Hjemmelavet sund kakaopulver til en dejlig kop kold kakao! Den læsker med isterninger i på en varm sommerdag og den luner i de kolde vinteraftener. Og med hjemmelavet pulverkakao er det endnu nemmere at bikse en hurtig kop sammen.
Hvad gør det til sund kakaopulver?
Altså det er jo altid en tilsnigelse at bruge ordet sund. Så lad mig sige det sådan her: Her får du en lidt sundere udgave af hjemmelavet kakaopulver. Den er nemlig sødet med kokossukker og så har jeg udskiftet lidt af kakaoen med carob.
Kokossukker og blodsukker
Kokossukker påvirker ikke blodsukkeret lige så meget som almindeligt sukker gør. Kokossukker har nemlig kun et GI på 35 (til sammenligning er almindeligt sukkers GI er 65)
Hvad er Carob?
Carob er lavet af frugten fra Johannesbrød-træ. Carob minder på flere måder om kakao, i farve og smag. Men det er uden koffein hvorfor det tit bruges i helse-øjemed. Jeg er typen, der ligger vågen hele natten hvis jeg har spist chokolade, kakao eller noget der bare rimer på koffein efter klokken 20. Derfor bruger jeg carob hvis jeg har hang til noget ‘kakao’ om aften.
Carob har desuden et højt indhold af calcium hvilket er endnu en god grund til at snige det ind i kosten her og dér. I bare 1 spsk carob får du 21 mg calcium (det er 3 gange så meget som i cacao-pulver). 100 gr carob indeholder faktisk hele 350 mg, men det er selvfølgelig ikke lige noget man spiser i så store mængder …
Carob kan smage forskelligt …
Der kan være stor forskel på forskellige mærker af carob. Jeg købte en bøtte carob fra urtekram for cirka 15-20 år siden da jeg først stiftede bekendtskab med begrebet helsekost. Den stod urørt i skabet i cirka ti år efter jeg havde smagt den en enkelt gang. Den var meget syrlig! Men af en eller anden grund fik jeg for nogle år siden den idé at prøve et andet mærke. Det blev Rapunzels og SÅ kunne jeg pludselig se idéen med carob. Nu tør jeg næsten ikke købe andre mærker 😉
Du kan altså i princippet bare udskifte al kakao med carob, men det kræver nok at du lige vænner dig til smagen. På samme måde kan du selvfølgelig også udskifte carob med kakao. Røskva på 8 lagde i øvrigt ikke mærke til at kakaoen her var en lidt sundere udgave, men hun er heller ikke fan af ting der er alt for søde.
Rør kakao uden klumper
Cacaoen her er ikke decideret ‘klumpfri’ som min opskrift på hjemmelavet O’boy. Derfor vil jeg anbefale at gøre følgende når du laver kakao: Kom 2 spsk af din færdige cacaopulver i en kop og hæld kun en enkelt spiseske plantemælk i. Rør det så grundigt til en tykflydende og helt blank chokoladecreme. Herefter kan du hælde mere og mere mælk i mens du rører. Så opløses alt perfekt og den ser fin ud som på billederne
Bemærk at du sagtens kan blande pulveret direkte med alt mælken hvis du vil, så får din kakao bare en sjov slags skum på toppen. Det smager stadig godt! ! Det ser bare lidt mindre indbydende ud…
TIP
Er du på vej på sommerferie?
Tag en god portion hjemmelavet kakaopulver med,
så kan du hurtigt bikse en lidt sundere kakao
sammen og få dit kakao-fix.
En anden måde at drikke iskold kakao er at lave mine veganske kakao-isterninger.
Hjemmelavet - lidt sundere - kakaopulver til kold kakao
INGREDIENSER
- 1 dl ren kakaopulver
- 1 dl carob
- 3/4 dl kokossukker
- 1/8 tsk salt - det svarer til en god knivspids salt (men kom hellere for lidt end for meget i til at starte med. Saltet skal ikke kunne smages som sådan, men fremhæver blot smagen i kakaopulveret. Brug fint salt, kværn det evt i en morter)
Du kan desuden krydre din kakaopulver med vanilje, kanel, kardemomme og lignende krydderier.
Bemærk at de eksakte mængder ikke er super vigtige, du kan variere den efter egne smagsløg 🙂
SÅDAN GØR DU
- Har du en kaffekværn, så kør kokossukker samt salt til et fint pulver. Hvis ikke så spring dette skridt over.
- Bland alle ingredienser og kom i en lufttæt beholder. Holdbarhed ca. 100 år.
Servering
- Brug ca 2 spsk kakaopulver pr kop og bland det med en lille sjat mælk. Rør grundigt til en tyk og helt glat creme før du hælder resterende mælk i.
Hvis kokossukker og salt ikke er pulveriseret, så skal du røre rundt inden du tager af pulveret så du er sikker på at få alle komponenter med
Erik Bresler
Til genstridig kakaopulver m.m. bruger jeg en espumadore, (har spanske aner tilbage i 17-hundredtallet:) Den kaldes også en mælkeskummer.
Nina
Ha, jeg er helt på dit hold! Jeg anskaffede mig også en mælkeskummer for et par år siden. Jeg kalder den dog for min kakaomaskine, da det er den det eneste, den laver for mig 🥳
Det er sådan en model som ikke er et piskeris men som er en kæmpe stor kop med en lille magnet Dims i bunden, der rører tingene rundt for mig. Jeg bruger den dagligt og det er en af de bedste køb jeg har gjort – jeg var heldig at finde en udgået model brugt. Og ja, så skal man aldrig bekymre sig om klumper i kakaoen. Det er awesome!
Bedste hilsner
Nina