Sådan laver du improviserede veggie-deller. Målene er vejledende og varierer efter præcis hvilke ingredienser du bruger til dine plantebaserede frikadeller. Se den fulde vejledning i blog-indlægget.
Ret vegansk
Antal 14frikadeller - meget afhængigt af hvilken nveggie-fars du lige får lavet
100grstruktur100 gr svarer ca. til 2 dl finthakket/revet
1-2 spsk bindemiddel, evt. lagt i blød i dobbelt mængde vandKan udelades hvis de øvrige ingredienser holder fint sammen
Sådan gør du
Tilbered din(e) baseingrediens(er) afhængigt af hvilke du har valgt. Visse linser og bønner skal f.eks. ligge i blød og eller koges.
Saml farsen
Mas baseingredienserner med en gaffel, en stavblender, fingrene eller 'puls' det lidt i en foodprocessor til det bliver en grynet masse som er let klistret men stadig har lidt struktur.
Kom så meget stivelse i at det hænger sammen - du behøver altså ikke 2,5 dl hvis mindre kan gøre det. Bland rundt.
Mangler der mere sammenhæng, så kom æggeerstatning - som har ligget i blød - i farsen.
Hvis du vil tilsætte mere struktur i form af grønt, nødder o.lign. så riv eller hak det nu. Bruger du ting som løg,m hvidløg, peberfrugt, blegselleri og ISÆR svampe etc. kan du med fordel stege dem først. Kom dem i farsen
Kom salt, peber, krydderier og eventuelt andre smagsgivere i.
Rør farsen sammen og tag en klump i hånden: Kan den formes som en delle og virker det som om den kan holde sammen? Er den for tør og usammenhængende, så kom nogle fugtige ingredienser eller væske i eller se om en tur på køl får farsen på bedre tanker. Er den for våd så kom mere stivelse i.
Smag til
Smag også farsen til - medmindre du har ukogte kikærter i, er det helt ufarligt - det' jo vegansk ;)
Lad farsen hvile/trække
Lad farsen hvile i køleskabet 10-30 minutter - her vil den blive mere fast i det, hvis du har tilsat stivelse eller 'tørre' ingredienser.
Form og steg
Form deller på omkring 5 cm i diameter og et par cm høje. Steg dem i olie på panden.
Noter
BASE: Bønner, linser, brune ris, quinoa, kogte korn, tofu, kartofler og lignende. Bønner skal ligge i blød. Kikærter behøver ikke koges først.STRUKTUR: Stegte svampe, nødder, groftrevet eller finthakket grønt og eventuelt nogle af de 'hårdere' baseingredienser som ikke er overkogt (ris, kikærter, quinoa, hele korn etc)BINDEMIDDEL: Stivelse (kogte ris, kogte kartofler, rasp, bohvedegryn, havregryn eller mel) og/eller æggeerstatning (chiafrø, hørfrø, HUSK. Havre- og boghvedgryn kan bruges lidt på samme måde ved iblødlægning)VÆSKE: Grøntsagsbouillon, kogevand fra bønner, sovs- eller supperester, plantemælk, ketchup, soya og lignende.KRYDDERIER - vælg mellem: Sennep, miso, marmite, gærflager, soyasauce, Engelsk sauce, bouillonpulver, paprika, hvidløg, peber, karry, spidskommen, koriander, friske finthakkede krydderurter og alle de andre krydderier du har stående og ikke mindst salt! Knust allehånde og citronpeber skulle være en god kombi har jeg hørt.