Nu da du har fået styr på alt det tekniske vedrørende banais, skal du til at bruge din fanta-is! Der er nærmest uanede muligheder for smagsvar-is-ationer (ej nu skal jeg nok stoppe. I prom-is...). Her er forslag til nogle opskrifter på hvad du nemt kan tilsætte til 2-3 bananer - kombinér endelig på kryds og tværs:
Når dine bananer ser sådan her ud er de klar til at blive frosset
Frys bananerne
Skræl bananerne. Du kan fryse dem hele eller i skiver. Fryses de i ét lag er det nemmest at tage det antal man skal bruge. De skal være gennemfrosne. Så lad dem gerne ligge mindst natten over.
Blend dem
Lad dem tø op 20-45 minutter på køkkenbordet, så de ikke er dybfrosne når du kommer dem i maskinen. Blend indtil du har dejligt cremet bananis. Evt. sammen med en af nedenstående ingredienser. Men blend så kort som muligt for at bevare konsistensen af is.
Tilsæt for eksempel
KAKAO - 1 spsk kakaopulver eller mere. Mums!
PEANUTBUTTER - cirka 1 teske, men brug så meget du lyster. Kan evt. røres lidt ud med plantemælk for at skåne foodprocessoren
KANEL - tilsæt et par små drys.
CITRONSAFT - en af favoritterne herhjemme. 1-2 tsk.
MANGO - ÅH! Brug saftige, søde, modne, frosne mangotern og erstat 1/4 til 2/3 af bananisen med mango. Der skal dog ret lidt til før man kan smage mangoen. Er vildt lækker med kardemomme og/eller lidt citron.
FERSKEN/NEKTARIN/ABRIKOS - har lidt samme 'cremede' egenskaber som mango. Brug dem meget modne. Frys evt først og erstat 1/3 af bananerne med dem.
CITRONSKAL - riv skallen af 1/2 lille økologisk citron og blend med.
APPELSINJUICE - prøv 2-3 spsk
APPELSINSKAL - riv skallen af 1/4 øko appelsin.
BÆR - jordbær, hindbær, solbær, blåbær gerne frosne. Bær er sjældent særligt søde og derfor kan det være en god idé at samtidigt komme nogle iblødlagte dadler (eller dit foretrukne søde-'stof') med i maskinen.
VANILLE - flæk 1/2 vanillestangen, skrab kornene ud og blend med.
LAKRIDS - start med 1/4 tsk lakridspulver
CHILLI - jeg må indrømme at jeg ikke har prøvet det, men hvis du er til den slags ... Start med lidt!
SPINAT - mest for farvens og sundhedens skyld. Blend en lille håndfuld spinat med en sjat vand. Smid det sammen med 3 bananer og blend. Si eventuelt pulpen fra først hvis du vil have en helt fin, jævn farve.
PISTACIENØDDER - mal en håndfuld til mel i kaffemøllen eller blend dem med lidt plantemælk inden du blander det i isen. Farv det evt. ekstra grønt med 'spinatjuice' som beskrevet ovenfor. (se billedet af RegnbuetwISt længere nede)
RØDBEDESAFT - giver en fin lyserød farve. Kom nogle dråber rødbedesaft sammen med et par bananer i inden du blender og få en smuk lyserød farve.
ROSINER - hak dem gerne lidt da de bliver ret hårde i kulden. Tilsæt så mange du lyster efter isen er blendet, eller blend dem med de sidste 20 sekunder. For voksenversionen, læg dem i blød i rom først :)
NØDDER - mandler, hasselnødder, valnødder etc. Rist dem eventuelt først, hak dem eller uh brug opskriften på karamelliserede mandler! Drys over eller rør ind i isen inden servering.
CHOKOLADE - Brug din(e) yndlings. Hak det og drys det ovenpå inden servering eller smelt det og rør det i isen.
KOKOSMÆLK - giver en dejlig smag af kokos og feder isen lidt op. Start med 1/2 dl
AVOKADO - giver en lidt fyldigere cremet smag og en let lysgrønlig farve. Brug f.eks. 1/2 godt moden avokado til at starte med.