Det her er den første opskrift på vegansk smør jeg udviklede i sin tid. Flere år før vi kunne købe lækker mælkefri smør i butikkerne. I'm looking at you, Smørbar 😛Jeg har efterfølgende optimeret processen og du kan her på bloggen både finde:Vegansk smør på 3 minutterAquafaba smør (sojafri)
Hæld eddike og vand i en lille skål. Hæld så forsigtigt den tempererede mælk ned i. Rør så stille rundt, men kun 1 gang hver vej så eddiken lige fordeles i mælken. Lad det stå uberørt i ca. 10 minutter.
Du kan se hvordan der langsomt dannes flere og flere klumper i mælken.
Si vallen fra - det kan gøres på forskellige måder
A) Hælder du det i et viskestykke/stof over en si, kan du vride det med det samme og fortsætte med næste punkt i opskriften. Det skal foregå blidt men bestemt, så der kun kommer klar væske ud. Kommer der mælkehvid væske ud klemmer du for hårdt.
B) Du kan også i stedet bruge et kaffefilter som herunder. Lad det dryppe af i 15-30 minutter. Her er et kaffefilter sat i filteret på en tekande. Her ses den meget løse tofu vi skal bruge:
Skrab tofuen ned i en skål, der skal gerne være omkring 80 gr. Vej det af så det passer.
Tilsæt olierne langsomt
Pisk først tofuen lidt igennem med enten håndmixer eller stavblender så den bliver jævn.
Nu hædres olien langsomt i IMENS du pisker/stavblender. Enten ved at hælde det i i en TYND stråle eller ved at tage med en teske og øse små sjatter olie ad gangen op i tofuen. Du må ikke hælde en ny op før den foregående er blevet arbejdet ind i tofuen.
Det bliver mere og mere smøret at se på. Konsistensen skal forblive ikke-flydende, men fast a la på billedet her.
Olien og tofuen skal bindes sammen og det skal foregå i små omgange, ellers kan tofuen ikke overskue det og så bliver den så forvirret at den skiller. Så hav tålmodighed, ellers risikerer du at miste alt hvad du har knoklet for de sidste 12 minutter af dit liv. Når al olie er inkorporeret, piskes salten i og smøret smages til. Hvis der mangler syre tilsættes lidt citronsaft. Kom det så hurtigt i en form og på køl så holder bindingen bedre. Kom den bare i fryseren hvis du skal bruge den hurtigt.
Noter
Opbevaring: Opbevar smøret i en lufttæt beholder på køl, evt med et lag madpapir over for at mindske iltning. Jeg vil tro at det kan holde omkring en uge i køleskabet.Olier: Koldpresset kokosolie kanerstattes af ikke-koldpresset og dermed duftfri kokosolie. Alle fedtstoffer, der er faste ved stuetemperatur, kan i princippet bruges. På samme måde kan rapsolie erstattes af andre flydende olier, fx hørfrøolie.Frysning: Smøret egner sig rigtig godt til fryseren så lav gerne dobbelt portion eller mere og skær det evt i mindre klodser og pak i madpakkepapir og kom på frys. Rapsolien har den fordel, at den giver en fin gullig farve til smøret, den er billigere end kokosolie og indeholder masser af umættede og flerumættede fedtsyrer.Tilsæt så evt. et par nip gurkemeje hvis du vil have en mere gul farve.Holdbarheden af det færdige smør forlænges lidt, hvis du indleder opskriften med at koge soyamælken op og køle den ned igen.Stegning: Jeg vil ikke anbefale at stege med smøret, da soyaproteinstofferne nemt brænder fast. Men til bagning vil jeg gætte på at det fungerer fint.