Udskriv

Morsbrød

Du kan undlade at lægge fiberHUSK i blød i vand men i stedet drysse den direkte i farsen til sidst. Det giver en mindre fugtig konsistens. Det er en god idé hvis morsbrødet skal serveres med det samme eller efter kun nogle timer. Men laver du den f.eks. et døgn i forvejen, kan vandet hjælpe med at den ikke bliver for tør.<br> PS: Næsten al butterdej er vegansk.
Køkken Vegansk
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Antal 1 indbagt nøddesteg på 25-30 cm
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

Butterdej

 • 1 pakke på 25x40 cm fra køl eller 3 plader a 10x20 cm (der er gerne 6 stk i en pakke på frost ) eller filodej.

Til farsen

 • 1,5 tsk gul fiberHUSK*
 • 3/4 dl vand
 • 300 gr svampe f.eks. champignon (gerne brune), Porto Bello, Porto Blanco, shiitake eller en blanding
 • 200-225 gr fast tofu* drænet vægt - IKKE silken tofu!
 • 1,5 dl havregryn (glutenfri eller boghvedegryn for glutenfri version)
 • 2,5 dl kogte brune ris (2,5 dl svarer til lidt mere end 3/4 dl ukogt. Alternativt brug quinoa)
 • 1,5 tsk stærk sennep
 • 3 tsk Tamari (GF ) eller sojasauce
 • 1,25 tsk friskkværnet sort peber det er ret meget!
 • 1.5 tsk salt
 • 2 medium løg
 • 3-4 fed hvidløg
 • 75 gr valnødder

Til pensling mm.

 • soja cuisine eller alpro piskbar.
 • Som klister til at få de flettede ender til at holde bedre, kan du fugte med lidt vand i samlingerne.

Sådan gør du

 • Fra frost: Tag butterdejspladerne ud af fryseren så de kan tø i 30 minutter. Har du butterdej fra køl, behøver du ikke gøre noget.
 • Bland HUSK og vand i en skål og lad det trække minimum 10 minutter.

Lav farsen

 • Skær det værste jord fra svampene og fjern det sidste jord ved at tørre det væk med et sykke køkkenrulle. Hak dem til små tern på omkring 1 cm. Steg dem UDEN olie indtil det meste af væsken er stegt væk. Det tager noget tid, mindst 10 minutter indtil de ikke afgiver mere væske (billede).
 • Imens hælder du vandet fra tofuen og presser yderligere lidt væske fra med hænderne. Smuldr den groft og kom den i en stor skål.
 • I samme skål hælder du havregryn, kogte ris, krydderier (sennep, soja/tamari, peber, salt) og den iblødlagte HUSK. Når svampene er færdige skal de også heri.
 • Skær løg og hvidløg i meget fine tern og steg i lidt olie eller vand på en pande til de er blanke men ikke brankede. Kom dem i skålen med de øvrige ingredienser.
 • Blend farsen relativt kort igennem med en stavblender eller en foodprocessor - det skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen når du former det med hænderne. Evt. kan du nøjes med at køre 2/3 af farsen lidt i maskinen og så blande det med den sidste 1/3 bagefter, så er du sikker på at der bliver lidt bid tilbage. Det er meget vigtigt, for ellers bliver farsen for 'cremet' indeni. Alternativt hak det hele grundigt igennem nogle minutter med en stor kniv.
 • Til sidst hakker du valnødderne og kommer dem i. Farsen skal se nogenlunde sådan her ud - når du vel at mærke lige tager den op af foodprocesoren og samler den med en ske eller med hænderne. Den skal føles lidt tør og hænger fint sammen når du former den. Den skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen når du former det med hænderne. SMAG PÅ FARSEN! Er den salt nok? Pebret nok? Ellers tilsæt mere, den må godt rive lidt i gummerne. Har du tilsat julekrydderier bør du kunne smage dem her.
 • Saml farsen og lad den trække i 15-30 minutter, så er det nemmere at forme morsbrødet. Saml og pres med hænderne farsen hårdt sammen på et skærebræt mens du former den til et aflangt 'brød' der er cirka 27 cm langt, 10 cm bredt og 6 cm højt. Stil det til side.

Pak farsen i butterdej

 • Tag de 3 optøede (meget vigtigt at de er HELT optøede!) plader og start med at rulle dem lidt længere så de er ca 35 cm. Rul dem så lidt bredere til ca 15 cm. Sørg for at de bliver så jævnt tykke som muligt og uden 'tynde områder' for så kan den flække dér under bagning. Med et lille overlap på et par centimeter lægger du dem sammen på et stykke bagepapir så du får en samlet plade på omtrent 35x40 cm. Med lidt vand på fingrene glatter du overgangene ud så pladerne 'smelter sammen'. Vend dejen om (Tip: Træk bagepapir med butterdej ned på en bageplade, kom et nyt stykke bagepapir ovenpå og læg en bageplade over. Vend så hele molevitten i én hurtig bevægelse). Udglat med lidt vand de samlinger som før var på ' bagsiden'. Så er dejen klar til at pakke farsbrød ind.
 • Når farsen/nøddestegen er pakket i butterdej, kan du vælge at pensle det. for at få en blank overflade.
 • Bag den i ovnen ved 225 grader omkring 20-30 minutter, hold godt øje med at den ikke får for meget farve. Hvis din ovn varmer ujævnt så drej bagepladen efter 20 minutter. Løft Morsbrødet ud ved at løfte i kanterne bagepapiret og forsigtigt lempe det over på et fad. Skær med en brødkniv for at få de pæneste skiver.

Noter

- I stedet for gul fiberHUSK kan du bruge 3-4 tsk knuste hørfrø eller chiafrø og undlade vandet men blot dryse det i farsen til sidst. Eller kom lidt stivelse i farsen f.eks. 100 gram kogt kartoffel, 100 gr kogte hvide ris eller lignende som bliver æltet godt med. Grøn HUSK fungerer også, men jeg foretrækker den fintmalede gule fiberHUSK, som efterhånden fås i alle større supermarkeder. Brug ca. dobbelt mængde af den grønne HUSK ifht. den gule. Nogle undlader helt bindingsmiddel og er tilfredse med den lidt løsere konsistens.
- Tofu: Brug meget gerne en almindelig mild røget tofu i stedet for neutral. Er den kraftigt røget som f.eks. den fra Økolivet (Aldi) så brug halvt neutral og halvt røget. Silken tofu duer ikke! Bruger du den faste tofu fra Økolivet (røget eller ej), er det i øvrigt en god idé at bruge metoden med at lægge HUSK i blød, da tofuen er meget tør.
- Frysning: Morsbrødet egner sig IKKE TIL FRYSNING! Det skyldes at farsen bliver lidt mindre fast i det
- Prøv også at komme 1/4 tsk hele fennikelfrø eller 1 knsp. røget paprika eller noget allehånde farsen.
- Juleversionen: Tilføj den yderste revne skal af 1-clementin (eller af 1/2 appelsin), 1/4 tsk stødt kanel + 1/2 stjerneanis og et par nelliker som knuses i morter. Måske også et æble skåret i tern?
- Forberedelse: Selve farsen (uden dej) kan sagtens laves dagen i forvejen. Næste dag pakker du det ind i fars og bager det. Men bland ikke farsen 2 dage i forvejen, det er lidt for længe for den at stå. Hele morsbrødet kan også laves og bages helt færdigt og så kommes på køl og genopvames dagen efter hvor det igen bliver sprødt i ovnen. Ller du kan pakke farsen ind og transportere den med butterdej og bage den på stedet.
- Du kan sagtens samle hele Morsbrødet om formiddagen og smide det på køl til om aftenen. Pak den evt ind i film og/eller pensl den inden så den ikke tørrer ud.
- Hvor mange personer er der til? Jeg vil gætte på at der er til 5-7 pers personer som hovedret og flere hvis det er en del af en buffet. Har du brug for liiidt mere kan du i stedet bage to Morsbrød eventuelt i 2/3 størrelse. Jeg har beregnet en opskrift på 2/3 til dig - se her. Se tegningen længere oppe, der illustrerer størrelsen, så kan du se hvad du har med at gøre.
- Glutenfri: Pga. den store efterspørgsel hvert år, har jeg lavet denne guide: Tips til Glutenfrit Morsbrød.
- Fedtfri: 1) Brug filodej for en fedtfattig HCLF version (se billede her), pensl lagene med aquafaba i stedet for olie. 2) Du kan også pakke Morsbrødet ind i en helt almindelig gærdej. 3) Undlad helt indpakning og pensl evt. med en fedtfri barbeque style pensling.