Udskriv

Vegansk Vienetta

Lav en klassisk islagkage a la Vienetta på vegansk. Med lækker vanilleis og masser af tynde sprøde lag chokolade. Helt uden mælk, æg og ko-fløde.
Forb. tid 30 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 1 stk grundigt flashback til en svunden tid
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

IS-MASSEN

 • 2,5 dl kold vegansk piskefløde (jeg brugte Alpro piskbar
 • 1/2 tsk vaniljesukker
 • 1,5 dl aquafaba vegansk æggehvide af kikærtevand hjemmelavet eller fra dåse
 • 150 gr flormelis
  eller pulveriseret lys rørsukker*
 • 1 mikromy salt NB: udelades hvis der er salt i kogevandet fra bønnerne!

CHOKOLADELAG

 • 1 pakke pålægschokolade evt lidt mere 1 pk Galle og Jessen, 108 gr, giver 4,5 lag

eller den lidt sværere

 • 120 gr mørk chokolade der smeltes over vandbad. Heri røres grundigt:
 • 30 ml smagsneutral kokosolie mens chokoladen er lun. Holdes lidt lunere end stuetemperatur - men ikke decideret varmt - indtil brug.

Pynt - kan udelades - få inspiration længere oppe i indlægget

  Sådan gør du

  Start med at gøre alt klart, så du rimelig hurtigt kan få stablet isen sammen og komme den i fryseren: *Find din form frem, kom bagepapir i - minimum i bund samt beggge langsider. *Find ud af hvor mange lag chokolade du kan lave med din pålægschokolade (gå efter ca 5 lag) og skær dem evt til med en varm kniv så de passer i størrelsen med din form. *Bruger du flydende chokolade, så smelt det. *Find dejskraber frem.*Gør plads i fryseren så formen kan stå plant. *Afmål og si din aquafaba og kom den i en helt ren skål. *Hæld piskefløden i en anden høj gerne smal skål sammen med et par dråber citronsaft og kom den evt. på køl. Ready, set, go!

  • Pisk nu din aquafaba til den er tyk og luftig. Den skal ikke være hård som når du laver marengs, men så fast at den ikke længere skvulper hvis du ryster skålen..
  • Nu hælder du en spiseskefuld sukker i ad gangen, mens du pisker. Pisk lidt mellem hver skefuld. Massen skal ende med at være glinsende, luftig og tyk, men stadig flydende så den kan hældes ud af skålen (se GIF længere oppe).
  • Stil den til side og vask eller tør hurtigt dine piskeris af og pisk så piskefløden sammen med vanillesukker til den er helt stiv - 4-5 minutter. Rør rundt et par gange med dejskraberen for at gøre den mere medgørlig.
  • Øs marengsmassen oven i piskefløden, og fold det forsigtigt sammen. Det skal blandes rundt, men uden at du slår for meget luft ud af det.

  Hvis du bruger pålægschokolade

  • Kom en god klat af ismassen i bunden af din form. Jævn den lidt ud, den skal gerne ende med at være omtrent 1,5 cm høj afh. af hvor høj din form er. Kom et lag pålægschokolade oven på isen og pres dem let ned. Dæk chokoladelaget til med omkring 1,5 cm is. Med hjørnet af dejskraberen sørger du for at alle kanter og hjørner også bliver fyldt ud med is-massen, så du undgår huller i den færdige is.

  Hvis du bruger flydende chokolade

  • Kom is i bunden af formen og jævn den ud så den er nogenlunde flad og ca. 1,5 cm høj, men lad gerne kanterne gå lidt op ad siderne, så chokoladen ikke kan flyde ned den vej. Fordel ca 30 ml flydende chokolade i et lag ovenpå og jævn det nogenlunde ud, men brug ikke alt for meget tid på det, da isen gerne skal hurtigt på frost og det behøver bestemt ikke at se perfekt ud. Lad forsigtigt tre store klatter is-masse 'falde ned' oven på chokoladen og fordel det forsigtigt så det igen bliver nogenlunde fladt.

  og så:

  • Fortsæt skiftevis indtil is og chokolade er sluppet op. Sørg for at afslutte med et lag is, og skrab bunden så flad som muligt fx med bagsiden af en stor kniv. (Hæld evt. overskydende is i en beholder til senere smovsning - det kan betragtes som 'rester' og sådan nogle gælder det som bekendt bare om at få spist op)
  • Kom isen i fryseren og lad den stå gerne et døgns tid for at blive rigtig fast.
  • Har du ikke brugt papir skæres kanterne fri og formen vendes på hovedet. Hjælp forsigtigt isen ud (helst direkte på det fad hvor den skal serveres og kom den evt. tilbage i fryseren når du lige kan overskue hvad der så skal ske.). Bliv ikke ked af det, hvis den ikke ligner en supermodel udenpå, den er stadig herre lækker indeni og det er jo det der tæller - OG den kan snildt pyntes til uigenkendelige. Hvis overfladen er 'nopret' så stryg den evt. med en varm (palet)kniv for at få den glat. Pak den evt. ind i film hvis den skal stå i længere tid.
  • Pynt som du lyster - der er masser af inspiration i blogindlægget - men lad det gå lidt tjep, isen smelter relativt hurtigt, så forbered tingene inden du hiver den ud af fryseren :)

  Noter

  - Forberedelse: De fleste ting op til punkt 1 kan du faktisk lave i forvejen - undtagen smeltning af chokoladen hvis du bruger flydende (men du kan veje af og komme i en skål sammen med kokosolien). Altså kort sagt stille alting klart. Eneste forskel er at du selvfølgelig kommer aquafaba og piskefløde (begge upiskede) i køleskabet hvis du gør klar dagen inden. Vær opmærksom på, at hvis is-massen er meget kold kan det være sværere at fordele flydende chokolade på det hvis det er din fremgangsmåde.