Glutenfri jordbærtærte - vegansk og uden raffineret sukker
Lav en himmelsk jordbærtærte uden gluten - i 5 forførende lag - som alle kan være med på. Da den er vegansk er den selvfølgelig både laktosefri og uden æg. Men fyldt med sommerlig, dansk lækkerhed!
Saften fra fra ca 4 jordbær som du maser og sier pulpen fra.
Sådan gør du
Råcreme del #1
Start med at lave kagecremen så den kan nå at køle ned. Bland majsstivelsen med to spsk mælk og rør det godt til der ikke er klumper. Hæld det op i en gryde med resten af mælken samt kornene fra vanillen og selve vanillestangen. Kog det langsomt op mens du rører jævnligt med et piskeris. Så snart det begynder at koge (boblet lidt) begynder du at tælle ned, thi det skal koge i 2 minutter, men IKKE mere, eller risikerer du at det bliver helt flydende. Tag gryden af varmen, og når det er kølet lidt ned kommes det i køleskabet.
Mørdej
Alle ingredienser æltes hurtigt sammen med fingrene . Er den for tør til at hænge sammen som en klump, kommes en lille sjat plantemælk i (kan erstattes med vand). Er den for våd, kommes lidt mere mel i. Pak den færdige klump dej lufttæt og kom den i køleskabet mindst 1/2 time, meget gerne længere.
Mazarinmasse
Smut først mandlerne: Hæld kogende vand over dem og lad dem stå i 5 minutter. Hæld vandet fra og smut mandlerne. Gentag eventuelt blancheringen, hvis skindet er svært at få af. Tør de smuttede mandler med et viskestykke. Du kan vælge at riste dem i ovnen til de liiiige får en mikromy farve (ca 15 minutter på 150 grader – hold godt øje!), det fremhæver mandelsmagen. Kom så mandlerne i en foodprocessor sammen med agavesirup, plantemælk, mel, kokosolie. Smag evt til med lidt revet citron eller appelsinskal, det skal kun lige anes når du smager massen. Kør til massen er jævn. Den skal have konsistens som en lidt tyk humus der næsten kan stå selv. Pisk den kolde hørfrøslim i 1 minut og vend det ned i mazarinmassen.
Samling og bagning af bunden
Når mørdejen har fået lov at hvile tager du den ud og maser den i formen med fingrene. Klip evt. et rundt stykke bagepapir og læg i bunden. (min løsnede dog fint uden) Fordel så mazarinmassen ovenpå mørdejen. Jævn den ud med en dejskraber så den er plan, for den flyder ikke ud under bagning.
Bag det hele i ovnen i ca 15-20 minutter ved 175C til den er let gylden. Lad tærtebunden køle af i formen. Gerne på køl den sidste halve time inden chokolade, creme og bær kommes på.
Chokoladelaget
Næste lag er chokoladen. Rør ingredienserne sammen og fordel ovenpå den bagte tærtebund, eventuelt med en pensel. Stil kagen på køl eller 15 minutter i fryseren så den er kold inden du arbejder videre.
Råcreme del #2
Pisk nu den fede, størknede del af kokosmælken til flødeskum med vanillen (hvordan gør jeg det?) Vend det sammen med kagecremen. Fordel cremen ovenpå den nedkølede tærtebund.
Jordbær og evt. pensling
Pynt med jordbær. Hvis det skal blive reddi pænt, laver du en generalprøve på en tallerken ved siden af hvor du lægger jordbærrene op som om det var på kagen. Så kan du planlægge hvordan de skal ligge og se om det kommer til at passe nogenlunde.
Jordbærrene på kagen pensles med ‘gelé'en’ lige inden servering.
Noter
– Hvorfor økologiske mandler? Når du køber færdig marcipan, er den tilsat bittermandler, der giver den karakteristiske smag af marcipan. Økologiske mandler har – i modsætning til almindelige mandler – naturligt en vis andel bittermandler. Så ved at bruge dem, kan man få en lidt mere autentisk marcipansmag. Er det ikke tilfredsstillende, må du ud og købe bittermandler eller mandelessens.– Gelé: Hvis det er ok med lidt sukker på toppen, kan du følge opskriften for gelé fra Ultimative Veganske Jordbærtærte. Det er ikke lykkes mig at lave en sukkerfri gelé med agar agar endnu (på trods af et enkelt forsøg).