Udskriv

Hjemmelavet aquafaba (kikærtevand) - vegansk 'æggehvide' af kikærter

Opskrift på hjemmelavet aquafaba. Det egner sig både til retter, der kræver koldere eller ingen tilberedning (veganske marengs, veganske flødeboller etc.) og i flydende tilstand til at tilføre 'fugtighed' til bagværk, kikærteomelet mm. Se en masse opskrifter med aquafaba her 
Keyword aquafaba, æggefri, magi, vegansk
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time
Antal 160 ml aquafaba/ikke-hvide og 400 gr kogte kikærter
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

  • 200 gr tørrede kikærter
  • 1/4 tsk salt
  • 5 dl vand + vand til iblødlægning

Sådan gør du

  • Læg kikærterne i en gryde med rigeligt vand og lad dem stå ved stuetemperatur i mindst 8 timer. De fordobles næsten i størrelse.
  • Kassér iblødlægningsvandet.
  • Dæk kikærterne med vand plus lidt ekstra. Kom salt i og bring dem i kog MED låg. Skru ned så snart de koger og lad dem koge (ikke kun simre) i omkring 1t til de er møre. Det skal koge så meget at det kan høres, men uden at det koger over (men det må gerne være på grænsen). Behold så vidt muligt låget på under hele processen - brug et glaslåg hvis du har, så du kan holde øje, så holdes temperaturen så høj som mulig.
  • Når kikærterne er færdige lader du det dem køle ned sammen med kogevandet - som nu er det vi kalder aquafaba.
  • Ser kogevandet/aquafabaen tyk og mørk ud, kan du si det fra og bruge det som æggeerstatning i madlavning. Hvis det derimod det stadig ser tyndt ud, så lad det stå og trække sammen med bønnerne et døgns tid i køleskabet inden du sier det fra. Vandet kan også koges ind for på den måde at gøres tykkere og mere piskevenligt.

NB Har du en trykkoger/instapot?

  • Så behøver du ikke at lægge kikærterne i blød. Dæk kun lige kikærterne med vand, kog dem heri og lad dem køle ned uden at åbne for gryden. Aquafabaen bør være klar til brug så snart det er kølet ned, men bliver endnu bedre (tykkere) af at stå sammen med kikærterne f.eks. natten over eller et par døgn.

Psst ...

  • Skal du bruge aquafabaen i pisket tilstand så får du et ekstra kraftigt skum ved at så tilsætte en lille smule syrligt (eddike, citronsyre, vinsyre, citronsaft) inden du pisker det.

Noter

- Hvis det ikke er blevet tykt nok lige efter endt nedkøling, kan du lad det stå 1-3 døgn med kikærterne og se om det kommer på bedre tanker. Der er sandsynligvis sluppet for meget varme ud under processen.
- Du kan også koge det lidt ind, då det bliver en mere koncentreret masse.
- Aquafaba egner sig fint til frysning. Frys evt. ned i portioner a 3 spsk (45 ml) hvilket modsvarer 1 æg i visse opskrifter.
- Det anbefales at man bruger en trykkoger når man hjemmekonserverer bønner, til langtidsopbevaring. Da der er en teoretisk risiko for at de danner meget skadelige toksiner (botulinumtoksin) Derfor vil jeg anbefale at du bruger bønnerne og bønnevandet indenfor omkring 5 dage.
- Hvis du kun skal bruge kikærtevandet, kan du fryse kikærterne ned til senere brug. Men altså ... hummus, ikk?