Det her er vores go-to løsning når vi skal bruge vegansk creme fraiche hurtigt. Når først du har prøvet opskriften igennem, bliver det nemt rutine: Processen i korte træk: 1) Skil sojamælken 2) Lad den dryppe af 3) Blend.
Et stykke tyndt stof, viskestykke, ostelærred stofble el. lign. minimum 25x25 cm.
Sådan gør du
#1 Skil sojamælken
Sojamælken skal være LIDT varm - så skiller den nemmere. Så lun mælken forsigtigt i en gryde, til du med bagsiden af hånden vurderer den til at være nogenlunde samme temperatur som dig.Bland vand, salt og citronsaft (eller æblesyre-blandingen) sammen i en skål og hæld så mælken forsigtigt ned i. Du skal fordele den mest muligt ved at hælde den ned forskellige steder – i stedet for at røre en masse i mælken! Rør så forsigtig rundt et par gange for at fordele citronsaften så der ikke er nogle hvide områder men kun klar valle som illustreret herunder. Lad det stå uberørt i 10 minutter.
#2 Lad vallen dryppe af
Hæld den skilte soyamælk op i et viskestykke (eller stofble, mouselin el. lign.) lagt ovenpå en si eller en skål.
Saml stoffets hjørner og hæng hele bylten op i en krog fx på håndtaget til et overskab (se billede herunder). Lad den hænge i omkring 20 minutter, eller til omkring 6,5 dl valle er dryppet fra. Det giver en perfekt konsistens som god tyk ‘creme fraiche’. Vil du have den endnu tykkere skal der dryppes mere fra. For en tyndere version f.eks. til brug direkte i en vegansk creme fraiche dressing kan du nøjes med at lade 5 dl dryppe fra.
Vil du have en meget fast Soja Fraiche f.eks. til kagefrosting, friskost eller tzatziki så læg noget vægt ovenpå i de 20 minutter der afdryppes som herunder. Eller pres forsigtigt på klumpen, så der ryger mere valle ud til sidst. Kommer der noget hvidt ud af viskestykket presser du for hårdt. Den afdryppede valle kan bruges til brødbagning hvor det tilføjer nogle lækre smagsnuancer samt ‘fugtighed’.
#3 Blend til silkeblød vegansk creme fraiche
Når de 20 minutter er gået pakker du den semi-faste og grynede masse ud. Herunder ses en Soja Fraiche der har stået i pres i 20 minutter og bliver meget fast (- og ikke så køn)
Kom sukkeret i. Nu skal den blendes i foodprocessor eller med stavblender. Efter 2-4 minutter bliver det ligeså glat som almindelig Creme Fraiche. Bliv ved indtil det er HELT blankt og fint.
Justér eventuelt smagen med lidt mere salt og citron eller æblesyre. Kom din veganske creme fraiche på køl og nyd når den er helt kølet ned.PS Soja Fraiche kan finde på at blive lidt grynet igen efter et døgns tid på køl. Så skal den bare lige kort blendes eller røres sammen med ske, så bliver den fin igen.
Noter
Æblesyren giver den mest autentiske syrlighed, Jeg skrev første gang om æblesyre i forbindelse med min populære veganske koldskål - her kan du læse baggrunden for min begejstring.Vil du have en endnu federe soja fraiche? Hvis du mangler den fuldfede creme fraiche oplevelse, kan du godt fede opskriften op. I servicemindet-hedens navn har jeg beregnet nogenlunde hvor meget fedt det kræve at få den op på hhv. 9 og 18%:Du tilføjer flydende kokosolie (lun det blidt hvis det er fast) ved at hælde det i en tynd stråle mens du alligevel pisker/stavblender creme fraichen glat.-Soja Fraiche 9% - tilføj 10 gr flydende kokosolie.-Soja Fraiche 18% - tilføj 25 gr flydende kokosolieKonsisstens: Laver du en Soja Fraiche 18% får den en meget fast konsistens, på grænsen ml. 'tykflydende' og skærefast ved køleskabstemperatur. Ved stuetemperatur bliver den dog lidt mere flydende. Så vil du have den endnu federe, må du nok ud og finde en koldpresset lys olie, som hverken giver en sjov smag eller endnu mere fasthed til creme fraichen.Sukker: Når jeg bruger sukker/sirup/stevia her i opskriften, er det fordi komælks-creme-fraiche indeholder laktose og derfor har lidt sødme i sig. Du kan selvfølgelig undlade at bruge det.