Jeg har længe haft lyst til at lave en form for chokolade kalender til Røskva som nu er otte år. For nogle år siden lavede jeg en super fin bananisjulekalender. Og siden da har jeg haft lyst til at lave en julekalender igen. I år var der endelig det overskud der skulle til.
Jeg har lavet den af ting vi allerede havde i huset, og jeg har lavet den sådan at de fleste ting kan bruges igen en anden god gang. Jeg lavede en lille håndfuld chokolader ad gangen, fordi jeg ikke havde mulighed for (eller kunne overskue) at lave 24 stykker forskellige chokolader på én gang. Der er i øvrigt ikke 24 forskellige, men snarere 5-6 forskellige, hvoraf nogle kun varierer i formen.
Plade/ baggrund
Et stykke pap, en bakke, et skærebræt el.lign., som du ikke skal bruge i hele december måned kan bruges. Jeg valgte et rimelig tungt skærebræt på cirka 30×60 cm. Spørg mig ikke hvorfor jeg valgte en baggrund der vejer to kilo. Jeg tror, at jeg faldt for formatet, der var præcis som jeg havde forestillet mig i proportionerne. Til indpakning kan bruges: Et stykke stof, et viskestykke, gavepapir, et hovedpudebetræk eller som jeg gjorde, et stykke voksdug i tilpas julede farver.
Ophæng
Du kan bruge forskellige former for kraftig snor. Jeg havde noget blondefjummer liggende, som passede perfekt. Det var dog ikke langt nok til at vikle rundt om hele vejen ned, så det bliver snøret som et korset på bagsiden. Oprindeligt havde jeg forestillet mig, at alle pakkerne skulle sættes fast med træklemmer, men vi havde ikke nok. Det ville nok også have fyldt lidt for meget, så det var nok godt det samme.
Chokolader
Jeg brugte almindelig mørk chokolade 70%, noget mørk chokolade med salt, lidt hvid chokolade – den sindsygt lækre iChoc med vanilje (reklamelink) og nogle prøver fra min opskrift på vego-bar (kommer straks på bloggen!). Desuden nogle ristede nødder. Vi havde også nogle poppede hirsekugler, som jeg spontant overtrak med mørk salt-chokolade. Tingene blev kombineret lidt på kryds og tværs, så det er ikke den helt store chokoladekunst, der er tale om. Det vigtigste for et nogenlunde pænt resultat, er, at chokoladen tempereres rigtigt. Det lykkedes ikke altid for mig, så der var desværre flere prøver undervejs, som jeg blev nødt til at spise selv … Der findes masser af guides til, hvordan du gør det, du kan se min version længere nede i indlægget.
Forme
Jeg brugte forskellige isterningebakker, samt diverse forme af silikone som jeg ikke kan lade være med at købe når jeg finder dem på loppemarkeder.
Hvert stykke chokolade blev pakket ind i et lille stykke bagepapir og bundet med bomuldssnor.
Tip
For at få chokoladestykkerne pæne, er det vigtigt, at temperere chokolade ordentligt. Det betyder, at den ikke må varmes for meget op. Jeg plejer at følge denne model men bemærk, at den tager længere tid end 5 minutter for den første del af chokoladen at smelte:
Den nemme(re) løsning
Der findes efterhånden rigtig meget vegansk chokolade, især hvis man kan lide mørk chokolade. Find for eksempel noget inde hos helsebixen (reklamelink) eller hos nogenlunde velassorterede supermarkeder.
Så kan du, for at slippe for at bøvle med at smelte chokolade, købe et par forskellige plader, og brække et par stykker af til hver lille pakke.
Husk at du finder en masse lækre opskrifter til den veganske jul i kategorien Jul & Nytår 🙂
Skriv et svar