Udskriv

Mandel fraiche

Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
Keyword laktosefri, mælkefri, vegansk mejeri
Bemærk indeholder reklamelink
Antal 750 ml mandelmælk som bliver til 2,5 dl mandel fraiche
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

  • 50 gr mandler med eller uden skal
  • 8,5 dl vand hvis du bruger iblødlagte mandler. Bruger du tørre mandler brug da 9 dl
  • 1 nip salt
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft

DERUDOVER SKAL DU BRUGE

    En si dækket med et rent, glat viskestykke eller en

    NYT: Skal smagen være endnu mere autentisk, så erstatter du citronsaft med

    • 3/4 tsk æblesyre som opløses i:
    • 3/4 dl vand Blandingen erstatter fuldstændig citronsaften i opskriften

    Sådan gør du

    LAV MANDELMÆLK

      af ikke-iblødlagte mandler

      • Hæld de tørre mandler i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
      • Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
      • Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad mandelmælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk. (Gå nu til punktet SKIL MÆLKEN)

      af iblødlagte mandler. - smid IKKE iblødlægningsvandet ud!

      • Når mandlerne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
      • Kom mandlerne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
      • Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.

      SKIL MÆLKEN

      • Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
      • Varm mandelmælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken.
      • Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme mandelmælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
      • Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
      • Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
      • Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke<br> sådan her:<br> Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
      • Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
      • Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
      • Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
      • Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.

      Noter

      - Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. mandlerne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til mandelmælk.
      - Problemer? 
      Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
      - Hvad gør jeg med pulpen fra mandelmælken? 
      Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.