For at definere hvad vegansk mad er, vil jeg starte med at svare på spørgsmålet …
Hvad er en veganer?
Mange tror, at en veganer er “Én, der ikke spiser mad af animalsk oprindelse“. Men det er faktisk ikke helt rigtigt. Det er i hvert fald ikke dét, der definerer en veganer. Definitionen på en veganer blev formuleret i 1944 af The Vegan Society, grundlæggerne af selve begrebet veganisme.
Definition på veganisme
“At være veganer defineres som en måde at leve på, der søger, så vidt det er praktisk muligt, at ekskludere alle former for udnyttelse og mishandling af dyr til mad, beklædning og alle andre formål. I praksis betyder det, at veganere bestræber sig på at undgå alle animalske produkter som kød, mælk, æg, honning, læder, uld, produkter testet på dyr, cirkus med dyr, zoologisk have mm.”
Oversættelse: Mad med medfølelse – Danmarks veganske forening
Det betyder altså, at kosten kun er en begrænset del af det at være veganer. Men at der er en lang række andre områder, hvor veganere gør en ekstra indsats for at undgå at bidrage til udnyttelse af dyr:
- Veganere støtter ikke op om at holde dyr til fange for vores underholdnings skyld (cirkus, zoologisk have etc)
- Veganere undgår køb af produkter som involverer dele af døde dyr (især tøj: Uld, silke, læder)
- Veganere bruger ikke produkter, der er testet på dyr f.eks. kosmetik mm.
Hvad er så en plantespiser?
Det kommer lidt an på hvem, du spørger. I den brede befolkning er der nok en ide om, at veganer og plantespiser er det samme. Men vi har jo lige ovenfor slået fast at veganisme ikke kun handler om, hvad der ligger på din tallerken. Så i veganske kredse bruges udtrykket om folk, der ganske vist spiser vegansk, men udover det, ikke går op i dyre-etik.
Altså: Hvis man KUN interesserer sig for kost-delen af den veganske livsfilosofi, ja så er man snarere det, der kaldes plantespiser 🙂
Hvad spiser en veganer?
En veganer spiser kun mad, der ikke indeholder nogen former for animalske ingredienser eller stammer fra dyr. Men er ikke som sådan defineret ud fra kostens indhold. Det virker måske som en mærkelig differentiering. Men det er faktisk en vigtig forskel. Det opdager du, når du begiver dig ud i emner vedrørende vegansime, der omhandler, hvad det vil sige at være veganer og hvorfor nogle vælger at være det.
Lad os kigge på alt hvad en veganer spiser, startende i råvare-afdelingen…
Eksempler på vegansk mad:
Ris, grødris, basmatiris, vilde ris, jasminris, runde ris, mandelmælk, kokosmælk, sojamælk, rismælk, havremælk, pærer, æbler, bananer, appelsiner, mango, figner, blommer, vandmelon, sharonfrugt, ananas, kiwi, durian, jackfruit, grapefrugter, clementiner, abrikoser, ferskener, mandariner, passionsfrugt, citroner, vindruer, granatæble, pomelo, nektariner, frøskalsmelon, galiamelon, honningmelon, kokosnødder, rosiner, mandler, hasselnødder, paranødder, hørfrø, valnødder, jordnødder, solsikkekerner, sesamkerner, macadamianødder, cashewnødder, pistacienødder, cacaopulver, carob, jordbær, hindbær, brombær, kirsebær, stikkelsbær, ribs, blåbær, solbær, ribs, kidney bønner, kikærter, hvide bønner, hestebønner, mungbønner, pintobønner, butterbeans, sortøjebønner, sojabønner, grønne bønner, peanutbutter, mandelsmør, mørk tahin, lys tahin, røde linser, grønne linser, dePuy linser, belugalinser, broccoli, blomkål, porrer, løg, hvidløg, gulerødder, agurker, hjertesalat, julesalat, iceberg, kinakål, ruccola, brøndkarse, kartofler <3 , sødkartofler, jordskokker, champignoner, porto bello, shiitake svampe, østershatte, Karl Johan-svampe, rørhatte, kantareller, rørsukker, roesukker, kokossukker, ahornsirup, agavesirup, pastinakker, rødbeder, ærter, bønnespirer, citroner, butternut squash, hokkaido græskar, oliven, olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, kokosolie, aquafaba, rosiner, dadler, tørret frugt, tomater, appelsinjuice, æblejuice, marmelade, chiafrø, kokosmælk, kaffe, te, cacao, basilikum, persille, dild, ingefær, gurkemeje, oregano, timian, løvstikke, rosmarin, purløg, løg, rødløg, hvidløg, skalotteløg, havregryn, quinoa, spelt, byg, rug, couscous, bulgur, hvede, majs, sølvbeder, bolchebeder, grønkål, spidskål, rødkål, blomkål, pastinakker, radisser, knoldselleri, fennikel, bladselleri, hvidkål, artiskokker, kastanjer, romanescokål, auberginer, squash, glaskål, avokadoer, kålrabi, peberfrugt, chili, peberrod, persillerod, asparges, sukkerærter, broccoli, spinat, majroer, palmekål, savoykål, linser, tofu, tempeh, korn, mel, gryn, krydderier, noritang, kombutang, ketchup, sennep, soja, gær, miso, æblecidereddike, balsamico, gærflager (!)
…for at nævne nogle af de råvarer mm, der på et eller andet tidspunkt har passeret vores veganske køkken. Derudover er der selvfølgelig al den lækre veganske mad, der kan laves af ovenstående – helt uden animalske ingredienser, f.eks.
lasagne, kage, muffins, supper, falafler, pizza, tacos, kage, guf, seitan, pandekager, vafler, wok, hummus, højtbelagt, chili sin carne, cupcakes, tortillas, dahl, ratatouille, kage, frækkedeller, hot dogs, tærter, sushi, flødeboller, chokolademousse, pommes frites, dressinger, vafler, ajvar, shrirachasovs, marcipan, pandekager, konfekt, butterdej, rugbrød, franskbrød, boller, suppe, knækbrød, kiks, chokolade, pasta, bouillon, mayonaise, slik, chips, øl, vin, sprut, likør, saftevand, sodavand
…og så videre samt selvfølgelig også veganske udgaver af
pølser, ost, smøreost, is, nuggets, schnitzler, yoghurt, creme fraiche, smør og fløde
– fortsæt selv listen… (Fik jeg sagt kage?).
Sidst men ikke mindst, hvis du er en lille (eller stor) veganerbebs, så spiser du med stor sandsynlighed også
modermælk
fra din egen (eller en anden) menneskemors bryster.
Hvad spiser veganere ikke?
Hvis vi kigger på ‘råvarer’, som veganere ikke spiser, så er listen noget kortere: Dyr og ting, der på den ene eller anden måde kommer fra dyr. Samt produkter, der indeholder dette. Lad os uddybe det lidt:
En veganer spiser ikke:
- Kød – alle former for dyr: De firbenede, de tobenede, dem med fjer, dem der lever i havet – både de store og de små – de ottebenede, insekterne – kort sagt alle levende væsner.
- Mejeriprodukter fra dyr: Ost, mælk, yoghurt, skyr, fløde, smør etc.
- Æg – uanset hvilket dyrs kloak (det hedder det!) det er kommet ud af
- Honning
- Gelatine – restafkog af knogler, hud og sener fra slagtedyr, brugt i slik mm.
- Carminer – rød madfarve af knuste skjoldlus (E120).
Bonusinfo – vidste du … ?
Når du har fået styr på ovenstående må jeg med beklagelse meddele, at vegansk mad heller ikke er:
- Fødevarer hvor dyr på andre måder udnyttes undervejs i frembringelsen (f.eks. kokosnødder plukket af aber, eller juice og vin, der filtreres gennem knoglerester fra dyr). Men start endelig med det åbenlyse, så skal du nok lære det undervejs.
- Bæveranalsekret (også kaldet ‘bævergejl’. Det er vaniliearoma fra, ja, gæt selv … og det heldigvis efterhånden yderst sjældent 😉
Når du begynder at dykke ned i E-numrene, kan jeg anbefale Dansk Vegetarisk Forenings liste over hvilke E-numre veganere bør være opmærksomme på.
Hvis du er ny indenfor vegansk mad, kan jeg anbefale at tage et kig i Vores Veganske Køkken for at få et overblik over råvarerne:
Vil du bare i gang? Så gå direkte til ALLE vores opskrifter på vegansk mad. Læs også hvad Fødevarestyrelsen skriver om vegansk kost.
Forhåbentlig blev du lidt klogere på vegansk mad og veganere – tak fordi DU vælger at spise vegansk <3