Udskriv

Rystekartofler - knasende sprøde, fedtfri ovnkartofler

Prøv disse fantstisk lækre fedtfri rystekartofler som både børn og voksne er vilde med. Opskriften giver 1 bageplade hvor der lige er plads omkring kartoflerne. Herhjemme rækker det slet ikke til to personer så gang den eventuelt op hvis hele familien skal blive mæt - de ryger hurtigt!
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 55 minutter
Antal 1 bageplade rystekartofler
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

  • 1 kg kartofler gerne bagekartofler, men andre bliver efter min mening helt fine.
  • 3/4 dl kikærtemel majsmel eller rismel

Krydderiversion 1 - den friske

  • 3 spsk friske krydderurter som timian, rosmarin, salvie grundigt hakkede
  • 2 tsk revet citronskal
  • 1,5 tsk salt
  • friskkværnet sort peber

Krydderiversion 2 - den spicy!

Sådan gør du

  • Hvis kartoflerne har en fin skræl, så behold den endelig på da den giver ekstra knas til de færdige kartofler. Så kan du nøjes med at fjerne små knolde og eventuel jord. Skær dem i tern a cirka 2x2 cm og kom dem i en mellemstor gryde. Kog vand i elkogeren og hæld over. Lad dem koge til de er 70-90% færdige, så der er modstand når du stikker en gaffel i, men overfladen er kogt og blød. Imens kan du blande melet med dine udvalgte krydderier, salt og peber. Koger de helt færdigt bliver det noget splatværk når de skal rystes. Koger de for lidt, er det svært at få melet til at sidde fast. Se billederne herover for at finde din foretrukne, gyldne middelvej.
  • Når de er (næsten) færdige hælder du vandet fra og fordeler melblandingen henover. Så smøger du ærmerne op, tager en dyb indånding mens du griber om grydens håndtag og låg og så RYSTER du gryden som gjaldt det livet selv. Melet skal fordeles (nærmest bankes ind i kartoflerne) og kartoflerne selv skal have afrundet hjørnerne så de bliver bagt mere jævnt i ovnen.
  • Hæld dem ud på en bageplade med bagepapir i ét lag og lidt plads imellem. Kom dem i ovnen på 225 grader varmluft. Giv dem omkring 30-40 minutter hvis de kommer i en kold ovn og tag dem ud i hvert fald en enkelt gang undervejs for at vende dem, så de bliver sprøde på alle sider. Hold godt øje, det går stærkt til sidst.

Noter

- De forskellige melsorter giver rimelig ensartede resultater. Undtagelsen er kikærtemel, som giver en meget sprød overflade uden at have taget så meget farve. Det er den der er bagest på billedet med Version 1 EFTER de har været i ovnen. De er meget lysere end de andre som har fået lige så lang tid.
- Jeg har fået et tip om, at kartoffelstivelse giver et super sprødt resultat, så det kan du evt. prøve af :)