Hvis du i forvejen kender Vego bar, så er dit mundvand sikkert allerede begyndt at løbe og bukserne er tilsyneladende begyndt at stramme lidt ekstra om lårene.
Hvis ikke du kender den, ja så kan du godt glæde dig til den her opskrift på hjemmelavet Vego …
Det.
Smager.
SÅ.
Godt!
For et par år siden solgte Vegofabrikken (?) ud, da de (af uransagelige årsager) lå inde med et større lager, som nærmede sig udløbsdato. Jeg tror, at de kostede 12 kr. stykket mod normalt over 30 kr. De blev solgt kassevis og, ja, jeg købte vist et par kasser…
De blev henholdsvis delt ud og solgt til venner og bekendte. Herhjemme havde vi rationeret, så det var ikke noget med at vi bare åd løs, og på den måde holdt Vego-lykken længe.
Som vegansk mælkechokolade …
Som veganer vænner man sig så til at blive meget glad for mørk chokolade. Det er i hvert fald, i den genre, du nemmest finder et stort udbud af vegansk chokolade. Men så er der én chokolade, der altid bliver nævnt når spørgsmålet lyder:
Hvilket vegansk chokolade smager mest som mælkechokolade – eller hvad er din yndlingschokolade?
Og det er Vego–baren. Og det er med god grund. Jeg synes nu ikke, at den smager helt som mælkechokolade, meeen i modsætning til mørk, så har den det lyse, det bløde, og det ultra (!) søde. Så sammenligningen er velbegrundet.
Den hjemmelavede Vego bar
Jeg er ikke den første i verdenshistorien, der har tænkt på, at det kunne være fedt med hjemmelavet Vego. Primært af to årsager: De er skide svære at få fat i og de koster et mindre farm sanctuary per styk.
Tidligere i år så jeg så en post på Facebook, hvor nogen havde lavet hjemmelavet Vego chokolade. Her blev med vilje brugt en billig chokolade med lavt kakaoindhold sammen med nougat. Det smager også rigtig godt og det er en nem måde, at opnå det ønskelige lave kakaoindhold. Men en anden måde hvor man ikke behøver at gå på kompromis med smagen af god chokolade er opskriften her, der både rammer den rigtige mængde af sukkersødme versus kakao versus nougat plus smagen af vanilje, som også er vigtig i Vego.
Smager hjemmelavet Vego som den ægte vare?
Ja! Det kan siges meget kort, det er relativt nemt, når du lige har ingredienserne klar til at smække den ægte vegosmag sammen.
Er det svært at lave?
Nej, det er det heller ikke. Det kræver dog noget tålmodighed, og så er det svært at holde op med at spise det igen – så er du advaret!
Er det så billigere at lave det selv?
Tjah tjoh, lidt billigere er det da, men du skal også gøre det, fordi det er hyggeligt. Vego koster ca. 20 kr. per 100 g, så hvis alle de ingredienser du bruger koster under 20 kr. per 100 g, ja så kan du hurtigt regne ud, hvor meget billigere det er.
Hvor kan den originale Vego købes?
Den kan findes et par steder online f.eks. hos Greenos.dk. Og ellers skal du finde den i nogle af de tyske veganske shops. Men ingredienserne i opskriften til Vego er relativt nemme at få nallerne i.
Er nougat vegansk?
Der findes både vegansk nougat og nougat som er med mælkepulver. Hvilke mærker, der er veganske, varierer muligvis fra år til år. Men hvis du følger med i facebook gruppen ”Er det vegansk?”, så burde du kunne få hjælp til at finde noget. Jeg fandt en økologisk i Føtex samt en ikke–økologisk i Netto i en rød indpakning.
Jeg kender ikke nogen veganere, der ikke ville tisse en lille smule i bukserne af lykke over at få sådan en hjemmelavet sag her i gave. Så den idé er hermed givet videre.
Nu vi er i chokolade-genren: Kender du vores populære opskrift på veganske Bounty? Den kan også varmt anbefales!
Hjemmelavet Vego bar
INGREDIENSER
- 100 gr nougat uden mælkepulver
- 80 gr mørk chokolade (70 %)
- 60 gr hvid chokolade (vegansk, naturligvis, jeg brugte iChoc vanilie.)
- 80 gr hele hasselnødder (evt flere)
Form
- Du skal forberede en form som du kan hælde den smeltede chokolade i. Jeg brugte en tom æske pålægschokolade hvor jeg skar låget af og beklædte den med bagepapir. Så får du 4 stk rimelig rustikke barer a 75 g. Som den på billedet ovenover, der er ved at blive pakket ind.
SÅDAN GØR DU
- Rist hasselnødderne. Det gøres bedst i ovnen 10 til 15 minutter på 150°. Det kan f.eks. være gøres i forvejen en dag, hvor du alligevel har ovnen tændt. De er færdige, når du kan se at den tynde brune skal løsner sig. Hæld hasselnødder i et viskestykke og nulr de løse skaller fri.
Smelt nougat
- Skær nougaten ud i mindre stykker og kom den i en tynd skål over et vandbad med kogende vand. Vandet må gerne røre skålen. Lad det stille og roligt smelte mens du rører rundt ind imellem Og evt. hakker chokoladen imens. Når det er næsten smeltet tager du det fra vandbadet og lader det passe sig selv mens chokoladen smelter:
Smelt chokolade
- Chokoladen hakkes fint. Meget små stykker gør den nemmere at arbejde med. Kom al den mørke og lidt af den hvide chokolade over et vandbad, der er knap så varmt. Jeg brugte noget kogt vand blandet med lidt koldt vand og så sørger jeg for at skålen ikke rører vandet. Det kan godt tage lidt tid. Rør rundt en gang imellem. Når det hele lige akkurat er smeltet, kommer du resten af chokoladen i og rører rundt. Lad det stå og smelte langsomt (ca 10-15 min.) idet du rører i det engang imellem for at hjælpe processen på vej. Hvis det bliver for tykt, eller ikke vil smelte, kan du hælde lidt mere kogende vand i gryden nedenunder.
- Bland den let afkølede nougat sammen med chokoladen.
- Kom hasselnødderne i og hæld det hele i den forberedte form. Er der overskydende Vegomasse, kan du hælde det i isterningebakker eller andre små silikoneforme.
- Kom det eventuelt på køl og lad det størkne helt.
- Nydes under ansvar.
TIPS & NOTER
Jeg plejer at gøre sådan her når jeg smelter mørk chokolade:
Sofie
Hej
Hvor længe kan chokoladenbarerne holde sig når de er lavet?
Mange tak for en mega lækker opskrift!
Nina
De holder mindst nogle uger og aller bedst på køl. De bliver ikke dårlige med tiden måske bare lidt kedelige i smagen efter et stykke tid 🙂
Bh Nina
Kan man ikke bruge fx pekannødder eller mandler
Sagtens – det er bare hasselnødder i originalen 🙂
hvorfor må skålen ikke røre vandet, når du smelter chokoladen ? Det lyder besværligt hvis man skal stå og holde skålen over vandet
Meget forsinket hej 😅 du laver en opstilling hvor skålen kan hvile uden at røre vandet 🤗
tak for opskrift ser møg lækker ud må jeg ha afprøvet.
har et spørgsmål til jer ang det link til buy whole food,er det billigt og er fragt gratis over 100 pund spørger fordi jeg har mindre indkomst og mest køber øko når der er bud i div supermarkeder men vil helst have øko
har i andre gode steder med gode indkøbs steder ville det være et hit.
lidt ærgeligt at link til billiger udgave af vego bar på facebook ligger i lukket gruppe hm hm er ikke på facebook.
Hej Dorte 🙂 Ja fragt er gratis ved 100 pund og mange ting er billigere på BuyWholeFoods. Men ikke alle. Jeg har en lille prisguide på vej: https://plantepusherne.dk/billige-veganske-oekologiske-varer/. UPDATE 2024 efter Brexit er det ikke længere en fordel at købe hos Buy Whole Foods
Vh Nina