Vegansk koldskål der smager af gammeldags kærnemælkskoldskål takket være den 'hemmelige' ekstra ingrediens. Sød, syrlig, cremet og luftig. Forbered dig evt. ved at smide serveringsskål (eller 'rystekande') i fryseren på forhånd. Så kan du servere den veganske koldskål iskold med det samme.
Ret æggefri, laktosefri, mælkefri, Vegansk mad der ligner ...
Kom først citronsaft, så mælk og til sidst æblesyre i en blender UDEN AT BLENDE ENDNU. Rør lidt rundt. Nu har du vegansk kærnemælk med citron.
Hæld vanille, rørsukker, salt, æblemost oveni 'kærnemælken' i blenderen. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt. Stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end 1/2-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.
Konsistens #2: Den mere kompakte. Tykkelse: ca. 2,5 af 5
Hæld først citronsaft og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Rør det lidt sammen og stil det til side. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron.
I en anden (stor) skål mases kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret (for at undgå vanilleklumper). Brug f.eks. bagsiden af en ske til formålet.
Kom så salt, æblemost, citronskal og yoghurt ned til vanille/sukker-blandingen. Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst. Et manuelt håndpiskeris er ideelt her.
Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.
Stil koldskålen på køl, gerne 1 time eller 2. Omrøres inden servering og spises iskold. Justér evt. smagen - kom f.eks. mere citronsaft, citronskal, sukker eller vanilie i.
Noter
Plantemælk: Jeg anbefaler neutral sojamælk, det giver en god tykkelse og fedme. Ingen andre mælk giver samme smag OG tykkelse. Men mandelmælk giver lidt samme tykkelse. Hvis du bruger sød sojamælk med vanilje, skal du nok reducere mængden af sukker og vanilje tilsvarende. Havremælk og kokosmælk kan i princippet bruges, men så bliver koldskålen noget tyndere og får en helt anden smag. Brug i så fald evt. mindre mælk og tilsvarende mere yoghurt - og så vil jeg ikke høre kommentarer om at det ikke smager af koldskål ;P Kokosdrikkemælk efterlader lige lovlig meget kokossmag.Æblejuice: Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (af mærket ‘365’), Føtex og Netto (af mærket ‘ØGO’)Holdbarhed/forberedelse Koldskålen kan laves nogle timer i forvejen. Lader du den stå natten over skiller den muligvis, men kan nemt røres sammen igen. Og den luftige version holder overraskende godt på luftigheden.