Det kan siges ganske kort: ja gær er vegansk. Alle de store organisationer som The Vegan Society, PETA, Mad med medfølelse – Danmarks veganske forening og Dansk Vegetarisk Forening er enige:
Ja, veganere spiser gær.
Hvis du stadig er skeptisk eller har brug for at bare vil vide mere, så læs videre.
Er gær et dyr eller en plante?
Svaret er: Hverken eller, så hvad er gær egentlig? Gyldendals Store danske encyklopædi skriver:
Gær: En stor og meget divers gruppe af svampearter, der altid eller hovedsagelig er encellede.
En del svampearter har både et encellet og et flercellet stadium, og for disse
kan man kalde det encellede stadium deres gærstadium
Gær tilhører altså svampe-riget (fungi), og er således ikke animalsk. Den er ganske vist heller ikke en plante (plantae) og det kan være med til at bidrage til forvirringen. Hvis vi kigger på den biologiske opdeling af levende organismer, herunder Eukaryoter som mennesker og dyr (begge animalia) også tilhører, så får vi et fint overblik. Organismerne inddeles nemlig traditionelt i følgende riger:
Eukaryoterne er altså opdelt således:
- Dyr (Animalia) — Alle flercellede dyr – også mennesker (heterotrofe, formerer sig anisogamt (æg og sæd) og udvikler sig som en embryo).
- Svampe (Fungi) — Dækker svampe og gærsvampe, både flercellede og encellede. – ikke havsvampe (spongier) som er dyr (heterotrofe, formerer sig isogamt (plus- og minuskøn))
- Planter (Plantae) — Alle planter (autotrofe, formerer sig anisogamt) – flercellede. Inkluderer også Grønalger
- Stramenopila – Bl.a. en række ikke-grønne alger – Kiselalger, Brunalger, kelp (tang) og eukaryotiske alger
- Protister (Protista) — Encellede og flercellede eukaryoter, som ikke passer ind i de andre kategorier, inklusive svampedyr og Protozoer
Kilde: Wikipedia
Bemærk at den eksakte opdeling ændres lidt afhængigt af hvordan det anskues.
Men dyr, svampe og mennesker tilhører hele tiden hver sin gren. Læs mere på Wiki
Hvor findes gær?
Du kender det sikkert først og fremmest som hævemiddel i bagværk – og som mug når bagværket bliver for gammelt. Er du veganer kender du sikkert gær i inaktiv form, nemlig gærflager. Vi bruger det i en af vores all time greatest opskrifter: Vegansk åhst. Gær kendes også fra produktion af øl og vin men det forekommer også i produktion af antibiotika og anden medicin samt i produktion af enzymer til f.eks. vaskemiddel. Men udover det, så findes gær altså også overalt i naturen (især på/i søde, sukkerholdige frugter), i luften, i vores kroppe samt på og i vores fødevarer.
Kan/bør man undgå gær?
Så selv om du besluttede dig for, at leve et liv uden at indtage ting fra svampefamilien, herunder gær, ville det ikke være praktisk muligt. Jo, du kunne fravælge menneskeskabte produkter med gær i ingredienslisten. Men idéen om at leve et liv uden at indtage gær på den ene eller den anden måde (f.eks. fra luften eller som gær-sporer i maden eller på overfladen af søde frugter) er utopisk – og ud fra et etisk synspunkt heller ikke noget, der rigtigt giver mening. Gær har ikke noget centralnervesystem og ingen bevidsthed. Gær kan ikke føle sorg, smerte mm. så hvorfor skulle man undgå det? (Læs evt. definitionen på veganisme.)
Heldigvis er der dog mig bekendt IKKE mange mennesker, der bestræber sig på at leve gær-frit. Jeg gætter på, at spørgsmålet primært opstår hos ‘nye’ veganere (inden de får sat sig ind i emnet) eller som en fordom hos ikke-veganere. Og at det forbliver på spørgsmålsstadiet og sjældent er noget, som nogen faktisk prøver, at føre ud i livet.
Hvad er den officielle holdning?
Det er selvfølgelig relevant at vende sig mod de store organisationer for at høre, hvad de siger. Der er – ikke overraskende – enighed over hele linjen.
Mad med medfølelse Danmarks veganske forening
•
Dansk Vegetarisk Forening
•
The Vegan Society
(grundlæggerne af selve begrebet veganisme)
The Vegan Society skriver mange steder på deres hjemmeside, at gær er vegansk. Som her, i deres bage-sektion om gær:
(…) yes, yeast is suitable for vegans. Yeast is a fungus, like mushrooms.
As long as the yeast has not been prepared using animals or animal products,
the yeast itself is perfectly fine.
•
PETA
En af verdens absolut største dyrerettighedsorganisationer skriver blandt andet:
Is Yeast Vegan?
Yup! Yeast is everywhere—in your body and in the air,
and it’s not derived from animals.
Kilde
Du kan desuden finde masser af opskrifter på deres hjemmesider som både indeholde gær, f.eks. gærflager.
Hvad siger gærproducenten?
Jeg kiggede lige forbi en producent af gær for at tjekke deres infromation om emnet og her står:
Kan produkter med gær få det veganske mærke?
Ja, produkter, der indeholder gær kan sagtens være med i den officielle veganske mærkningsordning fra DVF. Ordningen er en stor hjælp for veganere, da det øger gennemskueligheden. Det giver desuden mærkede produkter fordele fremfor ikke-mærkede produkter, da veganere kan spare tid og besvær ved blot at gå efter et mærke som de stoler på. Producenter kan henvende sig til DVF.
Når man ser på alt ovenstående, så synes jeg ikke at der er meget kød (undskyld, tofu?) tilbage på fordommen om, at gær skulle være u-vegansk. Kommentér gerne, hvis du er uenig – eller enig for den sags skyld 🙂
Afslutningsvis vil jeg da lige sige, at jeg intet har imod folk, der ønsker at undgå gær og andre former for svampe i maden uanset hvad grundlaget måtte være. Jeg bli’r dog lidt ærgerlig, når det fejlagtigt bliver blandet sammen med veganisme: Det gør nemlig livet lidt mere besværligt for veganere.
Jeg har ikke umiddelbart kunne finde ud af, hvad en diæt der forsøger at udelukke svampe, herunder gærceller hedder. Det eneste der dukker op er information om candida-diæt, hvor det jo som bekendt frarådes at indtage gær. Men det bunder jo på ingen måde i etiske overvejelser.
Jeg håber at du blev klogere – det gjorde jeg i hvert fald 🙂
Håndbrygger
Gær findes faktisk på overfladen af mange sukkerholdige frugter. Så hvis en veganer ikke vil spise gær, så bør han også holde sig fra frugt.
Flere håndbryggere fermenterer rent faktisk deres øl med gæren fra frugttræer. De stiller den forgærbare væske ud i det fri og håber at der falder gær ned i. Mange af de gærtyper man bruger på den måde fermenterer øllet på helt samme måde som almindelig ølgær (saccharomyces cervisiae); blot efterlader disse “vildgær” en lettere sur smag i øllet, hvilket blandt nogle håndbryggere og ølentusiaster betragtes som en særlig fin karakter.
Nina
Præcis, det er også noget jeg nævner i teksten det med gær fra søde frugter. Jeg har uddybet lidt 🙂
Tak for dit input.
Vh Nina
Hej
I bogen “How it all Vegan” skriver Sarah Kramer at hun ikke spiser gær, antageligt fordi gær er levende. Tror kun det er ordet levende der skræmmer hende.
Interessant, ja du har sikkert ret. Men planter og bakterier er jo også levende, og dem spiser vi. Men det er altid interessant at høre hvordan andre griber det an 🙂
Tak for input 🙂