige dele nysgerrighed og skepsis. Men dem der prøvede virkede begejstrede.
Herhjemme har vi faktisk aldrig har prøvet den ‘originale’ Vegansk pulled pork med jackfruit. Det skyldes til en vis grad at vores veganske køkken næsten er ryddet for mad fra dåse. Men med ‘pulled bananskræl’ så er vi jo ude over det issue. Så drevet af nysgerrigheden kastede vi os ud i det.
Fordele ved at lave vegansk pulled pork af bananskræl fremfor jackfruit:
Ja lad os da kigge lidt på et par stykker:
1. Bananskræl er jo super nem at få fat i! Uanset hvilken yderligtliggende flække du bor i, så kan du sandsynligvis få fat i økologiske bananer.
2. Det har ikke ligget i en dåse. Jeg tilhører dem som er meget skeptisk overfor dåsekemi. Så hvis jeg kan stole på, at mine økologiske bananer ikke er overfladebehandlede ja så er de jo at foretrække.
3. Det er billigt. Ja det et faktisk gratis da det jo et noget du plejer at smide ud, på samme måde som aquafaba. Og bananerne dem spiser du jo stadig, selvom de nok ikke bli’r til en super sød og lækkert bananis, da de skal skrælles ret umodne…
4. De indeholder faktisk en masse sunde ting og sager. Eller det er der i hvert fald mange, der påstår. Her er 10 fordele ved at spise bananskræl – bemærk, der angives ingen kilde 😉 Dansk version her.
Hvordan skal bananerne se ud?
Jeg troede aldrig at jeg ville komme til at anbefale umodne bananer! Men det er præcis hvad de skal være. De behøver ikke at være helt grønne, men gerne med grønne spiser, for så er de faste nok til at bevare et vist bid når der bliver stegt. De skal ikke have pletter, hvilket jo ellers er sådan de skal se ud, når du laver bananis/nice cream for at være søde nok. Men så blir skrællen simpelthen for blød, tynd og skrøbelig at have med at gøre. De tre her er et udmærket bud. Lidt mere gule bananer kan også bruges. Banana for scale så du kan se størrelsen …
Brug økologiske bananer!
Det giver sikkert sig selv men jeg vil da gerne sætte en tyk streg under det. Hvis du så dokumentaren om bananproduktion for nogle år siden, så har du sikkert billedet af konventionelt dyrkede bananer der bogstaveligt talt ligger og flyder rundt i et stort kar med pesticider. Dem ville jeg nødigt lave vegansk pulled pork af :/
Alle almindelige typer af spise-bananer bør i øvrigt kunne bruges. Men jeg tror at plantain/kogebananer nok bliver lige lovligt stride til formålet.
Her er bananstrimlerne ved at blive stegt møre og er blevet iklædt en omgang barbeque sauce …
Hvordan smager pulled bananskræl så?
Det smager godt! Altså det er lækkert og smovset. Sådan en omgang barbecue snask er svær at stå for og passer godt med en sprød omgang coleslaw. Hvis du er pjattet med vegansk ‘pulled pork’ så skal du endelig prøve det af og se om det kunne blive en nemt tilgængelig og billig alternativ favorit.
Herhjemme var der lidt af en mental barriere ifht. at …
“Vi står og steger strimler af bananskræl?! 🤪 Det er mærkeligt!”
Men sådan er det jo altid med nye idéer.
Pulled bananskræl kommer nok ikke til at ændre ved frekvensen af hvor tit vi laver vegansk pulled pork herhjemme. Hvilket som nævnt før ikke er sket tidligere 😁 Men HVIS vi står og skal lave det, så kunne det sagtens være med strimlet bananskræl.
Vegansk pulled pork af bananskræl
INGREDIENSER
- 1 ikke alt for stort løg (evt. kun et halvt hvis du har store løg (!))
- 1-2 fed hvidløg
- 2 stk bananskræl (mine uskrællede bananer vejede 150 gr stykket - det er en rimelig gennemsnitslig størrelse)
- 2 dl barbecue sauce (erstattes fx med ketchup og en tsk sennep og flere af de krydderier der nævnes under SMAG TIL længere nede)
- 1-2 spsk gærflager (smag til.)
Til serveringen
- Lidt coleslaw
- 2 burgerboller
SÅDAN GØR DU
- Vask de hele bananer og tør dem. Skræl dem og læg dem med indersiden opad. Med en kniv skraber du nu indersiden på langs for at fjerne det meste af det bløde hvide snask.
- Nu skal de strimles så fint som muligt: Hold fast i enden af bananen og så 'trækker' du med din skarpeste gaffel strimler på langs af bananskrællen. For at strimlerne ikke bliver underligt lange, kan du skære strimlerne over i 2-3 stykker. Selve stilken kasseres. Du kan også bruge en stor skarp kniv, STARTE med at skære skrællen over i 2-3 stykker på tværs og så i stedet skære dem julienne (=strimler) så tyndt du evner.
- Skær løg og hvidløg i fine tern. Kom først løgene på en olieret pande og lad dem stege let bløde og blanke men uden at tage farve. Ca. 5-7 minutter. Til sidst kommes hvidløg på panden og steger et minuts tid.
- Nu skal bananstrimlerne med på panden! Kom eventuelt mere olie på. Lad dem stege møre men stadig med en lille bitte smule bid ved medium til medium høj varme.
- Når du synes at det har det rette bløde bid hælder du BBQ sauce og gærflager over. Lad det 'samle sig' på panden 1-2 minutter.
SMAG TIL!
- Mangler der syrlighed så smid lidt æblecidereddike i eller et skvæt citron. Mangler der 'stærkhed' så hæld peber i, lidt tabasco eller lignende. Mangler der fylde så smid flere gærflager, lidt Marmite eller Worcestershire sauce i. Salt? Brug soja sauce eller lidt bouillonpulver. Der må også gerne være lidt sødme fra BBQ saucen. Juster evt. med mere sukker. Vores var lidt FOR sød så den blev afbalanceret med 2 tsk æblecidereddike.
- Kom din pulled bananskrælssnask på et par gode burgerboller. Top med en sprød coleslaw lavet på vegansk mayo og/eller vegansk yoghurt.
kasper sørensen
Det smagte overraskende ordenligt godt! tak for det.
vi laver igen!
Nina
Yeah det lyder godt! Tak for feedback 🥳🤗
Da min svigerdatter er veganer, er det altid sjovt at blive udfordret når de kommer og spiser. Så da jeg så denne opskrift, var jeg ikke i tvivl. Og det var en succes, både for veganer og ikke veganere. Det skal vi helt sikkert have igen:)
Ja den her hører helt sikkert til de sjove!😅 Dejligt at den også smagte jer.
Bh Nina
Hvem skulle have troet at bananskræl kunne spises! Jeg smider dem ikke ud igen. Det smagte virkelig godt 😀 tak for en god opskrift!
Nej vel?!😅 Men så lærte vi det. Dejligt at du kunne lide opskriften 😋
Kh Nina
Denne her idé er så mærkelig at jeg blev nødt til at teste det selv. Lavede det med en gang coleslaw og serverede i en burgerbolle. Perfekt snasket BBQ-mad til en solrig dag på terassen, og konsistensen af skrællerne virker sindssygt godt som pulled pork-erstatning. Der er ingen mærkelig bismag fra skrællerne, og særligt med en hjemmelavet BBQ-marinade blev det virkeligt lækkert.
Som en test serverede jeg en burger for min omnivor-kæreste, der spiste den med stor begejstring – han spurgte ikke engang hvad det var lavet af, så overraskelsen var stor da jeg afslørede at grisen var blevet erstattet med bananskræl. 😀 Det er ikke sidste gang jeg laver det her!
Fedt 😆
Kan man bruge det kold dagen efter til sliders ?
Det vil jeg tro… Medmindre det bliver mere ‘hårdt’ ? Men mon ikke det fungerer🤗
Hej – spændende opskrift 🙂 men hvad bruger I de skrællede umodne bananer til? Bh. Rikke
De ryger i en smoothie. Der er godt med sunde ufordøjelige fibre til tarmfloraen i 🤗
Mon ikke der er både Æg og mælk i de Boller?
Tak for din bekymring og omsorg 🤗 nej vi har begge gennemført folkeskolen og kan helt uden hjælp læse ingredienser bag på posen 💪🏼
Bh Nina
spændende skal prøves. hvor køber man gærflager?
Hej 🤗 jeg plejer at købe det online i helsekostforretninger.
Matas har dem også og jeg mistænker lidt at supermarkederne efterhånden også har dem. Men de to første er sikre bud 😋
Bh Nina
Min første reaktion var “NO WAY!!”
Min reaktion nu er “noooo way…”
Glæder mig til at blive inviteret på middag 🙂