Udskriv

Frækkedeller

De lækreste saftige veganske/vegetariske frikadeller, Smager som 'almindelige' frikadeller og får en lækker sprød skorpe. Kan steges på panden eller bages i ovnen (uden fedtstof). Giver 430 gr. 'fars'.
Ret frikadeller, glutenfri, kødfri, Vegansk mad der ligner ...
Bemærk indeholder reklamelink
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 14 deller
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

 • 200 gr svampe f.eks. champignon, gerne brune, Porto Bello, Porto Blanco, shiitake eller en blanding
 • 150 gr fast tofu i vand drænet vægt. Se Tips vedr. varianter
 • 1 dl havregryn glutenfri eller boghvedegryn for glutenfri version
 • 1,5 dl kogte brune ris svarer til 1/2 dl ukogt
 • 1 tsk stærk sennep, dijon
 • 2 tsk sojasauce eller tamari for glutenfri
 • 3/4 tsk friskkværnet sort peber det er rigtig meget!
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk gul fiberHUSK*
 • 1 medium løg
 • 2-3 fed hvidløg
 • 50 gr valnødder

Sådan gør du

 • Skær det værste jord fra svampene og fjern det sidste jord ved at tørre det væk med et sykke køkkenrulle. Hak dem til små tern på omkring 1 cm. Steg dem UDEN olie indtil det meste af væsken er stegt væk. Det tager noget tid, mindst 10 minutter indtil de ikke afgiver mere væske (billede).
 • Imens hælder du vandet fra tofuen og presser yderligere lidt væske fra med hænderne. Smuldr den groft og kom den i en stor skål.
 • I samme skål hælder du havregryn, kogte ris, krydderier (sennep, tamari, peber, salt) og den tørre HUSK. Når svampene er færdige skal de også heri.
 • Skær løg og hvidløg i meget fine tern og steg i lidt olie eller vand på en pande til de er blanke men ikke brankede. Kom dem i skålen med de øvrige ingredienser.
 • Blend farsen relativt kort igennem med en stavblender eller en foodprocessor - det skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen når du former det med hænderne. Evt. kan du nøjes med at køre 2/3 af farsen lidt i maskinen og så blande det med den sidste 1/3 bagefter, så er du sikker på at der bliver lidt bid tilbage. Det er virkelig vigtigt, ellers bliver de færdige frikadeller for fugtige indnei. Alternativt hak det hele grundigt igennem nogle minutter med en stor kniv.
 • Til sidst hakker du valnødderne og kommer dem i. Farsen skal se nogenlunde sådan her ud - når du vel at mærke lige tager den op af foodprocesoren og samler den med en ske eller med hænderne. Den føles lidt tør og hænger fint sammen når du former den.
 • Saml farsen og lad den trække i 15-30 minutter, så hænger frækkedellerne bedre sammen. Del farsen i 13-15 klumper, pres hver klump godt sammen og form så dellerne, så de bliver så kompakte som muligt. Kom olie på panden eller pensl dellernes underside inden du lægger dem på, så du er sikker på at de ikke hænger fast. Steg frækkedellerne ved medium varme 5-7 minutter på hver side og unlad at skubbe/vende/røre dellerne før de har fået skorpe på den ene side - det tager nogle minutter. Pensl oversiden med olie eller hæld ekstra olie på panden og vend så frækkedellerne: Det gør du ved at føre du din paletkniv med et hurtigt og bestemt ryk ind uder dellen samtidig med at du presser paletkniven ned mod panden. Jeg kan anbefale en meget flad paletkniv som den der kan anes på billederne herover, det letter arbejdet med veganske frikadeller :)

Noter

- I stedet for gul fiberHUSK kan du prøve at komme lidt stivelse i dejen f 100 gram kogt kartoffel, 100 gr kogte hvide ris, 1,5 spsk Maizena, arrowroot eller lignende som bliver æltet godt med. Grøn HUSK fungerer også, men er ikke lige så nem at fordele som den fintmalede gule HUSK. Brug ca. dobbelt mængde af den grønne HUSK ifht. den gule.
- Frysning: Jeg synes ikke at frækkedellefarsen egner sig ikke til frysning. Dog hører jeg gang på gang folk sige at det fungerer ok for dem - men de bliver altså lidt løsere i konsistensen. Så hvis de ikke skal konkurrere i Lohals frikadellekonkurrence, så frys dem bare. Du kan også undlade at komme tofu og HUSK i og tilsæt i stedet disse til den optøede fars.
- Tofu: Opskriften er udviklet med den type tofu der ligger i vand. Hvis du bruger tofu fra Økolivet eller en andet 'tør' og MEGET fast tofu, vil du sandsynligvis skulle tilsætte LIDT væske for at få farsen til at hænge sammen. Bemærk at visse meget faste tofuer også ligger i vand.
- Hvis frækadellerne ikke skal spises med det samme, fordi du laver dem i god tid til et arrangement, vil jeg foreslå at du nøjes med at bruge 1 tsk husk og blander den med 3/4 dl vand som du lader stå og trække i 10 minutter, inden du blander det i farsen og så steger dellerne. Kom samtidig et ekstra nip salt og peber - og evt andre krydderier du bruger - i. Det sørger for at holde frækedellerne saftige også når de bliver kolde.
-Hvide ris kan erstatte de brune, men giver liiidt mindre struktur. Quinoa kan til nød bruges.
- Prøv også at komme 1/4 tsk hele fennikelfrø eller 1 knsp. røget paprika i farsen.