Kan man lave noget så farverigt KUN med frugt og grønt? Ja da – og jeg har ikke engang skruet op for farvefilteret. Se her hvordan du gør.
DET SKAL DU BRUGE
- Kokosflager. Jeg plejer at lave 1 dl af hver farve (og 3 gange så meget af den lyserøde pga efterspørgslen…).
- Dehydrator eller evt. varmluftsovn.
- Mad der afgiver farve og saft. Brug din fantasi og det, der i sæson. Noget kan juices:
Gulerødder
Rødbeder
Appelsiner
Granatæble
Sødkartofler
Hjertesalat, iceberg o.lign. (saften er overraskende meget grøn)
Andre ting kan puttes i blenderen med en lille (!) sjat vand. Så får du en pulp som sis igennem stof, en tepose eller en si. Brug evt lidt af pulpen også. (Den overskydende pulp smider du i en smoothie). Det er fx:
Jordbær
Hindbær
Spinat
Blåbær (rigtige blåbær, der er blå indeni, som dem man køber på frost)
Der går omkring 1/2-1 dl saft til 1 dl kokos. Jo mere saft du bruger jo mere intens bliver farven. Men eftersom det varierer helt vildt hvor meget der kommer ud af de forskellige råvarer og pressemetoder kan jeg ikke fortælle dig præcist hvor store mængder råvarer du skal bruge. Men regn med at der går ca. 1 del farvet saft til 1 eller 2 dele kokosflager målt i dl.
SÅDAN GØR DU
En juicer er selvfølgelig den optimale måde at få juice ud af sine råvarer (se Tips for andre metoder) Lav ca en dl juice af det du vil juice. Hæld det over 1 dl kokosflager i en skål. Er der meget overskydende saft, kan du hælde mere kokos i, men der må gerne være lidt ekstra væske. Lad det gerne trække 10-30 minutter så farven rigtig kan sætte sig. Rør rundt engang i mellem så saften fordeles ordentligt.
Spred den indfarvede kokos ud i et tyndt lag på et stykke bagepapir eller et Teflex-sheet. Jeg vil anbefale at lave en stor portion og fylde alle de plader du har mens du er i gang, for at udnytte dehydratoren eller ovnen bedst muligt. I en dehydrator skal flagerne tørre i 2-4 timer ved 42′. Jo tynder lag, jo hurtigere går det. Tjek en gang i mellem og smuldr eventuelle sammenklumpninger med fingrene. Jeg har endnu ikke prøvet at lave dem i varluftsovnen men prøv at skrue godt ned og tjek til dem jævnligt.
Hæld den knastørre kokosdrys i lufttætte beholdere. De kan holde sig i laaang tid hvis de opbevares mørkt og ikke for varmt. Se billeder længere nede til inspiration.
Tips
-Bruger du en juicer, så start med de lyse farver, så behøver du ikke vaske den før du er helt færdig.
– Har du ikke nogen juicer, kan du fx rive gulerødder eller rødbeder fint og presse saft ud af det du har revet. Fortynd evt rødbedesaften med lidt vand, så får du mere saft som bare bliver lidt lysere. Appelsinsaft kan du selvfølgelig nemt presse ud ved håndkraft.
– Du kan også blende det revne frugtkød fra fx rødbeder med lidt vand før du sier det.
– Uden dehydrator. Laver du kun en lille portion kan det muligvis tørre i et tyndt lag over en varm radiator eller hvad med ude i solen en varm sommerdag? Varmluftovn kan også bruges på lav indstilling og med noget i klemme i døren så fugten kan komme ud – hold godt øje!
– Slip fantasien løs! Kan du kun fremskaffe to farver saft, så bland dem i forskellige forhold og skab nye farver (apropos: Du behøver kun få dråber rødbede for at ændre fx en appelsinjuice til en ny farve)
– Nuu er jeg jo ikke den store fan af sukker, men du kan faktisk indfarve sukker lidt på samme måde som kokos – tak til Marlene for tippet 🙂
Trine
Hej Nina
Vil høre kan man indfarve kokos i en dehydrator hvor der står den mindste temperatur er 58-60 grader eller er det for højt? Eller skal man anskaffe sig en maskine der kan ramme de 42grader hvad tænker du? Mvh. Trine
Nina
Ja det kan du sagtens. Det er nok bare en vane fra min raw-tid at jeg bruger 42. Jeg tror du skal højere op end 60 grader før kokosen tager farve og bliver brun 🙂
(jeg har rettet navnet 😉 )
Bh Nina
Kommer kokosen til at smage mindre gennemtrængende, når man farver den? Kan se du skriver, at dine børn nogen gange får lidt farvet kokos på aftensmaden. Måske er det, fordi de er vilde med kokossmag selvfølgelig. Men jeg spørger, fordi jeg netop ikke er så vild med kokossmagen. Men synes samtidig, det kunne være mega flot at bruge det her farvede kokos i det salte køkken. Skal bl.a. lave “lyserød tapas” til et babyshower😜😜
Altså … jeg vil sige det sådan her. Nej det dæmper ikke kokossmagen. Men det bliver brugt i så relativt små mængder at kokossmagen på ingen måde er overdøvende. Så du skal være ret ved på kokos for at ikke kunne bruge det 🤗 håber at det hjælper lidt.
Kh Nina
Kære Nina
Jeg har lyst til at prøve at lave dine snebolde om til påskeæg her op til den kommende højtid. Tænke roå hvordan jeg kan farve de hvide bolde, så de kommer til at ligne anthonbergs pastelfarvede sukkercoatede æg. Jeg overvejede om frugtfarve i aquafabaen var en ide, eller om puddersukkeret kan farves på en eller anden snedig vis …. det må jo ikke blive vidt tænker jeg, da det opløses og ikke ligesom kokosen her, kan tørres i ovnen. Har du nogle ideer, tips eller tricks? De bedste hilsner fra SABRINA – fan af dig og din blog 😊
Hej Sabrina – tak for rosen! Du kan tro at jeg har tænkt tanken – umiddelbart forestiller jeg mig at hvis du indfarver sukker (i kun lidt væske så det ikke opløses) og selv pulveriserer det til puddersukker, så kunne det måske fungere?
Vh Nina
Tak for ideen Nina. Jeg vil forsøge.