Natten inden den 13. december var ifølge den gamle julianske kalender årets længste nat. Dagen markeres som bekendt her i Danmark i mange institutioner med Lucia-optog hvor Lucia bringer lys til os i den lange mørke nat.
Luciaboller – eller Luciabrød – kaldes i Sverige også Lussebullar eller Lussekatter. De er en helt uundværlig del af den svenske Lucia- og dermed også juletradition. Eftersom jeg har rødder på Åland, som er en svensktalende del af Finland, er de også en vigtig del af min juletradition.Lussebullar er søde hvedeboller som får en fin gul farve og en helt fantastisk og meget unik smag fra saffran. Der er nogle helt bestemte former som ‘man laver’. De hedder f.eks. Julgalt, Julkuse (*fnis*), Lilja, Lusekatt og Præstens hår og er knyttet til forskellige geografiske områder af Sverige og navnene for de forskellige kan variere fra egn til egn. Den mest almindelige og også motorisk mindst udfordrende (sammenhæng?) er Julgalten (Julegrisen).
Her i Danmark har vi ganske vist Lucia-optog, men Luciaboller har vi ikke helt taget til os. Jeg synes at de er lidt magiske, eftersom de indeholder verdens dyreste krydderi nemlig saffran, der ellers mest kendes fra spansk paella. Kiloprisen for safran er 60.000 kroner (say whut?!) men inden du begynder at ringe til din bankrådgiver, så skal du lige vide, at du i opskriften her kun skal bruge et halvt gram, så du slipper med omkring 30 kr (det kostede det i min Føtex).
Safran dufter sødt og rundt og tager mig på et millisekund tilbage i køkkenet hos mormor på Åland på Köpmansgatan 4, hvor min barndoms jul blev fejret. Her stod min mormor i køkkenet omtrent alle døgnets vågne timer op til jul og bagte pepparkakor, finska pågar, korintkakor og altså lussebullar (og tusind andre ting). Vi har også flere gange lavet peberkagehuse hvilket er en virkelig hyggelig beskæftigelse når man er barn. Vi så kun mormor og morfar få gange om året og derfor skulle der ikke mangle noget når vi var der, så der var fri adgang til de uudtømmelige kagedåser. Det er muligvis derfor jeg – udover al kærligheden og hyggen – husker store dele af mine juleferier som et langt tåget sukkerchok med masser af mavepine. Men hvem siger at der var en sammenhæng, dengang i præsalmonella-tiden var det jo kotyme at slikke dejskålen…
Hos Mormor blev Luciaboller spist med masser af smør, men jeg har ladet mig fortælle at det ikke er nomalt så jeg formoder at det bare var hendes kærlige, mormoderlige behov for at sikre sul på sine børnebørn. Opskrift på nem 3 minutters vegansk smør her.
Hvis du har mulighed for det, så forbered safrans-afkoget dagen i forvejen så det rigtigt kan stå og trække smag og farve. Du kan også halvere mængden af gær og lade dejen hæve på køl natten over. Fordi luciabollerne bages uden æg kræver dejen lidt ekstra omsorg for ikke at blive tør i det. Opskriften herunder er fra en svensk kogebog kaldet ‘Kakboken utan âgg och mjölk’ og den er gengivet næsten uden ændringer med tilladelse fra forfatteren, Karolina Tegelaar som før har delt opskriften. Hun har helt styr på det med bagning, så hvis du følger anvisningen er du garanteret en ordentlig omgang lækre, luftige, saftige Lussebullar. Det eneste jeg har ændret ved opskriften er at jeg har skruet lidt ned for sukkeret.
Lussekatte - svenske Luciaboller med safran
INGREDIENSER
Til pensling
- 3/4 dl havrefløde eller sojafløde til pensling hvis de skal være blanke (alternativt sukkerlage som påføres efter bagning - se TIPS.)
SÅDAN GØR DU
- Start med at lægge rosinerne i blød i vand, så slipper du for at de tørrer ud under bagning. Kom saffran i en ren morter sammen med lidt sukker og knus det. Hæld det sammen med mælken i en gryde og lad det koge op i kort tid. Tag det af varmen og køl det helt ned. Eller endnu bedre lad det trække på køl natten over. Mælken skal være nogenlunde stuetemperatur når den blandes med de øvrige ingredienser (ellers risikerer du at kokosolien enten stivner eller smelter).
- Rør kokosolien så den bliver blød og medgørlig, men ikke smeltet. Det kan fx gøres med et piskeris. Smuldr og opløs gæren i safranmælken og bland så det hele med sukker, salt, den bløde kokosolie og hvedemel til dejen bliver nogenlunde fast (jeg brugte 10 dl mel). Brug så lidt mel som muligt for at undgå at bollerne bliver tørre.
- Lad dejen hæve 1-3 timer eller natten over. Ælt så dejen i 10 – 15 minutter i en røremaskine eller 15 – 20 ved håndkraft. TIlsæt lidt ekstra hvedemel hvis det er nødvendigt. Dejen skal 'slippe' når du prikker til den. Tag evt. en klump op og test om det er muligt at rulle en pølse uden at dejen klæber. Hvis ikke så drys lidt mere mel over - ælt - test igen.
- Lad den hæve yderligere 20 minutter når du er tilfreds med konsistensen.
- Dejen hæver meget op, så rul strimler på størrelse med en finger (ca 1,3 cm) og læg dem ikke for tæt. Undgå at rulle i mel, for det giver en mat overflade til bollerne. Form dine favorit-lussebullar, tryk rosiner GODT ned i og lad dem hæve 20 – 30 minuter på bagepladen. Der skal være god plads på bagepladen da de hæver ret aggressivt..
- Pensl med plantefløden (pres rosinerne lidt ned igen hvis de er svuppet op) og bag dem i midten af ovnen på 225°C i 6-8 min. Pas altså på at de ikke får for meget farve på oversiden da du risikerer at de bliver tørre indeni og hold godt øje, for det går stærkt til sidst. Opskriftsforfatterens mormor siger, at de skal være let gyldne på undersiden for at være færdige. Og hvis en mormor siger sådan noget, så er det bare med at lytte!
TIPS & NOTER
Jeg husker ikke at have lavet en præstens hår før, men jeg kunne ikke dy mig. Hvis den var opfundet i 60’erne var den nok blevet kaldt Beatles-hår.
Spis luciabollerne som de er, eller flæk dem og kom smør på – det smager himmelsk. Det er min mormors hjemmevævede dug jeg har brugt til billederne her, åh nostalgi…
– Se flere former på de fine svenske luciaboller her og her.
Christina
Hvis du hæver dem over natten, er det vel i køleskab?
Mvh. Christina
Nina
Ja 🙂
(Sorry for sent svar – nu ved du det til næste år! 😀 )