Opskrift på vegansk ost i smeltet form - rækker til omtrent 2 pizzaer. Eller 1 hvis det skal være rigtig snasket! Vegansk Åhst er også super til vegansk lasagne - bare afslut med ÅHst ovenpå et lag tomatsovs og ikke direkte på lasagnepladerne øverst. Justér væskemængden efter hvor tyk 'ost' du vil have Skal en være tyndtflydende nok til nemt at fordeles over et lasagnelag eller tyk nok til at klæbe grundigt på nachos f.eks.
Keyword glutenfri, laktosefri, mælkefri, vegansk
Bemærk indeholder reklamelink
Forb. tid 10minutter
Tilb. tid 15minutter
Samlet tid 25minutter
Antal 4dl (begergn 2-3 dl pr rund hjemmelavet pizza på ca 30 cm i diameter)
1/3 fed hvidløg presset eller 1/4 tsk hvidløgsgranulat - bruger du pulver, så bemærk at der skal bruges mindre mængde for at det ikke bliver for overvældende
3tskæblecidereddike* brug mere hvis åhsten skal opvarmes f.eks. i en pizza, lasagne eller andet.
1/2-2 dl af kogevandet fra kartoflerne kan delvist erstattes af plantemælk f.eks. mandelmælk.
Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Overhæld med vand så det lige knapt dækker. Undlad salt og kog dem til de er møre. SMID IKKE KOGEVANDET UD.
Kom de stadigt varme kartofler samt 1/2 dl (eller mere) af kogevandet og resten af ingredienserne i en blender eller lille foodprocessor. Blend kun til det lige er blevet helt cremet (kartoffel kan godt få en sjov smag/konsistens hvis det blendes længe).
Bum! Smag eventuelt til med lidt salt, flere gærflager og rør den op med lidt plantemælk eller mere kogevand for at få den konsistens du (eller din blender) ønsker. Brug den som den er eller bag den på din mad.
Noter
- Oliefri: Opskriften på smeltet ÅHst er som sagt oliefri. Men den smager da er helt klart endnu mere ostet når man kommer en masse olie i, omkring 30-60 ml til opskriften her. Jeg har testet at bruge den smagsneutrale kokosolie men en mild olivenolie kan sikkert også bruges.- Tahinerstatning: Hvis du - ligesom jeg - foretrækker at skippe olien, så kan tahinen erstattes med f.eks. 30 ml kokosmælk i. Selv har jeg tænkt mig at prøve at blende en håndfuld iblødlagte cashewnødder eller solsikkekerner for ekstra fylde, det burde give en cremet konsistens, især hvis det køres i en high speed blender.- Sennepspulver gør smagen 'stærk' og 'lagret' så skru op eller ned afh. af dine præferencer. Kan eventuelt erstattes af en endnu mindre klat stærkt sennep.- Æblecidereddike kan erstattes af friskpreset citronsaft. Alternativt brug almindelig lagereddike. Bemærk at hvis ÅHsten bruges i lasagne/pizza eller lignende retter, der opvarmes, så kan du godt komme lidt mere i, men hvis du bruger ÅHst 'rå' som fx dip, eller ovenpå nachos så skal du være mere forsigtig med syrligheden og holde dig til opskriften, der siger 15 ml.